Aromatyczna ryba pieczona w piekarniku z ziemniakami, rozmarynem i cytryną
Rybne must have
Dietetycy i dietetyczki od lat podkreślają, że ryby to samo zdrowie – dostarczają nam dobrych dla naszych organizmów tłuszczów, a także pełnowartościowego białka, z niezbędnymi aminokwasami. W towarzystwie warzyw, które stanowią podstawę piramidy żywieniowej, są idealną propozycją obiadową. Sprawdzą się też w czasie kolacji czy nawet na grillu z przyjaciółmi.
Bardzo ważne jest jednak pamiętanie o dobrym przyprawieniu ryby. To właśnie zioła, zwłaszcza świeże, często stanowią o smaku całego dania. Jeśli chodzi o rozmaryn, do ryb pasuje on znakomicie (pasuje także do mięs oraz dań pomidorowych) – uszlachetnia odczuwane podczas jedzenia aromaty, dodaje świeżości i co ciekawe, wspiera też trawienie!
Wykwintna kolacja dla dorosłych
Pieczona ryba jest też bardzo „bezpieczną” propozycją na różnego rodzaju oficjalne (mniej lub bardziej) kolacje – w tym też romantyczne randki (czy wiesz, że rozmaryn jest też jednym z naturalnych afrodyzjaków?). Warto jednak wybrać wtedy nie rybę w całości, która często jednak wymaga pomagania sobie palcami podczas jedzenia, a filet. Do tego podaj też białe wino – do pieczonych ryb polecane jest wino wytrawne, zwłaszcza chardonnay. Choć jeśli preferujesz wina czerwone, również można je znakomicie dopasować. Postaw wtedy na lekkie odmiany.
Ryba pieczona w piekarniku z ziemniakami, rozmarynem i cytryną - przepis
Składniki:
-
Około 400 g świeżego dorsza lub pstrąga (filety ze skórką lub w całości – wypatroszone, oczyszczone i oskrobane)
-
8-10 młodych ziemniaczków
-
6-8 plasterków cytryny
-
2 ząbki czosnku (w łupinkach)
-
3-4 gałązki świeżego rozmarynu
-
Oliwa z oliwek
-
Sól, pieprz
Przygotowanie:
-
Ziemniaki myjemy, przekładamy do garnka z wodą, a następnie doprowadzamy ją do wrzenia i gotujemy przez około 10 minut. Jeśli niektóre ziemniaczki są większe, kroimy je na pół lub ćwiartki.
-
Rybę opłucz, osusz, posyp solą, pieprzem i natrzyj oliwą z oliwek. Jeśli jest to cała ryba, włóż do środka gałązkę rozmarynu i przekrojone na pół plasterki cytryny. Jeśli zaś masz przygotowane filety, zioło i cytrynę położysz na wierzch, już w naczyniu żaroodpornym.
-
Ugotowane ziemniaki przekładamy do naczynia, w którym będą piekły się wraz z rybą. Polewamy je delikatnie oliwą, oprószamy solą, pieprzem, dorzucamy do tego pozostałe plastry cytryny (również przekrojone na pół), a także rozdrobnione gałązki rozmarynu. Na ćwiartki przekrawamy czosnek i również dokładamy do naczynia – wszystko razem mieszamy.
-
Obok tak przygotowanych ziemniaków układamy rybę (powinna być na środku naczynia) – jeśli są to filety, nie zapomnij na wierzchu ułożyć cytryny i rozmarynu.
-
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piecz przez około 25 minut.
-
Przed wyjęciem sprawdź, czy ryba jest gotowa – możesz ją delikatnie nakłóć i zerknąć, czy w środku mięso jest białe i miękkie. Nakłóć możesz też ziemniaki. Jeśli zobaczysz, że są gotowe, danie można wyjąć.
Ryba pieczona w piekarniku z ziemniakami, rozmarynem i cytryną powinna być podawana na ciepło – znakomicie sprawdzi się z dodatkiem sałatki ze świeżych warzyw polanych oliwą z oliwek lub sosem balsamicznym.
Ryba pieczona z ziemniakami, rozmarynem i cytryną – smakowe eksperymenty
Jak możesz urozmaicić danie? Zacznijmy od ryby – w tego typu daniu, poza dorszem i pstrągiem, dobrze sprawdzi się też np. dorada czy mintaj.
Jeśli zaś chcesz mieć mniej naczyń do mycia, to zamiast początkowo gotować ziemniaki, możesz od razu zacząć od ich pieczenia – pamiętaj, żeby przed włożeniem do piekarnika, skropić je oliwą z oliwek, dodać odrobinę ziół i wymieszać ze sobą. Przy piekarniku rozgranym do 200°C powinno wystarczyć pieczenie przez około 10-15 minut, następnie dołożenie ryby i postępowanie dalej zgodnie z wcześniejszą wersją przepisu.