Jajko w chrupiącej panierce
Scena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Delicious & Funny Food

Jajko w chrupiącej panierce

Jajko jest jednym z podstawowych produktów spożywczych. Istnieje wiele sposobów na jego przygotowanie. Ostatnio na popularności zyskuje jajko w niecodziennej odsłonie. Chrupiąca panierka sprawi, że śniadanie będzie jeszcze bardziej smakowite.

Niepozorne jajko z łatwością możemy przekształcić w wyborny specjał, który sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Okazuje się, że przyrządzenie tego smakołyku jest bardzo proste.

Jajko w panierce zachwyci domowników

Nie da się ukryć, że jajko często gości na naszych stołach podczas śniadania. Wówczas decydujemy się na przygotowanie go na miękko, na twardo lub w sadzonej odsłonie. Warto sięgnąć po jeszcze jedną alternatywę, która staje się coraz bardziej popularne wśród internautów.

Ostatnio wspominaliśmy o najlepszych dodatkach, dzięki którym jajko będzie jeszcze bardziej pożywne. Dziś sięgniemy po przepis, który przemieni uwielbiany nabiał, w niecodzienny przysmak, kuszący samym wyglądem.

Jajko w panierce jest wyjątkowym frykasem, obok którego nie sposób przejść obojętnie. Z wierzchu czeka na nasz chrupiąca otoczka, pod którą skrywa się miękki środek. Jajko w takiej odsłonie zaskoczy domowników. Smakołyk momentalnie znika z talerzy.

Porównali właściwości czarnej i zielonej herbatyPorównali właściwości czarnej i zielonej herbatyCzytaj dalej

Jajko w chrupiącym wydaniu jest banalnie proste w przygotowaniu. Każdy powinien sobie poradzić z tym przepisem. Nawet osoby, które unikają kulinarnych aktywności, przygotują je bez najmniejszych problemów. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • jajka
  • 120 g mąki pszennej
  • 120 g mąki kukurydzianej
  • zimna woda
  • olej

Jajko jeszcze nigdy nie było tak pyszne

Na początku jajko musimy ugotować na miękko. Jakiś czas temu informowaliśmy, jak zrobić to idealnie. Kiedy nasze jajko będzie już gotowe, wówczas je obieramy. Teraz musimy zrobić panierkę, dzięki której śniadanie stanie się obłędnym specjałem.

Oba rodzaje mąki łączymy z wodą. Powinniśmy uzyskać masę o konsystencji śmietany. W garnku podgrzewamy olej. Każde jajko mocno namaczamy w cieście. Następnie nasze frykasy umieszczamy na rozgrzanym tłuszczu.

Jajko smażymy z obu stron na złocisty kolor. Na koniec wykładamy je na ręczniki papierowe. Dzięki temu pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu. Jajko w panierce jest już gotowe. Nie pozostaje nic innego jak przystąpienie do beztroskiego zajadania. Przepis na podobne jajko można znaleźć na YouTube na kanale Delicious & Funny Food. Właśnie stamtąd pochodzi zdjęcie wykorzystane powyżej.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: O2

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł