W jaki sposób sprawdzić czy jajko jest świeże?
Nie da się ukryć, że jajka odgrywają niezwykle istotną rolę w kulinariach. Niektórzy jadają je niemal codziennie. Czasami produkt ten wzbudza pewne wątpliwości. Zwłaszcza jeśli jajka już trochę leżą w naszej lodówce.
Jajka często goszczą na naszych stołach
Smakowite jajka niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Niedawno przedstawialiśmy przepis na specjał w chrupiącej panierce . Dziś skupimy się na tym, w jaki sposób ocenić świeżość jajek.
Jajka mają to do siebie, że po pewnym czasie nie nadają się do spożycia. Zjedzenie nieświeżego nabiału może zaowocować problemami gastrycznymi, których lepiej uniknąć . W jaki sposób ocenić to, czy jajka nadal są świeże?
Zanurz jajka w wodzie
Najbardziej rozpowszechnioną metodą na ocenę świeżości jajka, jest zanurzenie go w wodzie. Dobry nabiał powinien pozostać na dnie naczynia . Im jajko jest starsze, tym bardziej będzie się unosiło do góry. Trzydziestodniowy nabiał będzie stał w wodzie pionowo.
Jeśli jajko pływa na powierzchni, wówczas nie powinniśmy go jeść, ponieważ najprawdopodobniej jest już zepsute . Jednak to dopiero pierwszy z czterech sposobów na ocenienie świeżości smakołyku. Każdy smakosz powinien znać pozostałe.
Trudności z obieraniem
Święta wielkanocne już niedługo. Nie może w ich trakcie zabraknąć jajek na twardo. Już w trakcie obierania możemy stwierdzić, czy są odpowiednio świeże. Jeśli skorupka nie odchodzi z łatwością od białka, mamy wtedy do czynienia z dobrym produktem .
Świeższe jajka ugotowane na twardo obiera się znacznie trudniej. Wynika to z tego, że błona, którą pokryte jest białko, cechuje się większą elastycznością i mocniej przylega do skorupki . W związku z tym nasze ewentualne obawy powinny być wzbudzone przez jajka, które obiera się bardzo łatwo.
(Canva.com / Olga Kriger)
Położenie żółtka, również ma znaczenie
Pozostając przy jajkach na twardo, warto wskazać jeszcze jeden sposób na ocenę ich świeżości. Wiele na ten temat może nam powiedzieć umiejscowienie żółtka. Najlepiej, jeśli znajduje się ono idealnie pośrodku jajka .
Mniej świeże jajka po ugotowaniu na twardo będą miały żółtko przesunięte bliżej skorupki. Jeśli praktycznie się ono z nią styka, wówczas mamy niemal pewność, że nabiał nie był świeży. Wynika to z tego, że białko utrzymuje żółtko w środku. Wraz z upływem czasu wiązanie staje się coraz słabsze .