Wrocławski bigos nie ma sobie równych. Przepis pochodzi z przedwojennej Polski

Bigos to znane wszystkim danie. Tymczasem okazuje się, że na śląsku i w kilku innych regionach popularna była jego inna odmiana. Wrocławski bigos, bo o nim mowa, jest nietypowy, a przy tym bardzo smaczny. Z tym przepisem przygotujesz go w łatwy sposób.
Zapomniany wrocławski bigos
Na Górnym i Dolnym Śląsku, w Opolskim i w Wielkopolsce przed wieloma laty popularny był bigos z czerwonej kapusty. Jego oryginalna nazwa to bigos wrocławski (z niemieckiego Breslauer Rotkraut). Był dodatkiem do rolad, zrazów i klusek śląskich. Danie jest nietypowe, ale dla smaku i dla odmiany warto je przygotować.
Szczególnie że udało się nam znaleźć przedwojenny, niemiecki przepis. Znajdziesz go poniżej, gdzie krok po kroku wyjaśniamy jak taki bigos przygotować. Zanim przejdziesz do wytycznych, sprawdź listę składników. Wśród nich również znajduje się kilka nietypowych dodatków.

Kapusta i dodatki
Wrocławski bigos składa się z dwóch rodzajów kapusty. O dziwo, jest to czerwona kapusta kiszona oraz surowa. Dzięki temu danie nabiera wyjątkowego smaku i nietypowego koloru. Za jego smak odpowiadają przyprawy, takie jak: liście laurowe, ziele angielskie, goździki i mielona wędzona papryka. Niezbędne będą także składniki, które umieściliśmy na liście poniżej.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki:
- 1 kg kiszonej czerwonej kapusty
- 500 g czerwonej kapusty
- 500 ml wody
- 250 ml czerwonego wytrawnego wina
- 2 cebule
- 2 liście laurowe
- 6 ziaren ziele angielskiego
- 4 goździki
- 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
- 2 kwaśne jabłka
- 100 g wędzonego boczku
- 100 g rodzynek
- olej

Przepis na wrocławski bigos
Przygotowanie bigosu rozpocznij od przełożenia kiszonej kapusty do garnka. Zalej ją wodą i dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie. Składniki gotuj na małym ogniu przez pół godziny.
Czerwoną kapustę umyj i drobno poszatkuj. Umyj także jabłka i pokrój je w małą kostkę. Cebulę obierz i razem z boczkiem pokrój w kostkę. Oba składniki podsmaż na rozgrzanej patelni. Przygotowane składniki przełóż do garnka. Wlej wino i wsyp goździki, i mieloną słodką paprykę. Wymieszaj. Całość gotuj przez dwie godziny na średniej mocy palnika. Pamiętaj, aby od czasu do czasu przemieszać bigos.






































