Sernik wiosenny - z musem truskawkowym
Tajemnicą kremowej i lekkiej konsystencji sernika wiosennego z musem truskawkowym jest pieczenie go w kąpieli wodnej. Oznacza to, że formę z surowym ciastem wstawiamy do większego naczynia wypełnionego wodą, które następnie umieszczamy w nagrzanym piekarniku. Dzięki temu unikniemy również opadania czy pękania sernika na wierzchu.
Sernik z musem truskawkowym: składniki
Na spód:
-
160 g herbatników lub innych ulubionych ciastek
-
50 g masła.
Na masę serową:
-
1 kg twarogu sernikowego
-
140 g drobnego cukru do wypieków
-
35 g skrobi ziemniaczanej
-
4 jajka.
Na mus truskawkowy:
-
450 g świeżych lub mrożonych truskawek
-
2 łyżki soku z cytryny lub limonki
-
3 łyżki cukru pudru
-
2 łyżki cukru wanilinowego
-
10 g żelatyny w proszku
-
500 ml śmietany kremówki 36%
-
5 łyżek cukru pudru.
Sernik z musem truskawkowym: przygotowanie
Przed zrobieniem masy serowej wyciągamy wszystkie składniki z lodówki (oprócz śmietany kremówki), by osiągnęły temperaturę pokojową. Przygotowujemy też okrągłą formę do pieczenia o średnicy co najmniej 25 cm i wykładamy ją papierem do pieczenia, który sięga kilka centymetrów ponad brzegi.
Herbatniki wrzucamy do blendera kuchennego i rozdrabniamy na piasek. Możemy również w tym celu użyć woreczka strunowego i rozbijać herbatniki wałkiem. W niewielkim rondlu lub kuchence mikrofalowej roztapiamy masło i dodajemy od razu do herbatników.
Okrągłą formę wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy masę ciasteczkowo-maślaną. Ubijamy za pomocą przedmiotu z płaskim dnem, np. miarki kuchennej lub zakrętki od słoika. Możemy podpiec spód przez 10 minut w nagrzanym do 180°C piekarniku.
W misce robota kuchennego umieszczamy twaróg, cukier, jajka i skrobię. Miksujemy na średnich obrotach, aż składniki się połączą, ale nie dłużej. Wylewamy masę serową na ciasteczkowy spód.
Przygotowujemy kąpiel wodną. Brzegi i spód blachy z masą sernikową owijamy szczelnie folią aluminiową i wkładamy do prostokątnego naczynia żaroodpornego. Wlewamy do tego naczynia tyle wody, by sięgała do połowy jego pojemności. Sernik pieczemy w 170°C przez 45 minut.
Po tym czasie wyłączamy grzałki, uchylamy lekko drzwiczki piekarnika i pozwalamy sernikowi trochę ostygnąć. Dzięki temu unikniemy pęknięcia ciasta przy gwałtownej zmianie temperatury. Lekko ciepły sernik biały wyciągamy w końcu na blat kuchenny i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Przygotowanie musu truskawkowego do naszego sernika zaczynamy od namoczenia żelatyny w 4 łyżkach wody. Odstawiamy żelatynę na 10 minut.
Jeżeli używamy mrożonych truskawek, to rozmrażamy je, podgrzewając w rondlu przez kilka minut pod przykryciem. Nie musimy podgrzewać świeżych truskawek.
Następnie przecieramy truskawki przez drobne sito za pomocą łopatka lub tłuczka. Wyrzucamy to, co zostało na sitku. Do przetartych owoców dodajemy sok z cytryny, cukier puder i cukier wanilinowy.
Żelatynę rozpuszczamy na małym ogniu, dodajemy 2 łyżki wody i rozpuszczamy ją dokładnie, by nie zostały grudki. Dodajemy 2 łyżki musu truskawkowego, a potem przelewamy całość z powrotem do musu i studzimy.
W robocie kuchennym ubijamy śmietanę kremówkę z cukrem na sztywno. Śmietana ma być bardzo gęsta i sztywna. Zmniejszamy obroty do minimum i stopniowo dodajemy do ubitej śmietany ostudzony całkowicie mus truskawkowy. Możemy też zrezygnować z robota i wmieszać mus truskawkowy za pomocą szpatułki, składając warstwy na siebie.
Tak powstały krem przekładamy na ostudzony sernik i wkładamy formę do lodówki. Sernik wiosenny z musem truskawkowym musi chłodzić się przez całą noc. Następnego dnia wyciągamy sernik z formy (oddzielając brzegi od formy cienkim nożem) i przechowujemy w lodówce do momentu podania.
Sernik z musem truskawkowym: porady
Na wierzch sernika możemy pokruszyć bezę (zwykłą, ale może też być np. o smaku truskawkowym) lub przybrać go przekrojonymi na połówki świeżymi truskawkami.
Sernik wiosenny można przyozdobić również polewą z białej czekolady.