Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Szarlotka razowa - ciasto bez glutenu
Bizoń Michalina
Bizoń Michalina 25.03.2022 22:45

Szarlotka razowa - ciasto bez glutenu

Szarlotka razowa - ciasto bez glutenu
Szarlotka razowa - ciasto bez glutenu

Szukasz pysznego przepisu na ciasto bez poczucia winy, że ma dużo kalorii? Szarlotka razowa to jedna z naszych propozycji! Mamy przygotowane kilka smakowitych i jednocześnie zdrowych przepisów na ciasto bezglutenowe, które zaspokoi każdego miłośnika wypieków. Bez względu na to czy jesteś wrażliwy na gluten, czy planujesz schudnąć bez ograniczania swojej miłości do ciasta, te łatwe przepisy są idealne dla Ciebie!

Szarlotka razowa - bez glutenu 

Wypieki bez glutenu są bezsmaku i ich nie lubisz? Czasami zrezygnowanie ze zjadania glutenu jest konieczne dla naszego dobrego samopoczucia oraz zdrowia. Szarlotka bez glutenu to przepis, który każdy może przygotować bez większych problemów. Jest pyszna, smaczna i na pewno nie będzie powodować żadnych sensacji żołądkowych! 

Do przygotowania tej szarlotki potrzebne nam będą następujące składniki: 

Na ciasto - 300 g mąki razowej bezglutenowej, 105 g cukru pudru, 1/4 kostki margaryny, 2 jajka, 3 łyżki kwaśnej śmietany, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, sól; 

Na nadzienie - 1 kg (1000 g), 3 łyżki soku cytrynowego, 2 łyżki skórki startej z cytryny, 1/2 szklanki brązowego cukru, 2 łyżeczki żelatyny, mielony cynamon, szczypta soli; ponadto - żółtko, gruboziarnisty cukier.

Przygotowanie - z podanych składników na ciasto (mąka, cukier puder, margaryna, jajka, kwaśna śmietana, proszek, sól) zagnieć ciasto, podzielmy na 2 części, zawińmy w folię. Schłodźmy przez 60 minut w lodówce. Natomiast jabłka obierz i pokrój w kostkę. Włóż do garnka i zasyp cukrem. Praż na małym płomieniu, aż lekko zmiękną, ale nie rozgotują się. Dodaj sok i skórkę z cytryny. Zdejmij z ognia i dodajmy żelatynę rozpuszczoną w małej ilości wody. Wyjmij z lodówki jedną porcję ciasta. 

Wylep ciastem dno i boki tortownicy o średnicy 26 cm. Nałóżmy nadzienie. Drugą część ciasta rozwałkuj i podziel na długie paski. Ułóż na nadzieniu w kratkę. Posmaruj roztrzepanym z małą ilością wody żółtkiem, posypmy cukrem. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 50  minut. Przed podaniem poczeka,j aż ostygnie lub podawajmy na ciepło z kulką śmietankowych lodów polanych sosem karmelowym.

Inna ciasta bez glutenu

Jeśli nie masz ochoty na szarlotkę, to możesz przygotować jedno z wielu innych ciast bezglutenowych!

Bezglutenowe ciasto czekoladowe

Aby wykonać ten łatwy przepis na ciasto, weź 1/2 szklanki mąki z prosa i 1/2 szklanki mąki migdałowej. Do tej mieszanki dodaj 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej oraz szczyptę soli.

Następnie do odrębnej miski dodaj 1/2 twarogu, 1/2 szklanki cukru pudru, 2 łyżeczki kakao w proszku, delikatnie ubij składniki. Potem stopniowo dodawaj 1/4 szklanki mleka wraz z jedną łyżeczką esencji waniliowej, ubij dobrze i dodaj suchą mieszankę wcześniej przygotowanych składników.

Ubij ciasto i upewnij się, że nie ma grudek. Następnie wlej ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy i piecz przez 20-25 minut. Podawaj na ciepło z kawą.

undefined

Bezglutenowe ciasto migdałowo-pomarańczowe

Aby zrobić to pyszne ciasto, ubijamy razem 3 białka jaj i 1/2 szklanki brązowego cukru. Ubijaj do momentu otrzymania sztywnej piany. Następnie dodaj ubitą pianę do 1 szklanki mąki migdałowej z odrobiną soli. Ubijaj dalej, dodając 1/4 szklanki mleka i 1 łyżeczkę esencji waniliowej, 1 łyżeczkę skórki pomarańczowej, pamiętaj, aby ciągle mieszać.

Następnie wlej tę masę do natłuszczonej i oprószonej bezglutenową bułką tartą formy, piecz ciasto przez 30-35 minut lub do suchego patyczka. Pokrój i podawaj z filiżanką herbaty lub z dodatkiem bitej śmietany!

undefined

Tagi: