Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Tę zupę pieczarkową robię z przepisu babci. Jest idealnie kremowa dzięki 1 składnikowi
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 30.04.2024 13:08

Tę zupę pieczarkową robię z przepisu babci. Jest idealnie kremowa dzięki 1 składnikowi

zupa pieczarkowa
Fot. Canva/JanlynInspiration

Odkąd odkryłam przepis od babci na zupę pieczarkową, gotuję ją tylko w ten sposób. Wychodzi wyjątkowo kremowa, a swoją konsystencję zawdzięcza składnikowi, który każdy z nas ma swojej kuchni. Polecam tę recepturę, bo takiej pieczarkowej jeszcze nie jadłaś. 

Zupa pieczarkowa, czyli kremowa i pyszna

Lubisz zupy? Ja je uwielbiam, bo są zdrowe, smaczne i pożywne. Często korzystam z przepisu babci na zupę pieczarkową. Wszystko dlatego, że wychodzi kremowa i trudno jej się oprzeć. Tak pyszną zupę pieczarkową gotowała tylko babcia. Sekret kremowej konsystencji zależał od jednego składnika. 

Babica dodawała do zupy trochę mleka. To sprawiało, że zupa znakomicie smakowała i każdy, kto jej próbował, zawsze prosił o dokładkę. Ta jedna prosta zmiana robi ogromną różnicę, Przekonaj się o tym sama.

pieczarki.jpg
Fot. Canva/siloto
Zawijam mięso w papier do pieczenia i układam na patelni. To danie robię za grosze, a smakuje jak z restauracji

Jak ugotować kremową zupę pieczarkową?

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ¼ kg pieczarek
  • 1 łyżka mąki pełnoziarnistej
  • 300 ml bulionu
  • sól
  • pieprz
  • 1 szklanka mleka (w temperaturze pokojowej)
  • 4 łyżki śmietanki 30%
  • natka pietruszki

Przygotowanie zupy pieczarkowej zacznij od roztopienia masła na patelni, dołóż posiekaną cebulę i czosnek. Smaż, aż składniki się zarumienią. Dołóż pokrojone w plastry pieczarki, smaż kilka minut do odparowania wody.  Wsyp mąkę pełnoziarnistą i smaż 2 minuty.

Składniki przełóż do garnka, wlej bulion, dopraw pieprzem, wymieszaj. Po zagotowaniu wlej mleko w pokojowej temperaturze. Zupę dopraw solą i gotuj 7 minut. Następnie dołóż śmietankę, natkę pietruszki i gotuj na małym ogniu 3 minuty. Cały czas mieszaj zupę pieczarkową. 

Zupa pieczarkowa najlepsza na wiosenny obiad

Zupa pieczarkowa wychodzi kremowa i pełna smaku. Jest też bardzo prosta i szybka w gotowaniu. Warto podać ją na wiosenny obiad, bo każdy smakosz zje ją z przyjemnością. Tak kremowej zupy pieczarkowej pewnie jeszcze nie próbowałeś.

Z całego serca polecam ten przepis babci. Dzięki niemu ugotujesz zupę tak pyszną, jak nigdy. U mnie w domu cieszy się dużym powodzeniem i każdy domownik sięga po dokładki. Pisaliśmy o tym, jak zrobić szpinak na śniadanie i schudnąć. Podawaliśmy też doskonały przepis na kluski kładzione, które można jeść na okrągło. 

mleko.jpg
Fot. Canva/Photo Food Pro