Tosty francuskie z salsą pomidorową i bazylią
Tosty francuskie z salsą pomidorową i bazylią – składniki:
-
1 drobno starty ząbek czosnku,
-
4 kromki bułki paryskiej, chleba tostowego, ewentualnie pszennego,
-
50 g masła,
-
2 jajka,
-
1 łyżka świeżych listków tymianku lub szczypta suszonych ziół,
-
5 łyżek mleka,
-
płatki chili lub szczypta ostrej albo słodkiej papryki,
-
sól i świeżo zmielony czarny pieprz.
Salsa pomidorowa z bazylią:
-
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz,
-
2 pomidory,
-
bazylia,
-
2 łyżki oliwy extra vergine,
-
1 ząbek czosnku, drobno starty,
-
1 łyżka octu balsamicznego lub soku z cytryny.
Przygotowanie tostów francuskich z salsą pomidorową i bazylią
Salsa pomidorowa z bazylią:
Pomidora sparz, obierz ze skórki, pokrój na ćwiartki. Usuń szypułki i nasiona z sokiem. Miąższ pokrój w kostkę. Do średniej miski wlej oliwę, ocet lub sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Dodaj czosnek i pomidory z bazylią, a następnie wymieszaj.
Tosty:
W głębokim naczyniu ubij jajka widelcem z mlekiem, solą, pieprzem, czosnkiem, chili lub papryką i ziołami.
Rozgrzej patelnię z połową masła, a gdy zacznie skwierczeć, usuń pianę z wierzchu. Zanurz chleb w jajku, lekko dociśnij i umieść na patelni. Odwracaj po około minucie lub w momencie, gdy staną się brązowe.
Połóż go na ręczniku papierowym lub bezpośrednio na talerzu. Wytrzyj patelnię ręcznikiem papierowym, dodaj świeże masło, a następnie usmaż kolejną porcję tostów. Podawaj z salsą pomidorową.