Smażony makaron po japońsku Yakisoba
Gryczany makaron Yakisoba
Yakisoba w japońskiej kuchni dosłownie oznacza smażony makaron. Można go znaleźć na większości azjatyckich uliczek wypełnionych budkami z jedzeniem przygotowywanym na miejscu.
Oryginalnie do przyprawiania makaronu Yakisoba używa się sosu ostrygowego, który ma charakterystyczny orientalny aromat. Danie powinno być serwowane wraz z posiekanym imbirem, proszkiem z wodorostów czy płatkami ryb. Yakisoba podawana jest najczęściej na głębokim talerzu, jako danie główne obiadowe lub dodatek do innej potrawy.
Sam makaron Soba to jeden z bardziej popularnych azjatyckich makaronów, który używany jest również do przygotowywania słynnych potraw typu ramen. Soba ma charakterystyczny posmak gryki i wiele właściwości odżywczych. Jest on również bogatym źródłem witamin z grupy B, fosforu oraz cynku. Jego niski indeks glikemiczny obniża cholesterol, reguluje poziom cukru we krwi i pozytywnie wpływa na układ krążenia.
Oryginalna japońska kuchnia - bogactwo smaków i aromatów
Kuchnia japońska jest uznawana za jedną z najzdrowszych na świecie. Tradycyjne dania, których historia zaczyna się w kraju Kwitnącej Wiśni zyskują coraz większą popularność na całym świecie. Yakisoba ma orzechowy aromat, który świetnie się łączy z azjatyckimi dodatkami, takimi jak sezam, imbir, czosnek czy chili.
Przepis na smażony, japoński makaron Yakisoba z warzywami
Yakisoba to doskonały i prosty pomysł na posiłek odmienny od tradycyjnych europejskich dań. Smażony makaron z warzywami z dodatkiem orientalnych przypraw.
Składniki na 2 osoby:
150 g polędwiczki wieprzowej lub piersi z kurczaka
8 krewetek (świeże lub mrożone) – można z nich zrezygnować, zwiększając ilość mięsa
200 g makaronu Soba (japoński, gryczany, opcjonalnie makaron do zupek chińskich)
2 zielone papryczki chili lub 1/2 zwykłej zielonej papryki
4 cebule dymki
1 mały brokuł
2 łyżki nasion sezamu
2 łyżki oleju roślinnego
Świeże kiełki fasoli mung
1 duża marchewka
1 jajko
1/4 szklanki (60 ml) jasnego sosu sojowego
2 łyżeczki cukru.
Przygotowanie:
Mięso w temperaturze pokojowej pokroić na plasterki, krewetki rozmrozić, jeśli były mrożone, opłukać i dokładnie osuszyć.
Przygotować sos: zagotować sos sojowy z cukrem w małym rondelku, następnie zmniejszyć ogień i gotować przez około 5-7 minut lub do czasu, aż sos zgęstnieje (uważać, aby się nie przypalił).
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, lub po prostu zalać wrzątkiem i poczekać aż zmięknie, odcedzić na sicie i przelać zimną wodą.
Do makaronu dodać pokrojoną na cienkie plasterki zieloną papryczkę chili lub pokrojoną w kosteczkę / paski zwykłą paprykę. Dodać drobno posiekane białe części dymki i pokrojone na większe kawałki części zielone. Brokuł lekko obgotować w osolonej wodzie, podzielić na różyczki.
Marchewkę pokroić na cienkie paseczki lub zetrzeć na grubych oczkach, dodać razem z brokułem do pozostałych dodatków. Wszystko dokładnie wymieszać.
Sezam lekko zrumienić na suchej patelni (nie za mocno, bo będzie gorzki)
Na większym ogniu rozgrzać wok lub dużą patelnię (z cienkim dnem), wlać olej i jak będzie gorący wrzucić polędwiczki.
Na dużym ogniu obsmażać mięso, do momentu aż mięso zmieni kolor.
Wyjąć polędwiczkę na talerz, na tę samą patelnię / wok włożyć makaron wymieszany z dodatkami, krewetki (jeśli ich używamy) oraz kiełki fasoli mung, cały czas mieszając, smażyć kilka minut
Dodać sos, jajko oraz polędwiczkę i smażyć jeszcze przez około 1 minutę.