Babka kokosowa – ciekawa propozycja na święta
pixabay.com

Babka kokosowa – ciekawa propozycja na święta

Pyszna babka kokosowa z wiórkami kokosowymi to coś, co urozmaici wasz świąteczny stół. Jest idealnie sypka i w sam raz wilgotna. Jej smak przerośnie wasze wszelkie oczekiwania. Przy pieczeniu w ogóle się nie namęczycie, bo zrobienie jej jest banalnie proste. Za to efekt końcowy zachwyca. Dodatkowo idealnie pasuje nie tylko do filiżanki kawy lub herbaty, ale też do szklanki mleka. W najbliższe święta zrezygnujcie ze zwykłej babki i zróbcie ją w wersji kokosowej. Nie pożałujecie!

Tradycyjna babka świąteczna

Prawie u każdej rodziny na wielkanocnym stole można spotkać tradycyjną babkę świąteczną. Często jej mały kawałek wkładamy do wielkanocnego koszyczka wraz z pisankami, solą, chlebem i wędliną. Według tradycji pokarmy błogosławione te są w Wielką Sobotę, a potem spożywane na śniadanie w Niedzielę Wielkanocną.

Babkę wielkanocną bardzo łatwo rozpoznać po jej charakterystycznym otworze po środku, a także po grubej warstwie lukru na zewnątrz. Można uznać, że jej bogate zdobienia podkreślają koniec trwającego okresu Wielkiego Postu.

Według historii babka była znana w Polsce już w XV wieku. Tradycyjnie wypiekano ją w Wielki Piątek z ogromnej ilości jaj. Jej tajną recepturę miały znać tylko kobiety. Mówiono nawet, że gdy mężczyzna pojawi się w pobliżu pieca podczas przygotowań, to babka na pewno opadnie. Takie opadnięte ciasto było uznawane za powód do drwin i kompromitacji gospodyni. Dziś już dobrze wiemy, że są to tylko stare przesądy i każdy taką babkę może sobie upiec. Na to czy wyjdzie dobrze upieczona, ma wpływ tylko to, czy będziemy się pilnie słuchać przepisu!

Skąd jednak w ogóle się wzięła babka wielkanocna? Mówi się, że nazwę zawdzięcza swojemu kształtowi, który przypomina szeroką, wijącą się spódnicę staruszki. Inni twierdzą, że pochodzi od fryzury, a dokładnie wielkiego koka, który kiedyś nosiły gospodynie na polskich wsiach. Jest jeszcze jedna teoria na ten temat. Niektórzy twierdzą, że to Stanisław I Leszczyński wynalazł przepis, mocząc zwietrzałego kogelhopfa w rumie. Następnie miał nazwać deser na cześć bohaterki bajki – Ali Baby. Później nawet miał spopularyzować to ciasto we Francji. Niezależnie od tego, w którą historię uwierzymy, niewątpliwie babka wielkanocna na stałe zadomowiła się na świątecznych stołach.

Przepis na babkę

Obecnie nie wyobrażamy sobie świąt bez lukrowanej babki. Jej przygotowanie nie jest czasochłonne, a składniki są przez wszystkich znane. Potrzebujemy jednak do niej specjalnej formy, aby babka przyjęła swój tradycyjny kształt. Babki robi się o różnych smakach. Mogą być najprostsze bez zbędnych dodatków, cytrynowe, a nawet majonezowe. Proponowany przez nas przepis jest na babkę kokosową. Każdy, kto jej spróbuję, stwierdzi, że to jego ulubiona wersja. Na pewno wam też przypadnie do gustu.

Składniki na babkę kokosową

200 g miękkiego masła
1 szklanka cukru białego lub cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
4 jajka w temperaturze pokojowej
300 g mąki pszennej
1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka wiórków kokosowych
2180 ml mleka kokosowego


Lukier:

1 szklanka cukru pudru
sok z 1 cytryny
1/3 szklanki mleka kokosowego
Dodatkowo:

· 4 łyżki wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy formę na babkę o pojemności 2,5 litra. Pamiętajcie, że jeśli weźmiecie większą, będziecie musieli zwiększyć liczbę składników. Wysmarowujemy ją masłem i posypujemy mielonymi migdałami. Jeśli jej nie mamy, to możemy ją ewentualnie zastąpić bułką tartą. Nagrzewamy piekarnik do 165 stopni C. Kiedy piekarnik się nagrzewa, przygotowujemy resztę składników.

Do miski wkładamy miękkie masło, cukier oraz ekstrakt z wanilii. Ubijamy wszystko mikserem na białą i puszystą masę. Powoli dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując. Dodajemy mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, wiórki kokosowe oraz mleko i miksujemy na gładki ciasto. Masę wlewamy do przygotowanej formy i pieczmy przez około godzinę. Po ostudzeniu polewamy ją lukrem, powstałym z cukru pudru wymieszanego z sokiem z cytryny i mlekiem. Posypujemy całość wiórkami kokosowymi.

Smacznego!

Następny artykuł