Sernik cytrynowy z polewą cytrynową - pomysł na kwaskowy deser
Sernik cytrynowy z polewą cytrynową - składniki
Masa serowa:
-
1 szklanka drobnego cukru,
-
250 g serka mascarpone,
-
skórka z 2 cytryn (tylko żółta część),
-
600 g zmielonego tłustego sera, twarogu sernikowego lub ricotty,
-
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub pasty waniliowej lub ziarenka z 1 laski wanilii,
-
4 jajka,
-
3 łyżki mąki ziemniaczanej.
Krem cytrynowy:
-
100 g masła (bardzo zimnego),
-
3 cytryny (skórka i sok),
-
100 g cukru,
-
3 jajka.
undefined
Przygotowanie sernika cytrynowego z polewą cytrynową
Masa serowa:
Przygotuj szczelną formę o średnicy 21 cm, posmaruj ją masłem i wyłóż od góry do dołu pergaminem. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni. Umieść kratkę na środku piekarnika, a następnie umieść na niej formę do pieczenia i dodaj 3 szklanki lodu lub 3 szklanki wody.
Do naczynia miksującego włóż ser mascarpone, twaróg, skórkę z cytryny, wanilię i cukier. Mieszaj ze średnią prędkością przez 1-2 minuty, aż masa stanie się gładka i jednolita. Wymieszaj z mąką, aż składniki się połączą. Dodawaj jajka pojedynczo, mieszając przez około 15 sekund po każdym dodaniu.
Wlej przygotowaną masę do formy i włóż do piekarnika. Piecz przez 60 minut.
Wyłącz piekarnik, sernik ostudź w zamkniętym piekarniku przez 10 minut, następnie wyjmij sernik i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Zdejmij obręcz. Sernik wstaw do lodówki na 2-3 godziny lub na całą noc.
Polej polewą cytrynową i pokrój sernik w cienkie plasterki po 10 minutach.
Krem cytrynowy:
Cytryny sparzyć i wyszorować szczoteczką, osuszyć. Zetrzeć skórkę na tarce o małych oczkach. Wyciśnij sok i wlej go do sitka. Rozbij jajka do miski i ubij widelcem.
Dodaj sok z cytryny, skórkę i cukier i wymieszaj. Zawieś miskę w garnku z lekko wrzącą wodą i zacznij mieszać drewnianą łyżką. Gdy masa zacznie się rozgrzewać, dodaj łyżkę zimnego masła. Kontynuuj mieszanie, po stopieniu poprzedniej dawki masła dodaj kolejne łyżki masła. W miarę jak masa staje się cieplejsza, masło topi się szybciej.
Cały proces mieszania i topienia masła trwa około 10 minut. Kontynuuj mieszanie, aż masa zacznie gęstnieć (po około 5-10 minutach zmniejsz wielkość płomienia).