Weź do ręki i zawiń w nie farsz. Krokiety zrobisz 2 razy szybciej
Dla jednych to oszustwo, dla innych ważne ułatwienie w kuchni. O co chodzi? O zastąpienie naleśników w krokietach dość nieoczekiwanym gotowcem.
Przepis na krokiety
Smażenie naleśników na krokiety nie wydaje się zajęciem przekraczającym ludzkie możliwości. Jednak kiedy w kuchni napadnie nas nawał obowiązków, nawet tak proste czynności, machinalnie powtarzane przez kilkadziesiąt minut, mogą nieco przytłoczyć. Dlatego zarówno na zwykły obiad, jak i od święta, można przygotowanie krokietów przyspieszyć.
Nasz przepis nie dotyczy jednak farszu. Obojętne, czy mięsny, czy wigilijny z kapustą i grzybami, musi być przygotowany zgodnie ze sztuką. W końcu to on odpowiada za właściwy smak krokietów.
Bosacka złapała za masło i wyjawiła całą prawdę. Nie mieści się w głowie, Polacy je kochająKrokiety w waflach
Można jednak uniknąć czasochłonnego smażenia naleśników, używając w ich miejsce wafli tortowych, czyli takich, z których przygotowujemy torcik waflowy. Wystarczy nawilżyć je, by stały się sprężyste. Tym jednak zajmie się gorący farsz. A efekt będzie do złudzenia podobny do tradycyjnych krokietów.
Aby operacja faszerowania wafli powiodła się, należy zaopatrzyć się w wybrany farsz, jedno-dwa opakowania wafli oraz folię spożywczą. Farsz powinien być gorący. Z folii odkrawamy kwadrat o wielkości odpowiadającej dwóm waflom. Powinien wystarczyć jeden arkusz.
Ułóż farsz na waflach
Farsz, prócz wysokiej temperatury, powinien być też w miarę wilgotny. To jego wilgoć sprawi, że wafle staną się sprężyste. Gorącą masą smarujemy spód ułożony na folii spożywczej i nakrywamy drugą połową na 2-3 minuty.
Po tym czasie wafel powinien być już na tyle miękki, że – posługując się folią kuchenną – składamy go w wybrany kształt. Należy robić to delikatnie, pilnując, by wafel nie popękał. Krokiety przez folię lekko dociskamy i smażymy według normalnego przepisu.
Wypróbuj też przepisy na doskonałą zupę pieczarkową i karpia panierowanego bez ości.