Przepis na idealną drożdżówkę z makiem
Aby drożdżówka wyszła idealna...
Istnieje kilka reguł, których należy trzymać się w celu otrzymania idealnej drożdżówki. Pierwszą z nich jest użycie odpowiedniej mąki. Musi być ona świeża i przesiana. Jej typ zawsze powinien być dobierany do rodzaju ciasta. W tym wypadku wypadałoby użyć tej nadającej się do wypieków bułkowych. Najlepsza będzie mąka chlebowa typu 750. Ciasto z niej stworzone będzie bardzo elastyczne, mięsiste, a zarazem puszyste. Ogółem wszystkie składniki przed rozpoczęciem przygotowań powinny znajdować się w temperaturze pokojowej. Przy cieście drożdżowym jest to szczególnie ważne. Minimum godzinę przed rozpoczęciem pracy, wyjmijcie składniki z lodówki.
Kolejna zasada dotyczy już ciasta. Kiedy je wyrabiamy, pamiętajmy, że musimy je zagniatać tak, aż zabolą ręce. Tylko wtedy ciasto będzie miało idealną konsystencję. Można to łatwo sprawdzić. Jeśli naciśniemy nasze ciasto, a ono szybko wróci do pierwotnego kształtu, wtedy jest gotowe. Jeśli tak się nie zdarzy, to znaczy, że musimy dalej wyrabiać. Za pomocą specjalnego miksera planetarnego trwa to średnio jakieś 10 minut.
Gdy już ugnieciemy ciasto, musimy dać mu spokojnie wyrosnąć. Przekładamy je wtedy do miski, zakrywamy folią albo ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu. Ono stojąc tam podwoi jeszcze swoją objętość. Nie śpieszmy się zatem i dajmy mu to zrobić. Ciasto na drożdżówki będzie rosnąć przez jakieś półtorej godziny. Jeśli w tym czasie tego nie zrobi, dajmy mu jeszcze chwilę. Taka sytuacja może się zdarzyć szczególnie przy stosowaniu drożdży instant, ponieważ ciasto na ich bazie zwykle potrzebuje więcej czasu.
Przepis na drożdżówkę z makiem
Drożdżówka z makiem to wspaniała alternatywa dla zwykłej bułki, a nawet tradycyjnego makowca na święta. Z tym przepisem bez problemu je przygotujecie. Zapewniamy, że przypadnie wam do gustu i niewątpliwie będziecie mieli ochotę zrobić kolejną porcję.
Składniki na 16 sztuk
Ciasto:
450 g mąki pszennej3 szklanki mleka50 g świeżych drożdży lub 14 g instant2 jajka1/2 szklanki cukru60 g masła (miękkiego)
Nadzienie:
400 g masy makowej1 jajkoLukier
sok z 1/2 cytrynyok. 2/3 szklanki cukru pudru
Dodatkowo:
jajko do posmarowania1 łyżka mleka
Sposób przygotowania:
Ciasto
Mąkę przesiewamy do dużej miski, a mleko delikatnie podgrzewamy. Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, a następnie dodajemy do nich 2 łyżki mąki oraz 1/3 ilości mleka. Wszystko mieszamy i odstawiamy do wyrośniecie na 10 minut. Drożdże instant wsypujemy do ciepłego mleka, mieszamy i odstawiam na 5 minut.
Do miski z mąką dodajemy resztę cukru oraz rozczyn ze świeżych drożdży i resztę mleka (lub mleko z drożdżami instant). Wbijamy jajka i wszystko powoli mieszamy łyżką. Dodajemy miękkie masło i ponownie mieszamy. Całość miksujemy przez jakieś 15 minut, aż składniki dokładnie się połączą. Ciasto powinno zrobić się gładki, elastyczne i powoli odchodzić od ścian misy lub rąk. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na półtorej godziny.
Nadzienie
Jajka ubijamy przez 3 minuty, a następnie mieszamy z masą makową.
Formowanie i pieczenie
Wyrośnięte ciasta wykładamy na stolnicę oprószoną mąką i ugniatamy przez chwilę. Dzielimy całość na 2 części i obie rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach mniej więcej 30 × 20 cm. Na każdym placku rozsmarowujemy nadzienie makowe po same brzegi. Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku, a następnie każdy wałek kroimy w poprzek na 8 kawałków.
Bułeczki układamy na 2 blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Pamiętajmy, aby zachować między nimi duże odstępy. Wierzch smarujemy roztrzepanym mlekiem z jajkiem i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Blachy z drożdżówkami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez jakieś 15 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu dekorujemy je lukrem (podgrzany sok z cytryny wymieszać z cukrem pudrem).
Smacznego!