Placek drożdżowy z malinami i kruszonką - składniki, przygotowanie
Czy ciasto drożdżowe jest odpowiednie dla osób na diecie?
Ciasto drożdżowe jest uważane za jeden z najzdrowszych i najmniej kalorycznych wypieków. Jednak jego wartość energetyczna w dużej mierze zależy od sposobu przygotowania i innych składników dołączonych do przepisu. Jeśli do gotowego ciasta dodajemy cukier puder, duże ilości zwykłego cukru, kruszonkę na bazie masła lub inne dodatki kaloryczne, ciasto drożdżowe również stanie się produktem wysokokalorycznym. Z drugiej strony, jeśli przygotowujemy ciasto drożdżowe według tradycyjnych receptur, osoby dbające o linie będą mogły je spożywać bez obaw.
Składniki do przygotowania placka drożdżowego z malinami i kruszonką
Do przygotowania placka drożdżowego potrzebujemy:
50 gram świeżych drożdży,
1 szklanka cukru,
4 jaja,
1 kostka masła około 200 gram,
4 szklanki mąki pszennej tortowej lub do wypieków drożdżowych,
250 ml mleka,
500 g malin lub dowolnych owoców.
Składniki potrzebne do przygotowania kruszonki:
150 g mąki pszennej,
75 g cukru,
75 g masła.
Placek drożdżowy z malinami i kruszonką - przygotowywanie
Natłuść dużą formę do pieczenia o wymiarach około 28 x 39 cm i przykryj ją papierem do pieczenia. Masłem posmaruj też papier. Wlej mleko do garnka, dodaj cukier i posiekane masło. Mieszaj i podgrzewaj na średnim ogniu, aż masło i cukier się rozpuszczą. Przelej do większej miski i po ostygnięciu wymieszaj z jajkami. Wkrusz drożdże do ciepłej masy i wymieszaj. Przykryj szmatką i pozostaw w ciepłym miejscu na co najmniej 3 godziny.
Do powstałej masy dodaj przesianą mąkę i ugniataj przez około 15 minut, aż ciasto będzie jednolite i elastyczne. Ciasto wyjdzie rzadkie, lecz nie należy się martwić, ani dodawać mąki. Ciasto przełóż do przygotowanej wcześniej formy do pieczenia i równomiernie rozprowadź.
W tym samym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Następnie przygotuj kruszonkę - na patelni rozpuść masło i cukier. Gdy masło będzie gorące, dodaj mąkę i wymieszaj. Zdejmij z ognia. Na drożdżowym cieście ułóż całe kawałki malin.
Włóż blachę do nagrzanego piekarnika z szeroko otwartymi drzwiczkami i podgrzewaj ciasto przez 20 minut (w tym czasie ciasto wyrośnie). Następnie wyłącz piekarnik i piecz przez 25 minut, aż brzegi ciasta będą złotobrązowe. Wyjmij z piekarnika ciasto. Po upieczeniu powierzchnia może być nierówna i lekko pofalowana. Po ostudzeniu pokrój w cienkie plasterki.