Panzanella - toskańska sałatka z chlebem i pomidorami
Canva

Panzanella - toskańska sałatka z czerstwym chlebem i pomidorami

Panzanella, czyli sałatka z chleba, pomidorów i cebuli to pomysł na odczarowanie tradycyjnych, polskich sałatek i na powiew świeżości wprost z pięknej Toskanii. W oryginalnym przepisie na Panzanellę wykorzystuje się czerstwy chleb, pomidory, cebulę i kilka innych dobrze nam znanych produktów. Jaki jest przepis na Panzanellę? 

Składniki potrzebne do przygotowania Panzanelli

  • 350 g pomidorów (mogą to być także pomidorki koktajlowe),
  • 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia,
  • 2 kromki czerstwego chleba,
  • kilkanaście listków bazylii,
  • 1/4 małej cebuli,
  • sól morska,
  • 3 łyżki tartego parmezanu.

Toskańska sałatka Panzanella - sposób przyrządzenia

Pomidory myjemy i kroimy na kawałki. Cebulę obieramy i kroimy bardzo cienko na półplasterki.

Chleb opiekamy w tosterze, na patelni, lub na grillu. Upieczony chleb kroimy na około 2 cm kawałki.

Przekładamy pomidory na przemian z chlebem, cebulą i poszatkowanymi liśćmi bazylii, układamy wszystkie składniki w salaterce lub misce.

Polewamy oliwą i posypujemy tartym parmezanem. Doprawiamy wedle uznania solą morską.

Panzanella - dodatki do wyboru

Opcjonalnie możemy użyć jeszcze innych dodatków do wyboru:

  • niewielka ilość octu balsamicznego,
  • starty na tarce czosnek (lub przeciśnięty przez praskę - jeden ząbek),
  • biała fasolka,
  • anchois,
  • ogórek zielony (obrany, pokrojony w półplasterki).

Panzanella - wskazówki

Wybierz tylko dojrzałe i słodkie pomidory, ponieważ to one odgrywają główną rolę w sałatce, wiele zależy od ich jakości i smaku. Mogą to być czerwone i żółte pomidorki koktajlowe, a także pomidory malinowe, czekoladowe, żółte i inne.

Sałatkę Panzanella najlepiej zjeść jeszcze tego samego dnia, ponieważ pomidory puszczą soki, które zmiękczają chleb.

Następny artykuł