Puszyste i wilgotne czekoladowe muffinki z wiśniami
pixabay.com

Puszyste i wilgotne czekoladowe muffinki z wiśniami

Czekoladowe muffinki z wiśniami są niezwykle lekkie i wilgotne w środku. Przepis cieszy się dużą popularnością wśród smakoszy, ze względu na bardzo czekoladowy smak ciastek. Odrobina wiśni dodaje im delikatnego kwaskowego posmaku. Jak przygotować czekoladowe muffinki z wiśniami?

Składniki na czekoladowe muffinki z wiśniami

  • 2 jajka,
  • 2 łyżki kakao,
  • 150 ml mleka,
  • 100 g masła,
  • 150 g czekolady deserowej,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 500 g wiśni,
  • 150 g cukru.

Przygotowanie czekoladowych muffinek z wiśniami

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Formę na muffiny wyłóż 12 papilotkami. Wiśnie powinny być wydrylowane wcześniej. Mrożone wiśnie należy odmrozić zacznie wcześniej.


W małym garnku rozpuść masło, do którego wrzucisz kawałki czekolady. Od czasu do czasu mieszając, nie podgrzewaj masy zbyt mocno.


Po podgrzaniu wlej mleko i jajka, dobrze wymieszaj na masę bez grudek.


W drugiej misce przesiej mąkę i proszek do pieczenia, dodaj cukier i kakao, dobrze wymieszaj.


Dodaj płynne składniki do sypkich składników i wymieszaj (delikatnie wymieszaj łyżką, aż składniki zmieszają się na jednolite ciasto).


Dodaj wiśnie i delikatnie wyłóż. Ciasto przełóż do formy na muffinki (pozostawić na wierzchu 1/2 cm wolnej przestrzeni) i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 25 minut.

Następny artykuł