Naleśniki ze szpinakiem, serem śmietankowym i kolendrą
pixabay.com

Naleśniki ze szpinakiem, serem śmietankowym i kolendrą

Naleśniki ze szpinakiem i serkiem śmietankowym lub fetą to doskonały przepis na zdrowe i sycące danie obiadowe lub wczesną kolację.

Naleśniki ze szpinakiem, serem śmietankowym i kolendrą

Naleśniki – potrawa o wielu zastosowaniach

Fenomen i popularność naleśników wynikają przede wszystkim z ich prostoty. Do ich
przygotowania wystarczy zaledwie mąka, jajka i mleko oraz dobra patelnia.
Standardowo używa się maki pszennej, jednak naleśniki można „poprawić” pod kątem
odżywczym poprzez zamianę (najlepiej w proporcji 1:1) na mąkę razową, gryczaną, żytnią
lub jęczmienną. Zwłaszcza gryczane naleśniki, poza tym, że są bezglutenową wersją,
dostarczają organizmowi błonnika, witaminy A i B6, a także cennych minerałów: cynku,
magnezu, manganu, miedzi i żelaza.
Mleko krowie w przepisach da się zastąpić mlekiem sojowym, co jest rozwiązaniem dla osób
z nietolerancją laktozy.
Powszechnie naleśniki kojarzą się ze słodkimi potrawami, które są uwielbiane przez dzieci.
Jednak to proste danie wykorzystywane jest do wielu innych potraw, takich jak krokiety,
paszteciki, roladki z różnymi dodatkami, torty naleśnikowe przekładane farszami, buritos,
faszerowane naleśniki lub zapiekane z serem.

Sekret udanych naleśników

Naleśniki nie są daniem trudnym do przygotowania, ale wymagają trochę wprawy, zwłaszcza
jeśli chcemy uzyskać cienkie placki, które muszą zachować pożądaną konsystencję, aby
dały się złożyć lub zrolować.
Podstawą udanych naleśników są odpowiednie proporcje składników, cienka patelnia
oraz kilka praktycznych wskazówek:
• Zamiast klasycznej patelni lepiej użyć specjalnej patelni do naleśników, najlepiej
teflonowej
• Ciasto naleśnikowe po przygotowaniu powinno odstać przez ok. 30 minut w lodówce
(zawarty w mące gluten potrzebuje trochę czasu, żeby się rozkleić i połączyć z
mokrymi składnikami. Wówczas ciasto lekko gęstnieje, a naleśniki będą wtedy
bardziej elastyczne, nie będą się rwać).
• Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową
• Dodanie wody gazowanej do ciasta sprawia, że naleśniki są lekkie i pełne
pęcherzyków powietrza.
• Naleśniki powinno się smażyć najlepiej bez tłuszczu, a jeśli już chcemy go użyć –
wykorzystajmy oliwę, a nie masło, które sprzyja przypalaniu
• Ciasto należy zawsze wylewać na bardzo gorącą patelnię, a następnie od razu
zmniejszyć ogień na średni.
• Naleśnik po obróceniu smaży się już połowę czasu, aż do uzyskania złotej barwy
• Duża liczba jajek przy niewielkiej ilości mąki sprawi, że naleśniki będą wilgotne, ale
też bardziej łamliwe, przez co trudno się je zwija.
• Elastyczność ciasta opiera się głównie na mniejszej ilości jajek, dodatku mleka i
większej ilości mąki.

Cienkie i elastyczne naleśniki – przepis podstawowy (baza
do wielu dań)

Składniki:
• 3 szklanka mąki pszennej
• 1,5 szklanki mleka
• ½ szklanki wody gazowanej (może też być zwykła lub zwiększamy ilość mleka)
• Łyżeczka oliwy
• 2 jaja
• szczypta soli
• 1 łyżka cukru (jeśli naleśniki mają być bazą pod słone / wytrawne dania – można z
niego zrezygnować)
Sposób przygotowania naleśników:
• Wszystkie składniki miksujemy w mikserze i odstawiamy do lodówki na 30 minut.
• Na gorącej patelni rozgrzewamy łyżeczkę oliwy. Jeśli mamy patelnię typową do
naleśników, teflonową – możemy smażyć bez tłuszczu.
• Porcjami wlewamy ciasto na gorącą patelnię, starając się, aby warstwa była jak
najcieńsza. Smażymy ok. 1-1.5 minut z pierwszej strony i ok. 40 sekund z drugiej.
• Odkładamy gotowe naleśniki na talerz.

Naleśniki szpinakowo - serowe z kolendrą

Naleśniki ze szpinakiem i serkiem śmietankowym to doskonały przepis na zdrowe i sycące
danie obiadowe lub wczesną kolację.
Składniki na 4 porcje:
• 8 gotowych naleśników (z przepisu bazowego)
• 200 g świeżego szpinaku lub 2 opakowania mrożonego
• 1 łyżka masła
• 250 g sera śmietankowego lub feta
• 2 pełne łyżki sera mascarpone
• 4 łyżki startego parmezanu
• 1 całe jajko
• 1 żółtko
• 1 łyżka kolendry
• sól i pieprz

Sposób przygotowania naleśników ze szpinakiem:
• Świeży szpinak opłukać, odcisnąć z wody, osuszyć, grubo posiekać. Jeśli używamy
szpinaku mrożonego, należy go uprzednio odmrozić i odsączyć na sitku z nadmiaru
wody.
• Włożyć szpinak na patelnię z roztopionym masłem i podgrzewać przez chwilę.
• Przełożyć do miski, dodać ser uprzednio rozdrobniony widelcem i połączony z
mascarpone.
• Do miski dodać utarty parmezan, jajko, żółtko, kolendrę, doprawić solą i pieprzem.
Delikatnie wymieszać.
• Naleśniki smarować nadzieniem (około 2 łyżki na 1 naleśnika) i składać lub zwijać w
rulony. Podgrzać na bardzo małym ogniu, na niewielkiej ilości masła, tak aby
naleśniki się zrumieniły, ale nadzienie tylko lekko się podgrzało i ścięło.
• Naleśniki można podawać ze śmietaną, posypane kolendrą i lekko skropione sokiem
z cytryny.

Następny artykuł