

3 Kwietnia 2021
Zdrowe placki bezglutenowe na śniadanie i nie tylko
Placki bezglutenowe to miła odmiana na poranne zdrowe śniadanie. Przygotowanie zarówno samych składników na placki bezglutenowe, jak i samego dania zajmuje naprawdę niewiele czasu. Większość składników na to pyszne danie znajdziesz w swojej kuchni lub spiżarni. Jak zrobić placki bezglutenowe?
Placki bezglutenowe - składniki
Z podanej poniżej ilości składników można przyrządzić około 30 placków:
- 200ml mleka roślinnego (może być to napój sojowy bez dodatku cukru),
- 3 łyżki oleju rzepakowego rafinowanego,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka sody,
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej,
- 1/2 szklanki mąki ryżowej.
Dodatki do placków bezglutenowych:
- wyciśnięty sok pomarańczy,
- miód (opcjonalnie),
- ulubione świeże owoce.
Wykonanie placków bezglutenowych
W głębokiej misce zmiksować jajka z mlekiem i olejem.
Dodać mąkę ryżową, mąkę kukurydzianą, sodę i miksować do momentu uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji (jak na naleśniki).
Na dobrze rozgrzaną patelnię (bez dodatku tłuszczu) nakładać masę, lekko ją rozprowadzając i formując okrągłe placki.
Każdą stronę placka smażyć przez około jedną minutę, uważając aby nie przypalić ciasta.
Placki bezglutenowe - podanie
Placki to doskonały pomysł na wartościowe, pożywne i energetyczne śniadanie. Forma podania jest dowolna, można jeść je z miodem, dżemem, bitą śmietaną lub ulubionymi owocami.