Aromatyczny cytrynowiec dla smakoszy - ciasto kostka cytrynowa
pixabay.com

Aromatyczny cytrynowiec dla smakoszy - ciasto kostka cytrynowa

Cytrynowiec - ciasto kostka cytrynowa to orzeźwiający deser o intensywnym smaku cytrusowym. Cytrynowiec przekłada się masą cytrynowa, bitą śmietaną oraz herbatnikami. Jest to popularne ciasto szczególnie w okresie świąt wielkanocnych. Jakie składniki są potrzebne do przygotowania ciasta cytrynowiec - kostka cytrynowa?

Składniki - ciasto kostka cytrynowa

Spód ciasta:

  • 4 jajka,
  • 200 g masła,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 170 g cukru pudru,
  • 1 op. cukru wanilinowego,
  • skórka starta z 1 cytryny,
  • 1/4 szklanki likieru cytrynowego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/3 szklanki wody.


Masa budyniowa:

  • 125 ml soku z cytryny,
  • 1 op. budyniu waniliowego w proszku,
  • 125 g masła,
  • 50 g cukru,
  • 375 ml mleka.


Bita śmietana:

  • 2 op. śmietan-fixu,
  • 50 g cukru pudru,
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%.


Wierzch ciasta:

  • 250 g herbatników z ząbkami,
  • 2 szklanki cukru pudru,
  • sok z 1 cytryny.


Przygotowanie ciasta kostka cytrynowa

Przygotowanie spodu do ciasta:


Pokrój masło w kostkę i odstaw na pół godziny. Wyjmij jajka z lodówki i pozwól im się rozgrzać. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Rozłóż masło na dużym garnku o wymiarach około 26 x 37 cm i połóż na nim pergamin.

Cukier puder i cukier waniliowy ubij z masłem na puszystą masę (około 7 minut). Następnie stopniowo dodawaj po jednym jajku, ubijając w sposób ciągły i w odstępach między kolejnymi.

Dodaj skórkę z cytryny i przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i mieszaj, aż składniki zostaną wymieszane na gładkie i jednolite ciasto.

Włóż do formy, wyrównaj powierzchnię i włóż do piekarnika. Piecz przez 20 minut. Wyjmij i ostudź. Namocz w likierze cytrynowym lub mieszance soku z cytryny i wody.


Przygotowanie masy budyniowej:

Zagotuj 250 ml mleka z cukrem pudrem. Resztę mleka (125 ml) wymieszaj z sokiem z cytryny i proszkiem budyniowym następnie stopniowo wlewaj do wrzącego mleka i energicznie mieszaj trzepaczką. Po ugotowaniu odstaw, wlej do miski i odstaw na 15 minut. Dodaj pokrojone w kostkę masło i mieszaj do rozpuszczenia.

Wyłóż na nasączony spód i wyrównaj powierzchnię. Masło ostudź przed nałożeniem śmietany.


Bita śmietana:

Zimną śmietanę ubij z cukrem pudrem aż utworzy się twarda i gęsta piana, na koniec dodaj fix-śmietanowy i dobrze wymieszaj. Ułóż na całkowicie ostudzonym cieście, aby powierzchnia była gładka.


Wierzch ciasta:

Herbatniki ułóż na bitej śmietanie. Następnie przygotuj lukier. W garnku podgrzej sok z cytryny, następnie stopniowo dodawaj pół szklanki cukru pudru, ciągle mieszając, aż do uzyskania lukru. Rozprowadź go na herbatnikach.

Ciasto odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin, najlepiej dzień wcześniej. Nie przykrywaj, aby uniknąć stopienia lukru.

Następny artykuł