Smakosze.pl Porady Mrozisz krokiety w panierce z bułki tartej? Wystrzegaj się prostego błędu
Canva / iko636

Mrozisz krokiety w panierce z bułki tartej? Wystrzegaj się prostego błędu

21 listopada 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Krokiety z kapustą i grzybami to jedna z najbardziej lubianych potraw wigilijnych. Ze względu na czas niezbędny do jej wykonania, warto krokiety przygotować wcześniej, a następnie zamrozić. Jak to zrobić, aby po rozmrożeniu danie nadal zachwycało swoim smakiem?

Dzięki mrożeniu krokietów możemy zaoszczędzić sporo czasu na święta. Wiele osób ma jednak wątpliwości, w jaki sposób dokładnie to zrobić. Jak zamrozić krokiety i jak je odgrzać, aby nadal zachwycały swoim smakiem? Poniżej rozwiewamy wszelkie wątpliwości.

Jak prawidłowo mrozić i rozmrażać krokiety?

Krokiety można mrozić w różnych postaciach . Przed usmażeniem, po usmażeniu, w panierce lub przez zapanierowaniem. Każdy sposób jest dobry pod warunkiem, że wiemy jak odpowiednio odgrzać danie przed podaniem na stół .

Krokiety można mrozić po ich uprzednim usmażeniu . Oznacza to, że poza naleśnikiem oraz nadzieniem mrozimy również panierkę z bułki tartej . Jaki jest właściwy sposób postępowania w takim wypadku?

Jeśli masz zamiar mrozić krokiety w tej postaci pamiętaj, aby były jedynie lekko podsmażone . Dzięki temu zapobiegniesz przypaleniu bułki tartej po rozmrożeniu i ponownym podsmażeniu . Tak przyrządzona potrawa będzie smakować równie dobrze , jak to świeżo przygotowana.

Krokiety możesz mrozić również przed usmażeniem . W tym wypadku po rozmrożeniu najlepiej jest upiec potrawę w piekarniku . Bułka tarta, która złapała nieco wilgoci, podczas odsmażania może powodować pryskanie tłuszczu, oraz nadmiernie nim nasiąkać .

Jakie są jeszcze sposoby na mrożenie krokietów?

Mrożenie krokietów w panierce to nie jedyna właściwa metoda . Równie dobrze panierowanie i smażenie możemy zaplanować tuż przed podaniem dania na stół . Jak dokładnie postępować w tej sytuacji?

Po rozmrożeniu krokieta jego powierzchnia nie może być wilgotna . Spowoduje to, że bułka tarta nie będzie trzymała się naleśnika . Rozmrożone krokiety można delikatnie osuszyć przy użyciu ręcznika papierowego .

Aby zapobiec odpadaniu panierki od krokieta, możesz także zmodyfikować nieco sposób panierowania . Krokiety obtaczaj najpierw w mące, potem w jajku a na końcu w bułce tartej . Dopiero tak przygotowane faszerowane naleśniki wykładaj na dobrze rozgrzany na patelni tłuszcz . Ekspresowe krokiety bez zawijania znajdziesz w tym przepisie . Idealne krokiety przygotujesz bez trudu z tą recepturą na ciasto .

Canva / Catalin Muresan's Images
Canva / Catalin Muresan's Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy