Smakosze.pl Przepisy Sprawdzony przepis na bułeczki cynamonowe z jabłkami
pixabay.com

Sprawdzony przepis na bułeczki cynamonowe z jabłkami

13 kwietnia 2021
Autor tekstu: Małas Karolina

Bułeczki cynamonowe z jabłkami: składniki

Na rozczyn do ciasta:

20 g świeżych drożdży

1 łyżka mąki,

1 łyżka cukru pudru

4 łyżki letniego mleka

Ciasto:

300 g mąki tortowej

50 g cukru pudru

125 ml mleka

50 g masła

2 jajka

2 żółtka

szczypta soli

Nadzienie:

4 średnie jabłka

1 łyżka cukru waniliowego

1 płaska łyżka cynamonu

Bułeczki cynamonowe z jabłkami: przygotowanie

Na początku podgrzewamy mleko i z kilku łyżek przygotowujemy rozczyn, a resztę odstawiamy. Przykrywamy drożdże ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 10-15 minut.

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier puder, jajka, żółtka, wyrośnięty rozczyn oraz szczyptę soli. Całość wymieszać do połączenia się składników. Możemy używać drewnianej łyżki lub szpatułki (czy nawet ręki), ale wygodny będzie również robot kuchenny z końcówką przeznaczoną do ciasta drożdżowego.

Następnie wlewamy resztę letniego mleka i miksujemy ok. 4 minuty. Na koniec dodać miękkie masło i znów miksujemy przez 4 minuty. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia. Ciasto powinno zwiększy swoją objętość co najmniej dwukrotnie.

W tym czasie obieramy jabłka, ścieramy je na tarce o dużych oczkach lub kroimy w drobną kostkę. W razie potrzeby odciskamy nadmiar soku. Dodajemy cukier oraz cynamon i mieszamy dokładnie.

Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na kwadrat o bokach ok. 30 cm. Rozkładamy nadzienie jabłkowe i zwijamy je w rulon, jak roladę. Kroimy na kawałki o grubości ok. 2,5 cm. Przekładamy je do okrągłej tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia), układając obok siebie, ale z małymi przerwami. Następnie przykrywamy tortownicę ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem lub mlekiem, aby po upieczeniu były błyszczące.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Bułeczki cynamonowe z jabłkami pieczemy przez 30 minut. Wyciągamy, zostawiamy do ostygnięcia i posypujemy cukrem pudrem.

Bułeczki cynamonowe z jabłkami: porady

Zamiast cukru pudru można do ozdoby bułeczek użyć też lukru, czyli cukru pudru rozpuszczonego w wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Dobrym pomysłem może też być polanie bułeczek cynamonowych z jabłkiem rozpuszczoną czekoladą lub posmarowanie cienką warstwą kremu typu Nutella. Możemy również po upieczeniu posmarować je roztopionym masłem i posypać pokruszonymi orzechami laskowymi lub włoskimi.

Aby przyspieszyć sobie przygotowania, możemy użyć także gotowych jabłek ze słoika. Będą nadawały się tak samo jabłka sklepowe, jak i takie, które w sezonie przygotowaliśmy sami.

Nadzienie do takich bułeczek cynamonowych może zawierać nie tylko jabłka. Cynamon sprawdzi się także z miksem jabłkowo-dyniowym lub samą startą na grubych oczkach dynią.

Do nadzienia można także dodać orzechów laskowych, włoskich lub niewielkich orzeszków pinii, a także rodzynek. Jeżeli ktoś lubi kwaskowate smaki, można do bułeczek cynamonowych z jabłkami użyć suszonej żurawiny.

Obserwuj nas w
autor
Małas Karolina

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy