Babka Wielkanocna (piaskowa) – proste ciasto na Wielkanoc
Wielkanoc – najważniejsze święto religijne
Niedziela Wielkanocna to zgodnie z religią chrześcijańską najważniejsze święto w ciągu roku. Tego dnia chrześcijanie świętują zmartwychwstanie Jezusa. Przyjęło się, że bliscy w Wielką Niedzielę spotykają się przy jednym stole, wspólnie spożywając świąteczne śniadanie. Z Wielkanocą związanych jest mnóstwo zwyczajów, z których wiele znanych jest już od pokoleń, więc tradycja wciąż jest kultywowana. Do najbardziej powszechnych należą malowanie pisanek, śmigus-dyngus, tworzenie palmy na tydzień przed świętami czy święcenie pokarmów, którymi domownicy w dniu Wielkiej Niedzieli dzielą się przy stole.
Tradycyjne wielkanocne potrawy
Wielkanocne potrawy nie różnią się między sobą regionalnie aż tak, jak ma to miejsce w przypadku świąt Bożego Narodzenia. Do najbardziej znanych należą żurek, pieczona biała kiełbasa, jajka faszerowane, sałatka jarzynowa,domowy pasztet, mazurek kajmakowy czy właśnie babka piaskowa. Każdy dom to jednak nieco inny smak tych potraw, nierzadko przez sekretny składnik dodawany w rodzinie do danego dania od lat.
Skąd wzięły się babki?
Mówi się, że sama nazwa bab wywodzi się od skojarzenia z długimi spódnicami noszonymi kiedyś na co dzień przez kobiety, które u góry były węższe i rozchodziły się ku dołowi. Zgodnie z tradycją wielkanocne babki miały zapewnić rodzinie dostatek. Polska tradycja babek wywodzi się jeszcze z XVII wieku, z czasem babki rozpowszechniły się na całą Europę.
Babka wielkanocna (piaskowa) – składniki
-
200 g masła
-
200 g cukru
-
150 g mąki pszennej
-
90 g mąki ziemniaczanej
-
4 jajka
-
1 łyżka cukru wanilinowego
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
cytryna
-
szczypta soli
-
cukier puder do dekoracji