Mrozisz krokiety w panierce z bułki tartej? Wystrzegaj się prostego błędu
Krokiety z kapustą i grzybami to jedna z najbardziej lubianych potraw wigilijnych. Ze względu na czas niezbędny do jej wykonania, warto krokiety przygotować wcześniej, a następnie zamrozić. Jak to zrobić, aby po rozmrożeniu danie nadal zachwycało swoim smakiem?
Dzięki mrożeniu krokietów możemy zaoszczędzić sporo czasu na święta. Wiele osób ma jednak wątpliwości, w jaki sposób dokładnie to zrobić. Jak zamrozić krokiety i jak je odgrzać, aby nadal zachwycały swoim smakiem? Poniżej rozwiewamy wszelkie wątpliwości.
Jak prawidłowo mrozić i rozmrażać krokiety?
Krokiety można mrozić w różnych postaciach . Przed usmażeniem, po usmażeniu, w panierce lub przez zapanierowaniem. Każdy sposób jest dobry pod warunkiem, że wiemy jak odpowiednio odgrzać danie przed podaniem na stół .
Krokiety można mrozić po ich uprzednim usmażeniu . Oznacza to, że poza naleśnikiem oraz nadzieniem mrozimy również panierkę z bułki tartej . Jaki jest właściwy sposób postępowania w takim wypadku?
Jeśli masz zamiar mrozić krokiety w tej postaci pamiętaj, aby były jedynie lekko podsmażone . Dzięki temu zapobiegniesz przypaleniu bułki tartej po rozmrożeniu i ponownym podsmażeniu . Tak przyrządzona potrawa będzie smakować równie dobrze , jak to świeżo przygotowana.
Krokiety możesz mrozić również przed usmażeniem . W tym wypadku po rozmrożeniu najlepiej jest upiec potrawę w piekarniku . Bułka tarta, która złapała nieco wilgoci, podczas odsmażania może powodować pryskanie tłuszczu, oraz nadmiernie nim nasiąkać .
Jakie są jeszcze sposoby na mrożenie krokietów?
Mrożenie krokietów w panierce to nie jedyna właściwa metoda . Równie dobrze panierowanie i smażenie możemy zaplanować tuż przed podaniem dania na stół . Jak dokładnie postępować w tej sytuacji?
Po rozmrożeniu krokieta jego powierzchnia nie może być wilgotna . Spowoduje to, że bułka tarta nie będzie trzymała się naleśnika . Rozmrożone krokiety można delikatnie osuszyć przy użyciu ręcznika papierowego .
Aby zapobiec odpadaniu panierki od krokieta, możesz także zmodyfikować nieco sposób panierowania . Krokiety obtaczaj najpierw w mące, potem w jajku a na końcu w bułce tartej . Dopiero tak przygotowane faszerowane naleśniki wykładaj na dobrze rozgrzany na patelni tłuszcz . Ekspresowe krokiety bez zawijania znajdziesz w tym przepisie . Idealne krokiety przygotujesz bez trudu z tą recepturą na ciasto .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak zabezpieczyć otwarty koncentrat pomidorowy przed pleśnieniem? Znamy 2 skuteczne sposoby
-
Szybka owsianka o smaku batonika Bounty. Zdrowa, sycąca, idealna na początek dnia