Smakosze.pl
Jajko w chrupiącej panierce

Scena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Delicious & Funny Food

Jajko w chrupiącej panierce

6 Maja 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Jajko jest jednym z podstawowych produktów spożywczych. Istnieje wiele sposobów na jego przygotowanie. Ostatnio na popularności zyskuje jajko w niecodziennej odsłonie. Chrupiąca panierka sprawi, że śniadanie będzie jeszcze bardziej smakowite

Niepozorne jajko z łatwością możemy przekształcić w wyborny specjał, który sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Okazuje się, że przyrządzenie tego smakołyku jest bardzo proste.

Jajko w panierce zachwyci domowników

Nie da się ukryć, że jajko często gości na naszych stołach podczas śniadania. Wówczas decydujemy się na przygotowanie go na miękko, na twardo lub w sadzonej odsłonie. Warto sięgnąć po jeszcze jedną alternatywę, która staje się coraz bardziej popularne wśród internautów.

Ostatnio wspominaliśmy o najlepszych dodatkach, dzięki którym jajko będzie jeszcze bardziej pożywne. Dziś sięgniemy po przepis, który przemieni uwielbiany nabiał, w niecodzienny przysmak,  kuszący samym wyglądem.

Jajko w panierce jest wyjątkowym frykasem, obok którego nie sposób przejść obojętnie. Z wierzchu czeka na nasz chrupiąca otoczka, pod którą skrywa się miękki środek. Jajko w takiej odsłonie zaskoczy domowników. Smakołyk momentalnie znika z talerzy.

Jajko w chrupiącym wydaniu jest banalnie proste w przygotowaniu. Każdy powinien sobie poradzić z tym przepisem. Nawet osoby, które unikają kulinarnych aktywności, przygotują je bez najmniejszych problemów. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • jajka

  • 120 g mąki pszennej

  • 120 g mąki kukurydzianej

  • zimna woda

  • olej 

Jajko jeszcze nigdy nie było tak pyszne

Na początku jajko musimy ugotować na miękko. Jakiś czas temu informowaliśmy, jak zrobić to idealnie. Kiedy nasze jajko będzie już gotowe, wówczas je obieramy. Teraz musimy zrobić panierkę, dzięki której śniadanie stanie się obłędnym specjałem.

Oba rodzaje mąki łączymy z wodą. Powinniśmy uzyskać masę o konsystencji śmietany. W garnku podgrzewamy olej. Każde jajko mocno namaczamy w cieście. Następnie nasze frykasy umieszczamy na rozgrzanym tłuszczu.

Jajko smażymy z obu stron na złocisty kolor. Na koniec wykładamy je na ręczniki papierowe. Dzięki temu pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu. Jajko w panierce jest już gotowe. Nie pozostaje nic innego jak przystąpienie do beztroskiego zajadania. Przepis na podobne jajko można znaleźć na YouTube na kanale Delicious & Funny Food. Właśnie stamtąd pochodzi zdjęcie wykorzystane powyżej.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: O2

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Ziemniaki z patelni na szybko. Smażony dodatek do obiadu

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić klasyczne śląskie karminadle? Tradycyjna wersja kotleta mielonego

Czytaj więcej >
Doskonale chrupiący i puszysty w środku chleb

Przepisy

Doskonale chrupiący i puszysty w środku chleb. Tomasz Strzelczyk wyjawił swoją recepturę

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsze burgery o rewelacyjnym smaku. Idealne na świętowanie Światowego Dnia Hamburgera 28 maja

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepyszne i soczyste mięsne babeczki. Sekretem jest dodatek sera

Czytaj więcej >

Przepisy

Zupa cebulowa Ani Starmach. Idealnie smakuje w pochmurny dzień

Czytaj więcej >