yaki soba
pixabay.com

Smażony makaron po japońsku Yakisoba

Yakisoba to doskonały i prosty pomysł na posiłek odmienny od tradycyjnych europejskich dań. Smażony makaron z warzywami z dodatkiem orientalnych przypraw.

Gryczany makaron Yakisoba

Yakisoba w japońskiej kuchni dosłownie oznacza smażony makaron. Można go znaleźć na większości azjatyckich uliczek wypełnionych budkami z jedzeniem przygotowywanym na miejscu.

Oryginalnie do przyprawiania makaronu Yakisoba używa się sosu ostrygowego, który ma charakterystyczny orientalny aromat. Danie powinno być serwowane wraz z posiekanym imbirem, proszkiem z wodorostów czy płatkami ryb. Yakisoba podawana jest najczęściej na głębokim talerzu, jako danie główne obiadowe lub dodatek do innej potrawy.

Sam makaron Soba to jeden z bardziej popularnych azjatyckich makaronów, który używany jest również do przygotowywania słynnych potraw typu ramen. Soba ma charakterystyczny posmak gryki i wiele właściwości odżywczych. Jest on również bogatym źródłem witamin z grupy B, fosforu oraz cynku. Jego niski indeks glikemiczny obniża cholesterol, reguluje poziom cukru we krwi i pozytywnie wpływa na układ krążenia.

Oryginalna japońska kuchnia - bogactwo smaków i aromatów

Kuchnia japońska jest uznawana za jedną z najzdrowszych na świecie. Tradycyjne dania, których historia zaczyna się w kraju Kwitnącej Wiśni zyskują coraz większą popularność na całym świecie. Yakisoba ma orzechowy aromat, który świetnie się łączy z azjatyckimi dodatkami, takimi jak sezam, imbir, czosnek czy chili.

Przepis na smażony, japoński makaron Yakisoba z warzywami

Yakisoba to doskonały i prosty pomysł na posiłek odmienny od tradycyjnych europejskich dań. Smażony makaron z warzywami z dodatkiem orientalnych przypraw.

Składniki na 2 osoby:

  • 150 g polędwiczki wieprzowej lub piersi z kurczaka
  • 8 krewetek (świeże lub mrożone) – można z nich zrezygnować, zwiększając ilość mięsa
  • 200 g makaronu Soba (japoński, gryczany, opcjonalnie makaron do zupek chińskich)
  • 2 zielone papryczki chili lub 1/2 zwykłej zielonej papryki
  • 4 cebule dymki
  • 1 mały brokuł
  • 2 łyżki nasion sezamu
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • Świeże kiełki fasoli mung
  • 1 duża marchewka
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki (60 ml) jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżeczki cukru.

Przygotowanie:

  • Mięso w temperaturze pokojowej pokroić na plasterki, krewetki rozmrozić, jeśli były mrożone, opłukać i dokładnie osuszyć.
  • Przygotować sos: zagotować sos sojowy z cukrem w małym rondelku, następnie zmniejszyć ogień i gotować przez około 5-7 minut lub do czasu, aż sos zgęstnieje (uważać, aby się nie przypalił).
  • Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, lub po prostu zalać wrzątkiem i poczekać aż zmięknie, odcedzić na sicie i przelać zimną wodą.
  • Do makaronu dodać pokrojoną na cienkie plasterki zieloną papryczkę chili lub pokrojoną w kosteczkę / paski zwykłą paprykę. Dodać drobno posiekane białe części dymki i pokrojone na większe kawałki części zielone. Brokuł lekko obgotować w osolonej wodzie, podzielić na różyczki.
  • Marchewkę pokroić na cienkie paseczki lub zetrzeć na grubych oczkach, dodać razem z brokułem do pozostałych dodatków. Wszystko dokładnie wymieszać.
  • Sezam lekko zrumienić na suchej patelni (nie za mocno, bo będzie gorzki)
  • Na większym ogniu rozgrzać wok lub dużą patelnię (z cienkim dnem), wlać olej i jak będzie gorący wrzucić polędwiczki.
  • Na dużym ogniu obsmażać mięso, do momentu aż mięso zmieni kolor.
  • Wyjąć polędwiczkę na talerz, na tę samą patelnię / wok włożyć makaron wymieszany z dodatkami, krewetki (jeśli ich używamy) oraz kiełki fasoli mung, cały czas mieszając, smażyć kilka minut
  • Dodać sos, jajko oraz polędwiczkę i smażyć jeszcze przez około 1 minutę.

Następny artykuł