Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Aromatyczny cytrynowiec dla smakoszy - ciasto kostka cytrynowa
Dzięciołowska Marcelina
Dzięciołowska Marcelina 25.03.2022 22:49

Aromatyczny cytrynowiec dla smakoszy - ciasto kostka cytrynowa

Aromatyczny cytrynowiec dla smakoszy - ciasto kostka cytrynowa
pixabay.com

Składniki - ciasto kostka cytrynowa

Spód ciasta:

  • 4 jajka,

  • 200 g masła,

  • 250 g mąki pszennej,

  • 170 g cukru pudru,

  • 1 op. cukru wanilinowego,

  • skórka starta z 1 cytryny,

  • 1/4 szklanki likieru cytrynowego,

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

  • 1/3 szklanki wody.

Masa budyniowa:

  • 125 ml soku z cytryny,

  • 1 op. budyniu waniliowego w proszku,

  • 125 g masła,

  • 50 g cukru,

  • 375 ml mleka.

Bita śmietana:

  • 2 op. śmietan-fixu,

  • 50 g cukru pudru,

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%.

Wierzch ciasta:

  • 250 g herbatników z ząbkami,

  • 2 szklanki cukru pudru,

  • sok z 1 cytryny.

undefined

Przygotowanie ciasta kostka cytrynowa

Przygotowanie spodu do ciasta:

Pokrój masło w kostkę i odstaw na pół godziny. Wyjmij jajka z lodówki i pozwól im się rozgrzać. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Rozłóż masło na dużym garnku o wymiarach około 26 x 37 cm i połóż na nim pergamin.

Cukier puder i cukier waniliowy ubij z masłem na puszystą masę (około 7 minut). Następnie stopniowo dodawaj po jednym jajku, ubijając w sposób ciągły i w odstępach między kolejnymi.

Dodaj skórkę z cytryny i przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i mieszaj, aż składniki zostaną wymieszane na gładkie i jednolite ciasto.

Włóż do formy, wyrównaj powierzchnię i włóż do piekarnika. Piecz przez 20 minut. Wyjmij i ostudź. Namocz w likierze cytrynowym lub mieszance soku z cytryny i wody.

Przygotowanie masy budyniowej:

Zagotuj 250 ml mleka z cukrem pudrem. Resztę mleka (125 ml) wymieszaj z sokiem z cytryny i proszkiem budyniowym następnie stopniowo wlewaj do wrzącego mleka i energicznie mieszaj trzepaczką. Po ugotowaniu odstaw, wlej do miski i odstaw na 15 minut. Dodaj pokrojone w kostkę masło i mieszaj do rozpuszczenia.

Wyłóż na nasączony spód i wyrównaj powierzchnię.  Masło ostudź przed nałożeniem śmietany.

Bita śmietana:

Zimną śmietanę ubij z cukrem pudrem aż utworzy się twarda i gęsta piana, na koniec dodaj fix-śmietanowy i dobrze wymieszaj. Ułóż na całkowicie ostudzonym cieście, aby powierzchnia była gładka.

Wierzch ciasta:

Herbatniki ułóż na bitej śmietanie. Następnie przygotuj lukier. W garnku podgrzej sok z cytryny, następnie stopniowo dodawaj pół szklanki cukru pudru, ciągle mieszając, aż do uzyskania lukru. Rozprowadź go na herbatnikach.

Ciasto odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin, najlepiej dzień wcześniej. Nie przykrywaj, aby uniknąć stopienia lukru.

Tagi: