Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jajko w chrupiącej panierce
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 09.03.2021 01:00

Jajko w chrupiącej panierce

Jajko w chrupiącej panierce
Scena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Delicious & Funny Food

Niepozorne jajko z łatwością możemy przekształcić w wyborny specjał, który sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Okazuje się, że przyrządzenie tego smakołyku jest bardzo proste.

Jajko w panierce zachwyci domowników

Nie da się ukryć, że jajko często gości na naszych stołach podczas śniadania. Wówczas decydujemy się na przygotowanie go na miękko, na twardo lub w sadzonej odsłonie. Warto sięgnąć po jeszcze jedną alternatywę, która staje się coraz bardziej popularne wśród internautów.

Ostatnio wspominaliśmy o najlepszych dodatkach, dzięki którym jajko będzie jeszcze bardziej pożywne. Dziś sięgniemy po przepis, który przemieni uwielbiany nabiał, w niecodzienny przysmak,  kuszący samym wyglądem.

Jajko w panierce jest wyjątkowym frykasem, obok którego nie sposób przejść obojętnie. Z wierzchu czeka na nasz chrupiąca otoczka, pod którą skrywa się miękki środek. Jajko w takiej odsłonie zaskoczy domowników. Smakołyk momentalnie znika z talerzy.

Jajko w chrupiącym wydaniu jest banalnie proste w przygotowaniu. Każdy powinien sobie poradzić z tym przepisem. Nawet osoby, które unikają kulinarnych aktywności, przygotują je bez najmniejszych problemów. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • jajka

  • 120 g mąki pszennej

  • 120 g mąki kukurydzianej

  • zimna woda

  • olej 

Jajko jeszcze nigdy nie było tak pyszne

Na początku jajko musimy ugotować na miękko. Jakiś czas temu informowaliśmy, jak zrobić to idealnie. Kiedy nasze jajko będzie już gotowe, wówczas je obieramy. Teraz musimy zrobić panierkę, dzięki której śniadanie stanie się obłędnym specjałem.

Oba rodzaje mąki łączymy z wodą. Powinniśmy uzyskać masę o konsystencji śmietany. W garnku podgrzewamy olej. Każde jajko mocno namaczamy w cieście. Następnie nasze frykasy umieszczamy na rozgrzanym tłuszczu.

Jajko smażymy z obu stron na złocisty kolor. Na koniec wykładamy je na ręczniki papierowe. Dzięki temu pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu. Jajko w panierce jest już gotowe. Nie pozostaje nic innego jak przystąpienie do beztroskiego zajadania. Przepis na podobne jajko można znaleźć na YouTube na kanale Delicious & Funny Food. Właśnie stamtąd pochodzi zdjęcie wykorzystane powyżej.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: O2

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Jajka Przepis