Smakosze.pl Przepisy Sernik Rafaello na zimno - szybki i prosty sposób na pyszny deser
pixabay.com

Sernik Rafaello na zimno - szybki i prosty sposób na pyszny deser

25 marca 2022

Sernik Raffaello na zimno - składniki

Składniki na spód:

  • 120 g wafelków kokosowych w białej czekoladzie (np. Princessa),

  • ok. 1 łyżka masła.

Składniki na masę serową:

  • 250g serka mascarpone,

  • 220g cukru pudru,

  • 250g jogurtu greckiego lub sera wiaderkowego,

  • 200g białej czekolady,

  • 6 łyżek likieru kokosowego,

  • 4 łyżki likieru amaretto,

  • 2 puszki mleka kokosowego (2 x 400 ml),

  • 3 łyżki żelatyny + 3 łyżki wody.

Do dekoracji:

  • 50g wiórek kokosowych,

  • 80g płatków migdałów,

  • praliny Raffaello do dekoracji.

Sernik Raffaello na zimno - sposób przygotowania

Wafelki kokosowe miksujemy z masłem, aby spód się nie kruszył przy nakładaniu ciasta. Spód tortownicy o średnicy 24 cm wylepiamy masą ciasteczkową i wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania masy.

Serek mascarpone miksujemy delikatnie z cukrem pudrem, cały czas miksując dodajemy kolejno jogurt i mleko kokosowe. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do całości. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie i odstawiamy na 10 minut. Następnie podgrzewamy ją w kąpieli wodnej do momentu rozpuszczenia. Do przygotowanej żelatyny dodajemy kilka łyżek masy serowej, a następnie dodajemy do całości i miksujemy. Na koniec dodajemy wybrane likiery.

Masę serową przekładamy do tortownicy na ciasteczkowy spód delikatnie łyżką. Wyrównujemy i odstawiamy do stężenia (najlepiej na całą noc).

Gdy sernik będzie już stężony odcinamy nożem od brzegów tortownicy i zdejmujemy obręcz. Boki i wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi. Wierzch ozdabiamy płatkami migdałów i pralinami.

Obserwuj nas w
autor
Dzięciołowska Marcelina

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy