Owocowy tort familijny
Tort Familijny to deser dla całej rodziny, na szczególną okazję i na niedzielę. Jest pyszny, puszysty i każdy znajdzie w nim coś, za co go pokocha. Jest z owocami, które uwielbiają dzieci, ze śmietanowym kremem i wiórkami czekoladowymi. Biszkopt nasądzony jest herbatą z cytryną, a nie alkoholem. Świetnie sprawdza się na przyjęcie urodzinowe, jest duży, łatwo go pokroić i przede wszystkim doskonale smakuje.
Aby skrócić czas przygotowania, proces ten można podzielić na dwa dni. Biszkopt można upiec dzień wcześniej, aby mógł dobrze wystygnąć.
Składniki na tort Familijny:
Biszkopt:
- 140 g mąki tortowej
- 40 g skrobi ziemniaczanej
- 7 całych jaj
- 150 g drobnego cukru
Masa owocowa:
-
220 g malin lub truskawek
-
100 g dżemu malinowego lub truskawkowego
-
1 duży, dojrzały banan
-
2 kiwi
-
100 g wiórków czekoladowych (opcjonalnie kokosowych)
-
sok z cytryny
Krem śmietanowy:
-
500 ml zimnej śmietany kremówki
-
250 g zimnego mascarpone
-
4 kopiaste łyżki cukru pudru
Dekoracja:
-
ulubione świeże owoce (najlepiej pasują te, którymi jest wypełnione wnętrze tortu)
-
płatki migdałów, wiórki kokosowe
Sposób przygotowania tortu familijnego:
Biszkopt:
Jajka wyjmij z lodówki, aby osiągnęły temperaturę pokojową (na około 2 godziny przed rozpoczęciem pracy) lub na ok.15 minut umieść w garnku z ciepłą wodą.
Nastaw piekarnik na 180 stopni C, grzanie góra-dół. Wyjmij tortownicę o średnicy 26 cm, spód wyłóż papierem do pieczenia i zapnij obręcz.
Mąkę tortową i ziemniaczaną przesiej do dużej miski i wymieszaj.
Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywno przy pomocy miksera i następnie dodawaj niewielkimi porcjami cukier. Po każdym dosypaniu cukru miksuj białka przez około 1 minutę. Na końcu dodaj do masy żółtka i ubijaj jeszcze przez kilka minut. Dzięki takiemu zabiegowi biszkopt po upieczeniu będzie bardzo puszysty.
Wyłącz mikser. Do jajecznej masy zacznij dodawać przygotowaną mieszankę mąk. Zrób to dość szybko, po czym dokładnie wymieszaj do połączenia składników. Mieszać należy delikatnie, ale na tyle energicznie, aby piana nie opadła.
Ciasto przełóż do tortownicy i delikatnie wyrównaj powierzchnię. Piecz przez około 30 minut, jednak nie dłużej niż 35 minut, aby biszkopt nie był zbyt suchy.
Tortownicę wyjmij z piekarnika i jeszcze gorącą upuść na blat z wysokości około 50 cm. Dzięki temu biszkopt po wystudzeniu jest idealnie równy.
Ciasta nie wyjmuj z tortownicy od razu po upieczeniu, pozwól mu się wystudzić przez około 15-20 minut, a następnie ostrożnie oddziel płaskim nożem brzegi ciasta od wewnętrznej części formy. Dopiero później odepnij obręcz.
Do całkowitego wystudzenia biszkoptu potrzeba kilku godzin. Warto przewrócić go spodem do góry – ładniej będzie się on prezentować jako góra ciasta. Gdy biszkopt będzie już zimny, można przekroić go na 3-4 płaty. Każdy z nich posmaruj pędzelkiem z ostudzoną, mocną czarną herbatą z cytryną.
Krem śmietanowy:
Śmietanę wyjmij z lodówki i przelej do metalowej, zimnej miski. Zacznij ubijać, a po około 2 minutach dodaj serek mascarpone (również zimny). Gdy masa po około 3 minutach zgęstnieje, dodać cukier puder. Ubijać jeszcze przez chwilę.
Składanie tortu:
Dolny płat nasączony herbatą wysmaruj połową dżemu, pokrojonymi w plasterki owocami (jeśli używasz bananów skropl je cytryną) i posyp 2 łyżkami wiórek. Na górę nałóż warstwę kremu (około 1/3 masy) i połóż drugi biszkopt.
Czynność powtórz i na wierzch ułóż ostatni biszkopt. Górę i boki tortu posmaruj resztą kremu, obłóż boki posypką lub płatkami migdałów, a na wierzchu ułóż owoce.
Gotowy tort Familijny schłodź w lodówce przez minimum godzinę przed podaniem.
Tort Familijny można też udekorować na przyjęcie urodzinowe. W tym celu można zakupić gotowe ozdoby lub zrobić coś samodzielnie. Oto kilka pomysłów:
- dekoracje z masy cukrowej – jest ona plastyczna i elastyczna. Można z niej wykonać niezwykłe dekoracje tortu: ulubioną postać z bajki dziecka, figurki zwierzątek, kwiatki, puzzle, gwiazdki i wiele, wiele innych,
- dodanie słodyczy - dekoracja słodkiego wypieku innymi pysznościami z pewnością spodoba się każdemu. Można użyć tutaj czekoladek, żelek, drażetek, wafelków itd,
- jadalny brokat – to propozycja zwłaszcza dla dziewczynek. Tort ozdobiony w ten sposób wspaniale się mieni i odbija światło,
- kwiaty – ciasto można udekorować również jadalnymi kwiatami. Inspiracji do stworzenia takiego tortu szukaj w Internecie – z pewnością znajdziesz ich całe mnóstwo.