Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Mazurek czekoladowy z wiśniami
Strzemp Katarzyna
Strzemp Katarzyna 25.03.2022 22:49

Mazurek czekoladowy z wiśniami

Mazurek czekoladowy z wiśniami
pixabay.com

Mazurek czekoladowy z wiśniami

Alternatywa dla tradycyjnego, wielkanocnego mazurka

Od pokoleń mazurek uznawany jest za tradycyjne ciasto na wielkanocnym stole. Jest symbolem zakończenia okresu 40-u dni Wielkiego Postu i początku świętowania.Niezwykłe połączenie słodkiego smaku nadzienia z wyjątkowo efektownymi zdobieniami ciasta, w postaci bakalii, kandyzowanych i suszonych owoców oraz polewy czekoladowej to kulinarna podstawa wiosennych świąt. Według tradycyjnych przepisów, mazurek wielkanocny jest niski, na bazie kruchego ciasta - najczęściej wprostokątnym kształcie. Mamy kilka propozycji dla tego wyjątkowego wypieku, które umożliwia wykorzystanie kulinarnej kreatywności oraz zaspokoi najbardziej wymagające podniebienia. Ostatecznie od tego zależy finalny smak i wygląd Twojego mazurka wielkanocnego.

Mazurek czekoladowy z masą wiśniową

Rozpływające się w ustach ciasto z mocno czekoladowym nadzieniem i intensywnym wiśniowym aromatem, zachwyci każdego, nawet najbardziej wybrednego smakosza.

Składniki na ciasto (spód czekoladowy):• 150 g mąki pszennej• 60 g mąki ziemniaczanej• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia• 4 łyżki gorzkiego kakao• 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu lub cynamonu (opcjonalnie)• 50 g cukru drobno mielonego lub cukru pudru• 150 g zimnego masła• 2 żółtka.

Składniki na masę czekoladowo – wiśniową:• 150 ml śmietanki kremowej 30%• 30 g masła• 2 mleczne czekolady• 1 gorzka czekolada• Jeśli chcesz wersję nie-czekoladową – zamień powyższe czekolady na czekoladę białą• 1,5 łyżeczki skrobi ziemniaczanej lub 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w wodzie• 4 łyżki cukru• 250 g wiśni w syropie / frużelinie / nalewce (wersja dla dorosłych) lub mrożonych• Płatki migdałów / kokos / orzechy lub dowolne bakalie do wykończenia i ozdoby mazurka według własnego gustu.

Potrzebne akcesoria:• Blacha do pieczenia ok 20 x 30 cm• Sitko do przesiania mąki• Duża miska• Opcjonalnie mieszadło do ciasta kruchego (nakładka do miksera)• Stolnica• Papier do pieczenia• Folia spożywcza.

Sposób przygotowania ciasta:• Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Przesiać wszystko przez sitko do dużej miski• Do przesianej mąki dodać kakao, cukier, ewentualne przyprawy (cynamon lub kardamon) i pokrojone na kawałki zimne masło• Miksować składniki nakładką do ciasta kruchego do powstania kruszonki lub tradycyjnie, siekać wszystko nożem na stolnicy, aż powstaną kawałeczki ciasta• Dodać żółtka i szybko wyrabiać ciasto, do momentu uformowania kuli, która odchodzi od rąk. Jeśli ciasto będzie zbyt suche, można dodać kilka łyżek zimnej wody. Jeślibędzie zbyt mokre – podsypać mąka.• Zawinąć ciasto w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na minimum godzinę• Zimne ciasto podzielić rozwałkować na grubość ok 2-3 cm oraz objętościowo, do wymiarów zbliżonych do posiadanej formy• Razem z papierem do pieczenia przełożyć do blaszki do pieczenia. Wypełnić brzegi formy ciastem na ok 1-2 cm. Cały spód ponakłuwać widelcem, aby nie popękałopodczas pieczenia. Wstawić do lodówki na czas nagrzewania piekarnika• Piekarnik nagrzać do 180 stopni (bez termoobiegu). Piec przez ok. 20 – 30 minut. Wyjąć z piekarnika.

Sposób przygotowania masy czekoladowo-wiśniowej:• Śmietankę zagotować na małym ogniu. Po zagotowaniu odstawić z ognia.• Czekoladę połamać na małe kawałki i dodać do ciepłej śmietanki, dodać masło, mieszając cały czas do całkowitego roztopienia i połączenia składników.• Śmietankowo-czekoladową masę wylać na upieczony spód i odstawić do lodówki, poczekać aż zgęstnieje• Wiśnie podgrzej z cukrem, aż owoce puszczą sok, nie doprowadzając jednak do wrzenia. Zdjąć z ognia gdy masa będzie już gorąca.• Odlać ok ½ szklanki puszczonego soku i wymieszać go z mąką ziemniaczaną lub żelatyną• Wlać sok z powrotem do wiśni i wymieszać• Tężejącą masę wiśniową równomiernie rozprowadzić na zgęstniałym nadzieniu śmietankowo-czekoladowym• Całe ciasto pozostawić w chłodnym miejscu do całkowitego stężenia masy• Do ozdabiania mazurka można użyć np. roztopionej czekolady, wiórków kokosowych, migdałów oraz pozostałych owoców wiśni.

Przydatne wskazówki:• Pomijając kakao w przepisie na spód, otrzymasz naturalne, podstawowe kruche ciasto, które jest bazą do większości mazurków• Czekoladę do przygotowania nadzienia (masy) można zamienić na czekoladę białą, wedle gustu (ilość ta sama)• Wyrabiając kruche ciasto należy robić to szybko, by ciepłem dłoni nie ocieplić zbytnio składników (szczególnie masła)• Mazurka można zrobić w formie okrągłej tarty• Dla uzyskania jeszcze bardziej wiśniowego smaku, można upieczony spód posmarować wiśniowymi konfiturami, przed wyłożeniem na niego masy śmietankowo-kakaowej.

Tagi: