Panzanella - toskańska sałatka z czerstwym chlebem i pomidorami
Składniki potrzebne do przygotowania Panzanelli
350 g pomidorów (mogą to być także pomidorki koktajlowe),
3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia,
2 kromki czerstwego chleba,
kilkanaście listków bazylii,
1/4 małej cebuli,
sól morska,
3 łyżki tartego parmezanu.
undefined
Toskańska sałatka Panzanella - sposób przyrządzenia
Pomidory myjemy i kroimy na kawałki. Cebulę obieramy i kroimy bardzo cienko na półplasterki.
Chleb opiekamy w tosterze, na patelni, lub na grillu. Upieczony chleb kroimy na około 2 cm kawałki.
Przekładamy pomidory na przemian z chlebem, cebulą i poszatkowanymi liśćmi bazylii, układamy wszystkie składniki w salaterce lub misce.
Polewamy oliwą i posypujemy tartym parmezanem. Doprawiamy wedle uznania solą morską.
undefined
Panzanella - dodatki do wyboru
Opcjonalnie możemy użyć jeszcze innych dodatków do wyboru:
niewielka ilość octu balsamicznego,
starty na tarce czosnek (lub przeciśnięty przez praskę - jeden ząbek),
biała fasolka,
anchois,
ogórek zielony (obrany, pokrojony w półplasterki).
undefined
Panzanella - wskazówki
Wybierz tylko dojrzałe i słodkie pomidory, ponieważ to one odgrywają główną rolę w sałatce, wiele zależy od ich jakości i smaku. Mogą to być czerwone i żółte pomidorki koktajlowe, a także pomidory malinowe, czekoladowe, żółte i inne.
Sałatkę Panzanella najlepiej zjeść jeszcze tego samego dnia, ponieważ pomidory puszczą soki, które zmiękczają chleb.
undefinedundefined