Smakosze.pl Przepisy Tosty francuskie z salsą pomidorową i bazylią
pixabay.com

Tosty francuskie z salsą pomidorową i bazylią

6 maja 2021

Tosty francuskie z salsą pomidorową i bazylią – składniki:

  • 1 drobno starty ząbek czosnku,

  • 4 kromki bułki paryskiej, chleba tostowego, ewentualnie pszennego,

  • 50 g masła,

  • 2 jajka,

  • 1 łyżka świeżych listków tymianku lub szczypta suszonych ziół,

  • 5 łyżek mleka,

  • płatki chili lub szczypta ostrej albo słodkiej papryki,

  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz.

Salsa pomidorowa z bazylią:

  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz,

  • 2 pomidory,

  • bazylia,

  • 2 łyżki oliwy extra vergine,

  • 1 ząbek czosnku, drobno starty,

  • 1 łyżka octu balsamicznego lub soku z cytryny.

Przygotowanie tostów francuskich z salsą pomidorową i bazylią

Salsa pomidorowa z bazylią:

Pomidora sparz, obierz ze skórki, pokrój na ćwiartki. Usuń szypułki i nasiona z sokiem. Miąższ pokrój w kostkę. Do średniej miski wlej oliwę, ocet lub sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Dodaj czosnek i pomidory z bazylią, a następnie wymieszaj.

Tosty:

W głębokim naczyniu ubij jajka widelcem z mlekiem, solą, pieprzem, czosnkiem, chili lub papryką i ziołami.

Rozgrzej patelnię z połową masła, a gdy zacznie skwierczeć, usuń pianę z wierzchu. Zanurz chleb w jajku, lekko dociśnij i umieść na patelni. Odwracaj po około minucie lub w momencie, gdy staną się brązowe.

Połóż go na ręczniku papierowym lub bezpośrednio na talerzu. Wytrzyj patelnię ręcznikiem papierowym, dodaj świeże masło, a następnie usmaż kolejną porcję tostów. Podawaj z salsą pomidorową.

Obserwuj nas w
autor
Dzięciołowska Marcelina

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy