Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wrocławski bigos nie ma sobie równych. Przepis pochodzi z przedwojennej Polski
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 21.04.2025 08:00

Wrocławski bigos nie ma sobie równych. Przepis pochodzi z przedwojennej Polski

siekanie kapusty
Fot. Shutterstock/New Africa

Bigos to znane wszystkim danie. Tymczasem okazuje się, że na śląsku i w kilku innych regionach popularna była jego inna odmiana. Wrocławski bigos, bo o nim mowa, jest nietypowy, a przy tym bardzo smaczny. Z tym przepisem przygotujesz go w łatwy sposób.

Zapomniany wrocławski bigos

Na Górnym i Dolnym Śląsku, w Opolskim i w Wielkopolsce przed wieloma laty popularny był bigos z czerwonej kapusty. Jego oryginalna nazwa to bigos wrocławski (z niemieckiego Breslauer Rotkraut). Był dodatkiem do rolad, zrazów i klusek śląskich. Danie jest nietypowe, ale dla smaku i dla odmiany warto je przygotować. 

Szczególnie że udało się nam znaleźć przedwojenny, niemiecki przepis. Znajdziesz go poniżej, gdzie krok po kroku wyjaśniamy jak taki bigos przygotować. Zanim przejdziesz do wytycznych, sprawdź listę składników. Wśród nich również znajduje się kilka nietypowych dodatków. 

kapusta.jpg
Fot. Canva
Czy można mrozić chrzan? Mało kto, o tym wie

Kapusta i dodatki

Wrocławski bigos składa się z dwóch rodzajów kapusty. O dziwo, jest to czerwona kapusta kiszona oraz surowa. Dzięki temu danie nabiera wyjątkowego smaku i nietypowego koloru. Za jego smak odpowiadają przyprawy, takie jak: liście laurowe, ziele angielskie, goździki i mielona wędzona papryka. Niezbędne będą także składniki, które umieściliśmy na liście poniżej.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki:

  • 1 kg kiszonej czerwonej kapusty
  • 500 g czerwonej kapusty
  • 500 ml wody
  • 250 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 2 cebule
  • 2 liście laurowe
  • 6 ziaren ziele angielskiego
  • 4 goździki
  • 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
  • 2 kwaśne jabłka
  • 100 g wędzonego boczku
  • 100 g rodzynek
  • olej
boczek.jpg
Fot. Canva

Przepis na wrocławski bigos

Przygotowanie bigosu rozpocznij od przełożenia kiszonej kapusty do garnka. Zalej ją wodą i dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie. Składniki gotuj na małym ogniu przez pół godziny. 

Czerwoną kapustę umyj i drobno poszatkuj. Umyj także jabłka i pokrój je w małą kostkę. Cebulę obierz i razem z boczkiem pokrój w kostkę. Oba składniki podsmaż na rozgrzanej patelni. Przygotowane składniki przełóż do garnka. Wlej wino i wsyp goździki, i mieloną słodką paprykę. Wymieszaj. Całość gotuj przez dwie godziny na średniej mocy palnika. Pamiętaj, aby od czasu do czasu przemieszać bigos. 

bigos.jpg
Fot. Canva