Zdrowe placki bezglutenowe na śniadanie i nie tylko
Placki bezglutenowe - składniki
Z podanej poniżej ilości składników można przyrządzić około 30 placków:
200ml mleka roślinnego (może być to napój sojowy bez dodatku cukru),
3 łyżki oleju rzepakowego rafinowanego,
2 jajka,
1 łyżeczka sody,
1/2 szklanki mąki kukurydzianej,
1/2 szklanki mąki ryżowej.
undefined
Dodatki do placków bezglutenowych:
wyciśnięty sok pomarańczy,
miód (opcjonalnie),
ulubione świeże owoce.
undefined
Wykonanie placków bezglutenowych
W głębokiej misce zmiksować jajka z mlekiem i olejem.
Dodać mąkę ryżową, mąkę kukurydzianą, sodę i miksować do momentu uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji (jak na naleśniki).
Na dobrze rozgrzaną patelnię (bez dodatku tłuszczu) nakładać masę, lekko ją rozprowadzając i formując okrągłe placki.
Każdą stronę placka smażyć przez około jedną minutę, uważając aby nie przypalić ciasta.
Placki bezglutenowe - podanie
Placki to doskonały pomysł na wartościowe, pożywne i energetyczne śniadanie. Forma podania jest dowolna, można jeść je z miodem, dżemem, bitą śmietaną lub ulubionymi owocami.