Tę zupę pieczarkową robię z przepisu babci. Jest idealnie kremowa dzięki 1 składnikowi
Odkąd odkryłam przepis od babci na zupę pieczarkową, gotuję ją tylko w ten sposób. Wychodzi wyjątkowo kremowa, a swoją konsystencję zawdzięcza składnikowi, który każdy z nas ma swojej kuchni. Polecam tę recepturę, bo takiej pieczarkowej jeszcze nie jadłaś.
Zupa pieczarkowa, czyli kremowa i pyszna
Lubisz zupy? Ja je uwielbiam, bo są zdrowe, smaczne i pożywne. Często korzystam z przepisu babci na zupę pieczarkową. Wszystko dlatego, że wychodzi kremowa i trudno jej się oprzeć. Tak pyszną zupę pieczarkową gotowała tylko babcia. Sekret kremowej konsystencji zależał od jednego składnika.
Babica dodawała do zupy trochę mleka. To sprawiało, że zupa znakomicie smakowała i każdy, kto jej próbował, zawsze prosił o dokładkę. Ta jedna prosta zmiana robi ogromną różnicę, Przekonaj się o tym sama.
Zawijam mięso w papier do pieczenia i układam na patelni. To danie robię za grosze, a smakuje jak z restauracjiJak ugotować kremową zupę pieczarkową?
Składniki:
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- ¼ kg pieczarek
- 1 łyżka mąki pełnoziarnistej
- 300 ml bulionu
- sól
- pieprz
- 1 szklanka mleka (w temperaturze pokojowej)
- 4 łyżki śmietanki 30%
- natka pietruszki
Przygotowanie zupy pieczarkowej zacznij od roztopienia masła na patelni, dołóż posiekaną cebulę i czosnek. Smaż, aż składniki się zarumienią. Dołóż pokrojone w plastry pieczarki, smaż kilka minut do odparowania wody. Wsyp mąkę pełnoziarnistą i smaż 2 minuty.
Składniki przełóż do garnka, wlej bulion, dopraw pieprzem, wymieszaj. Po zagotowaniu wlej mleko w pokojowej temperaturze. Zupę dopraw solą i gotuj 7 minut. Następnie dołóż śmietankę, natkę pietruszki i gotuj na małym ogniu 3 minuty. Cały czas mieszaj zupę pieczarkową.
Zupa pieczarkowa najlepsza na wiosenny obiad
Zupa pieczarkowa wychodzi kremowa i pełna smaku. Jest też bardzo prosta i szybka w gotowaniu. Warto podać ją na wiosenny obiad, bo każdy smakosz zje ją z przyjemnością. Tak kremowej zupy pieczarkowej pewnie jeszcze nie próbowałeś.
Z całego serca polecam ten przepis babci. Dzięki niemu ugotujesz zupę tak pyszną, jak nigdy. U mnie w domu cieszy się dużym powodzeniem i każdy domownik sięga po dokładki. Pisaliśmy o tym, jak zrobić szpinak na śniadanie i schudnąć. Podawaliśmy też doskonały przepis na kluski kładzione, które można jeść na okrągło.