Mazurek czekoladowy z wiśniami
pixabay.com

Mazurek czekoladowy z wiśniami

Niezwykłe połączenie słodkiego smaku nadzienia z wyjątkowo efektownymi zdobieniami ciasta, w postaci bakalii, kandyzowanych i suszonych owoców.

Mazurek czekoladowy z wiśniami

Alternatywa dla tradycyjnego, wielkanocnego mazurka

Od pokoleń mazurek uznawany jest za tradycyjne ciasto na wielkanocnym stole. Jest symbolem zakończenia okresu 40-u dni Wielkiego Postu i początku świętowania.
Niezwykłe połączenie słodkiego smaku nadzienia z wyjątkowo efektownymi zdobieniami ciasta, w postaci bakalii, kandyzowanych i suszonych owoców oraz polewy czekoladowej to kulinarna podstawa wiosennych świąt. Według tradycyjnych przepisów, mazurek wielkanocny jest niski, na bazie kruchego ciasta - najczęściej w
prostokątnym kształcie. Mamy kilka propozycji dla tego wyjątkowego wypieku, które umożliwia wykorzystanie kulinarnej kreatywności oraz zaspokoi najbardziej wymagające podniebienia. Ostatecznie od tego zależy finalny smak i wygląd Twojego mazurka wielkanocnego.

Mazurek czekoladowy z masą wiśniową

Rozpływające się w ustach ciasto z mocno czekoladowym nadzieniem i intensywnym wiśniowym aromatem, zachwyci każdego, nawet najbardziej wybrednego smakosza.

Składniki na ciasto (spód czekoladowy):
• 150 g mąki pszennej
• 60 g mąki ziemniaczanej
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 4 łyżki gorzkiego kakao
• 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu lub cynamonu (opcjonalnie)
• 50 g cukru drobno mielonego lub cukru pudru
• 150 g zimnego masła
• 2 żółtka.


Składniki na masę czekoladowo – wiśniową:
• 150 ml śmietanki kremowej 30%
• 30 g masła
• 2 mleczne czekolady
• 1 gorzka czekolada
• Jeśli chcesz wersję nie-czekoladową – zamień powyższe czekolady na czekoladę białą
• 1,5 łyżeczki skrobi ziemniaczanej lub 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w wodzie
• 4 łyżki cukru
• 250 g wiśni w syropie / frużelinie / nalewce (wersja dla dorosłych) lub mrożonych
• Płatki migdałów / kokos / orzechy lub dowolne bakalie do wykończenia i ozdoby mazurka według własnego gustu.


Potrzebne akcesoria:
• Blacha do pieczenia ok 20 x 30 cm
• Sitko do przesiania mąki
• Duża miska
• Opcjonalnie mieszadło do ciasta kruchego (nakładka do miksera)
• Stolnica
• Papier do pieczenia
• Folia spożywcza.


Sposób przygotowania ciasta:
• Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Przesiać wszystko przez sitko do dużej miski
• Do przesianej mąki dodać kakao, cukier, ewentualne przyprawy (cynamon lub kardamon) i pokrojone na kawałki zimne masło
• Miksować składniki nakładką do ciasta kruchego do powstania kruszonki lub tradycyjnie, siekać wszystko nożem na stolnicy, aż powstaną kawałeczki ciasta
• Dodać żółtka i szybko wyrabiać ciasto, do momentu uformowania kuli, która odchodzi od rąk. Jeśli ciasto będzie zbyt suche, można dodać kilka łyżek zimnej wody. Jeśli
będzie zbyt mokre – podsypać mąka.
• Zawinąć ciasto w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na minimum godzinę
• Zimne ciasto podzielić rozwałkować na grubość ok 2-3 cm oraz objętościowo, do wymiarów zbliżonych do posiadanej formy
• Razem z papierem do pieczenia przełożyć do blaszki do pieczenia. Wypełnić brzegi formy ciastem na ok 1-2 cm. Cały spód ponakłuwać widelcem, aby nie popękało
podczas pieczenia. Wstawić do lodówki na czas nagrzewania piekarnika
• Piekarnik nagrzać do 180 stopni (bez termoobiegu). Piec przez ok. 20 – 30 minut. Wyjąć z piekarnika.

Sposób przygotowania masy czekoladowo-wiśniowej:
• Śmietankę zagotować na małym ogniu. Po zagotowaniu odstawić z ognia.
• Czekoladę połamać na małe kawałki i dodać do ciepłej śmietanki, dodać masło, mieszając cały czas do całkowitego roztopienia i połączenia składników.
• Śmietankowo-czekoladową masę wylać na upieczony spód i odstawić do lodówki, poczekać aż zgęstnieje
• Wiśnie podgrzej z cukrem, aż owoce puszczą sok, nie doprowadzając jednak do wrzenia. Zdjąć z ognia gdy masa będzie już gorąca.
• Odlać ok ½ szklanki puszczonego soku i wymieszać go z mąką ziemniaczaną lub żelatyną
• Wlać sok z powrotem do wiśni i wymieszać
• Tężejącą masę wiśniową równomiernie rozprowadzić na zgęstniałym nadzieniu śmietankowo-czekoladowym
• Całe ciasto pozostawić w chłodnym miejscu do całkowitego stężenia masy
• Do ozdabiania mazurka można użyć np. roztopionej czekolady, wiórków kokosowych, migdałów oraz pozostałych owoców wiśni.

Przydatne wskazówki:
• Pomijając kakao w przepisie na spód, otrzymasz naturalne, podstawowe kruche ciasto, które jest bazą do większości mazurków
• Czekoladę do przygotowania nadzienia (masy) można zamienić na czekoladę białą, wedle gustu (ilość ta sama)
• Wyrabiając kruche ciasto należy robić to szybko, by ciepłem dłoni nie ocieplić zbytnio składników (szczególnie masła)
• Mazurka można zrobić w formie okrągłej tarty
• Dla uzyskania jeszcze bardziej wiśniowego smaku, można upieczony spód posmarować wiśniowymi konfiturami, przed wyłożeniem na niego masy śmietankowo-kakaowej.

Następny artykuł