Smakosze.pl Przepisy Sałatka meksykańska - prosty przepis
https://pixabay.com

Sałatka meksykańska - prosty przepis

25 marca 2022
Autor tekstu: Dominika Wilk

Sałatka meksykańska z mieloną wołowiną i nachosami

Sałatka meksykańska z mielonym mięsem to najbardziej sycąca wersja tego posiłku. Przysmażona wołowina sprawia, że kilka kęsów takiej sałatki już zaspokaja apetyt, a dodatek chrupiących i tłustych chipsów powoduje, że ośrodek sytości szybko dostaje sygnał, że czas zakończyć porę jedzenia. Jeśli zależy ci na zrobieniu sałatki, która nie tylko zachwyci gości wyglądem, ale też rzeczywiście ich nakarmi, to sałatka meksykańska jest faktycznie najlepszym wyborem.

undefined

Składniki:

300 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego

1 puszka czerwonej fasoli

100 g żółtego sera

1 czerwona cebula

2 łyżki przecieru pomidorowego

½ łyżeczki słodkiej papryki

1/3 łyżeczki chili

1 łyżeczka oregano

2 ząbki czosnku

1 puszka kukurydzy

1 sałata lodowa

1 czerwona papryka

kilka ogórków konserwowych

3-4 łyżki majonezu

½ opakowania nachosów

sól, pieprz

undefined

Wykonanie:

Na patelni przesmażamy posiekaną w kawałki cebulę, a kiedy się zeszkli, dodajemy do oregano, przeciśnięty przez praskę 1 czosnek oraz chili. Potem dodajemy mięso i smażymy aż do zrumienienia. Doprawiamy solą i pieprzem. Potem dodajemy przecier pomidorowy i podlewamy wszystko odrobiną wody, aby się dusiło. W tym celu przykrywamy też patelnię pokrywką. Dusimy około 15 minut. Pod sam koniec smażenia posypujemy mięso solą i pieprzem.

undefined

Przygotowanie sałatki rozpoczynamy od umycia sałaty lodowej i podarcia jej na kawałki. Kawałki te układamy na dnie w salaterce. Potem wsypujemy warstwę kukurydzy (odsączoną z zalewy),  nakładamy na to warstwę majonezu (2 łyżki roztarte z roztartą połową ząbka czosnku), kładziemy pokrojony w kosteczkę żółty ser, skrojoną w kostki paprykę oraz posypujemy odsączoną z zalewy czerwoną fasolą.  Znów wylewamy warstwę majonezu (kolejne 2 łyżki roztarte z połową ząbka czosnku), wykładamy na wierzch usmażone mięso. Przyozdabiamy boki salaterki nachosami.

undefined

Sałatka meksykańska z kurczakiem

Sałatka meksykańska z kurczakiem to alternatywa dla ciężej strawnej wołowiny. Jest wersją dla osób, które dbają o linię lub po prostu wolą zjeść drób zamiast sięgać po czerwone mięso. Kurczak jest delikatniejszy w smaku niż wołowina, z tego względu trzeba go dobrze doprawić, żeby sałatka posiadała swój charakterystyczny, ostry smak.

undefined

Składniki:

200 g fileta z kurczaka

1 łyżeczka przyprawy meksykańskiej

1 puszka czerwonej fasoli

1 łyżeczka oliwy

1 puszka kukurydzy

½ czerwonej papryki

1 duży pomidor

1 awokado

2 łyżki czerwonej cebuli (skrojonej w kostkę)

½ szklanki kolendry

Sól

undefined

Składniki sosu:

1 łyżeczka miodu

2 łyżki soku z limonki

½ łyżeczki kminu rzymskiego

¼ łyżeczki pieprzu caynne

4 łyżki oliwy

Sól

undefined

Kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na drobne kawałki, posypujemy przyprawą meksykańską i solą. Smażymy na patelni na rozgrzanej oliwie z oliwek. Po usmażeniu odkładamy do przestygnięcia. Potem odcedzamy z zalewy kukurydzę i fasolę, wrzucamy je do salaterki, dorzucamy kurczaka oraz skrojone w kostkę paprykę i pomidora. Dokładamy cebulę i awokado (także pokrojone w kostkę). Polewamy sosem (aby wykonać sos należy wymieszać w miseczce sok z limonki, z miodem, oliwą oraz przyprawami).

undefinedundefined

Sałatka meksykańska bez mięsa

Sałatka meksykańska nie musi występować tylko w wersji dla mięsożerców. Strukturę mielonego mięsa może w niej zastąpić kaszą jaglana. Zamiennik w postaci kaszy sprawi, że będzie ona podobnie pożywna, jak z wołowiną czy kurczakiem, a przy tym wpasuje się w styl wege, który jest coraz bardziej popularny w polskich domach.

undefined

Składniki:

kasza jaglana surowa – jedna filiżanka (200 ml)

1 puszka kukurydzy

1 puszka czerwonej fasoli

1 papryka czerwona

1 cebula czerwona

3 łyżki oliwy z oliwek

3 łyżki sosu sojowego

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka wędzonej papryki

Pół łyżeczki masła

kurkuma

Chili

undefined

Wykonanie:

Kaszę jaglaną wrzucamy na sitko i przepłukujemy. Wkładamy do pustego garnka i podprażamy, zalewamy dwiema filiżankami wody, solimy, dodajemy pół łyżeczki masła i szczyptę kurkumy. Gotujemy około 15 minut. Studzimy kaszę, wrzucamy ją do salaterki, dorzucamy czerwoną fasolę, kukurydzę, pokrojoną na kawałki paprykę, przyprawy oraz skrojoną na kawałki cebulę. Polewamy sosem sojowym i oliwą z oliwek.

undefinedundefined

https://prostepesto.pl/krolewska-salatka-meksykanska-z-nachosami/

https://www.kwestiasmaku.com/przepis/salatka-krol-imprezy

undefinedundefinedundefined

Obserwuj nas w
autor
Dominika Wilk

Redaktor Dominika Wilk

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy