Miodowy sos winegret
pixabay.com

Miodowy sos winegret

Absolutnie podstawowa receptura dressingu winegret to trzy części oliwy na jedną część octu. Tak proste, tak wszechobecne, że wydaje się, że musiało istnieć od zawsze, prawda? I co oczywiste, musiało pochodzić z Francji, czyż nie? Faktycznie, słowo vinaigrette pochodzi od francuskiego vinaigre, oznaczającego ocet, więc przypuszczalnie od zawsze był to kluczowy składnik sosu.

Miodowy sos winegret

Absolutnie podstawowa receptura dressingu winegret to trzy części oliwy na jedną część octu. Tak proste, tak wszechobecne, że wydaje się, że musiało istnieć od zawsze, prawda?

I co oczywiste, musiało pochodzić z Francji, czyż nie?

Faktycznie, słowo vinaigrette pochodzi od francuskiego vinaigre, oznaczającego ocet, więc przypuszczalnie od zawsze był to kluczowy składnik sosu. Termin vinaigrette był po raz pierwszy użyty w języku angielskim w 1699 r. (pisarz John Evelyn wymienia go w swojej książce Acetaria: A Discourse of Sallets), ale tak naprawdę ugruntował się dopiero pod koniec XIX wieku.

Starożytna geneza sosu winegret

Żywność była w rzeczywistości wzbogacana i konserwowana oliwą i octem w całej Europie na długo przed precyzyjnym określeniem proporcji i zyskała niezależną tożsamość jako sos.

Sos sałatkowy starożytnych Greków składał się z oliwy z oliwek, octu, soli morskiej i odrobiny miodu; następnie był starannie mieszamy i takim dressingiem polewano sałatki, które przygotowywali do spożycia.

Starożytni Rzymianie, a dokładnie legioniści, używali sosu z octu i oliwy powszechnie, jak choćby do moretum, sałatki z czosnku, cebuli, ruty, koziego sera i kolendry, która to była ich zwyczajowym posiłkiem przed bitwą.

W artykule tym przedstawiam kilka przepisów na sos winegret - od wersji klasycznej sosu winegret, przez miodowy winegret na occie winnym i limonkowo-czosnkowy miodowy sos winegret, po miodowy sos winegret z chilli.


Jak zrobić klasyczny winegret?

  • Użyj 2-3 części dobrej oliwy z oliwek (polecam oliwę tłoczoną na zimno, z pierwszego tłoczenia), na 1 część octu - tak mówi większość przepisów.
  • Następnie mieszaj energicznie do momentu zemulgowania (połączenia na gładką masę) składników.
  • Dopraw solą i pieprzem
  • Najpopularniejszymi dodatkami są musztarda, szalotka, cebula lub czosnek oraz zioła, takie jak bazylia, koper czy pietruszka.

Musztarda Dijon wydaje się być naturalnym emulgatorem, dzięki któremu sos jest jeszcze bardziej kremowy i aksamitny, bez użycia zagęszczacza.

Miodowy winegret

Poniższy przepis na łatwy i zdrowy dressing do sałatek, czyli miodowy winegret, jest idealny do wszystkich ulubionych sałatek i surówek, a jego przygotowanie jest proste, wystarczy tylko kilka podstawowych składników!

Przepis na miodowy winegret z octem z białego wina

Składniki:

120 g oliwy z oliwek
50 g octu z białego wina
skórka (tylko żółta część) i sok z jednej cytryny
1 łyżka musztardy dijon lub musztardy francuskiej
50 g miodu płynnego
sól i pieprz do smaku
1/2 łyżeczki świeżo posiekanej bazylii (opcjonalnie) (w razie potrzeby można zastąpić miętą lub pominąć ten składnik).

Instrukcje przygotowania:

  1. Wymieszaj w słoiku lub shakerze oliwę, ocet z białego wina, sok z cytryny, musztardę dijon, miód, sól i pieprz do uzyskania gładkiej, jednorodnej, kremowej konsystencji.
  2. Do sosu dodaj skórkę z cytryny i posiekane zioła. Pamiętaj, żeby użyć tylko żółtej warstwy skórki. Albedo, czyli biała część jest gorzka i może negatywnie wpłynąć na smak sosu.
  3. Ponownie dokładnie i energicznie wymieszaj wszystkie składniki.
  4. Miodowy Sos Winegret jest gotowy! Możesz nim polewać swoje ulubione sałatki i surówki!

Uwagi:

Sos można przechowywać w lodówce przez około 5 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Jeśli jest przygotowywany z wyprzedzeniem, warto go starannie wymieszać przed podaniem.


Limonkowo-czosnkowo-miodowy winegret

Użyj tego sosu jako marynaty do grillowanego kurczaka lub owoców morza, albo jako dressingu do następnej sałatki. Ten domowy cytrusowy winegret gwarantuje, że nabierzesz chęci do przygotowania niejednej sałatki i surówki!

Składniki:

50 ml świeżego soku z limonki
50 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
1 łyżka miodu
1 ząbek czosnku, sprasowany lub drobno poszatkowany
szczypta gruboziarnistej soli i pieprzu

Instrukcja przygotowania:

  1. Dodaj wszystkie składniki do słoika lub innego pojemnika, szczelnie zamknij.
  2. Wstrząsaj do połączenia składników na jednolitą masę.
  3. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  4. Sos jest gotowy. Użyj go jako marynaty lub polej nim sałatkę!


Miodowy winegret z chilli

Ten pikantny winegret, to niezwykłe połączenie miodu, świeżego chilli, mięty i octu z sherry. Idealnie pasuje do świeżych pomidorów, grillowanych krewetek, a nawet zwykłej zielonej sałaty.

Podgrzanie miodu ułatwia połączenie się z innymi składnikami. Możesz to zrobić wstawiając naczynie z miodem na kilka sekund do mikrofalówki, albo w kąpieli wodnej. Postaraj się nie podgrzać go za bardzo - w wysokich temperaturach traci swoje prozdrowotne właściwości.

Składniki:

  • 1/4 szklanki octu sherry
  • 2 łyżki miodu, podgrzanego
  • 1 świeża papryczka chilli, posiekana
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 mała szalotka, posiekana
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 1 szklanka oliwy z oliwek
  • 1/4 szklanki drobno pokrojonych świeżych liści mięty.

Instrukcja przygotowania:

  1. Połącz wszystko w słoiku.
  2. Zamknij szczelnie pokrywką i energicznie wstrząsaj, aż składniki dobrze się połączą, a sos stanie się kremowy.
  3. Możesz go przechowywać w lodówce przez 5 do 7 dni.

Smacznego!

Następny artykuł