Żadne kopytka, te kluski są 100 razy lepsze. Podziękujesz za ten przepis
Te proste i bardzo szybkie w przygotowaniu kluski przygotowujemy z zaledwie trzech składników. Dzięki ekspresowemu przepisowi możemy mieć danie gotowe już w 20 minut.
Szybkie kluski
Gotowane kluski z prostego przaśnego ciasta to specjalność naszej części Europy. Od najprostszych po bardziej skomplikowane, takie jak kluski śląskie czy kopytka, zajadamy się nimi na obiad w rozmaitych potrawach, a czasem solo, jako przekąskami.
Ten przepis to sposób na bodaj najprostsze kluski, jakie można spotkać. Dlatego też jest tak ekspresowy. Z dostępnych w każdej kuchni składników obiad przygotujemy w zaledwie 20 minut.
Razem z olejem wrzucam na patelnie 1 dodatkowy składnik. Olej przestaje pryskać, patent zasługuje na medalKluski na szybki obiad
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Sabina Foodiee, gdzie kluski takie serwowane są na obiad w sosie mięsnym w stylu bolońskim. Oczywiście to zwykłe kluski, można więc podawać je z cebulką i skwarkami albo jako dodatek do gulaszu.
Składniki
- 400 g mąki
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 30 g masła
Przepis na szybkie kluski
Mąkę z solą przesiewamy do miski. Wbijamy jajka i dolewamy 150 ml wody. Ciasto ugniatamy, aż będzie jednolite, sprężyste i gładkie.
Z ciasta formujemy kulkę. Owijamy ją folią spożywczą i odstawiamy na 15 minut odpoczynku. W międzyczasie gotujemy wrzątek i solimy, a w osobnym rondelku rozpuszczamy masło i odstawiamy do przestudzenia.
Kulkę ciasta dzielimy na cztery części i formujemy w wałek. Można pociąć kluski jak kopytka lub odcinać kawałki nożyczkami bezpośrednio nad garnkiem z wrzątkiem. Gotujemy przez ok. 3 minuty od wypłynięcia.
Po ugotowaniu wyławiamy kluski cedzakiem do miski. Zalewamy lekko przestudzonym roztopionym masłem i wstrząsamy, by rozprowadzić je równo po wszystkich kluskach.
Wypróbuj też przepisy na doskonałego karpia w panierce i sos pieczarkowy Strzelczyka.