Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żadne kopytka, te kluski są 100 razy lepsze. Podziękujesz za ten przepis
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 21.11.2024 19:57

Żadne kopytka, te kluski są 100 razy lepsze. Podziękujesz za ten przepis

kluski w garnku
fot. youtube.com/sabinafoodie

Te proste i bardzo szybkie w przygotowaniu kluski przygotowujemy z zaledwie trzech składników. Dzięki ekspresowemu przepisowi możemy mieć danie gotowe już w 20 minut.

Szybkie kluski

Gotowane kluski z prostego przaśnego ciasta to specjalność naszej części Europy. Od najprostszych po bardziej skomplikowane, takie jak kluski śląskie czy kopytka, zajadamy się nimi na obiad w rozmaitych potrawach, a czasem solo, jako przekąskami.

Ten przepis to sposób na bodaj najprostsze kluski, jakie można spotkać. Dlatego też jest tak ekspresowy. Z dostępnych w każdej kuchni składników obiad przygotujemy w zaledwie 20 minut.

ciasto na kluski
fot. youtube.com/sabinafoodie
Razem z olejem wrzucam na patelnie 1 dodatkowy składnik. Olej przestaje pryskać, patent zasługuje na medal

Kluski na szybki obiad

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Sabina Foodiee, gdzie kluski takie serwowane są na obiad w sosie mięsnym w stylu bolońskim. Oczywiście to zwykłe kluski, można więc podawać je z cebulką i skwarkami albo jako dodatek do gulaszu.

Składniki

  • 400 g mąki
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 30 g masła

Przepis na szybkie kluski

Mąkę z solą przesiewamy do miski. Wbijamy jajka i dolewamy 150 ml wody. Ciasto ugniatamy, aż będzie jednolite, sprężyste i gładkie.

Z ciasta formujemy kulkę. Owijamy ją folią spożywczą i odstawiamy na 15 minut odpoczynku. W międzyczasie gotujemy wrzątek i solimy, a w osobnym rondelku rozpuszczamy masło i odstawiamy do przestudzenia.

Kulkę ciasta dzielimy na cztery części i formujemy w wałek. Można pociąć kluski jak kopytka lub odcinać kawałki nożyczkami bezpośrednio nad garnkiem z wrzątkiem. Gotujemy przez ok. 3 minuty od wypłynięcia.

Po ugotowaniu wyławiamy kluski cedzakiem do miski. Zalewamy lekko przestudzonym roztopionym masłem i wstrząsamy, by rozprowadzić je równo po wszystkich kluskach.

Wypróbuj też przepisy na doskonałego karpia w panierce i sos pieczarkowy Strzelczyka.

odcinanie klusek
fot. youtube.com/sabinafoodie