Puszyste i wilgotne czekoladowe muffinki z wiśniami
Składniki na czekoladowe muffinki z wiśniami
2 jajka,
2 łyżki kakao,
150 ml mleka,
100 g masła,
150 g czekolady deserowej,
250 g mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
500 g wiśni,
150 g cukru.
undefined
Przygotowanie czekoladowych muffinek z wiśniami
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Formę na muffiny wyłóż 12 papilotkami. Wiśnie powinny być wydrylowane wcześniej. Mrożone wiśnie należy odmrozić zacznie wcześniej.
W małym garnku rozpuść masło, do którego wrzucisz kawałki czekolady. Od czasu do czasu mieszając, nie podgrzewaj masy zbyt mocno.
Po podgrzaniu wlej mleko i jajka, dobrze wymieszaj na masę bez grudek.
W drugiej misce przesiej mąkę i proszek do pieczenia, dodaj cukier i kakao, dobrze wymieszaj.
Dodaj płynne składniki do sypkich składników i wymieszaj (delikatnie wymieszaj łyżką, aż składniki zmieszają się na jednolite ciasto).
Dodaj wiśnie i delikatnie wyłóż. Ciasto przełóż do formy na muffinki (pozostawić na wierzchu 1/2 cm wolnej przestrzeni) i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 25 minut.