Przepis na imprezowe koreczki z chorizo
Koreczki, czyli imprezowa klasyka
Prawdopodobnie koreczki zagościły na naszych stołach za sprawą hiszpańskich pinchos będących jednym z rodzajów słynnych tapas, czyli przekąsek podawanych do alkoholu. Koreczki są łatwe i przyjemne w przygotowaniu. Nie znaczy to jednak, że wystarczy na patyczki nabić cokolwiek, by wywołać zachwyt wśród gości. Składniki trzeba dobrać tak, aby wszystkie w połączeniu smakowały interesująco. Tylko wtedy będą szybko znikać z talerza. Najłatwiej nabija się oczywiście produkty od razu gotowe, będące w odpowiednio małym rozmiarze i kształcie. Wtedy nie wymagają one już krojenia. Idealnie nadają się do tego oliwki drylowane lub z jakimś nadzieniem. Równie wygodne są kapary. Klasyką są też kawałki żółtego lub innego sera pokrojonego w kostkę i małe plasterki szynki. Mięso najlepiej zwinąć w ruloniki. Wtedy będą się lepiej trzymało, a koreczek stanie się bardziej treściwy. W gruncie rzeczy istnieje na wykonanie koreczków mnóstwo ciekawych połączeń. Dziś zaproponujemy wam te zainspirowane kuchnią hiszpańską. Wymagają minimalnie więcej pracy, ponieważ kiełbasę chorizo trzeba najpierw usmażyć, jednak jest tego warta.
Przepisy na koreczki z chorizo
Poniższe koreczki doskonale łączą lekko pikantny smak chorizo ze słonym serem feta. Dopełnienie stanowią oliwki. Jednak aby dać wam więcej możliwości, poniżej znajduje się trochę więcej propozycji na wykonanie koreczków z chorizo. Najczęściej zjada się te przekąski na raz, więc jeśli zdecydujecie się je podać na imprezowym stole, możecie zaoferować gościom ich kilka rodzajów. Na pewno nie będą mieli wam tego za złe, a wręcz przeciwnie – będą hitem imprezy.
Koreczki z chorizo
Składniki na 15 sztuk
180 g kiełbasy chorizo130 g sera feta lub brie, manchego lub zwykłego żółtegosłoiczek zielonych oliwek z paprykipatyczki na koreczki / wykałaczki
Sposób przygotowania:
Kiełbasę chorizo kroimy na plasterki. Wkładamy ją na patelnię i wytapiamy na małym ogniu przez jakieś 10 minut. Co jakiś czas mieszamy. Kiełbasę zdejmujemy z ognia i studzimy.
Fetę lub inny wybrany ser (brie, manchego lub zwykły żółty) kroimy w kostki i nadziewamy ją na patyczki. To samo robimy z kiełbasą oraz oliwkami z papryki. Ustawiamy na półmisku. Koreczki smakują równie dobrze na ciepło, jak i na zimno.
Koreczki z czosnkiem i chorizo
Składniki:
· 1 kiełbasa chorizo
· pół chleba pszennego
· 1 łyżka oliwy z oliwek
· 1 ząbek czosnku
Sposób przygotowania:
Patelnię rozgrzewamy z olejem i wykładamy na niej pokrojone na grube plasterki chorizo. Smażymy je dokładnie tak długo, aż się zarumienią. Chleb kroimy na te samą wielkość co kawałki kiełbasy i dorzucamy na patelnię. Dodajemy do składników też rozgnieciony ząbek czosnku. Podsmażamy przez około 5 minut. Na koniec wbijamy na patyczki kiełbasę chorizo. Następnie po jednym kawałku chleba. Koreczki możemy podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.