Brioche czyli francuski wypiek
Co to jest brioche i skąd pochodzi?
Brioche to pieczywo drożdżowe, które powstaje z połączenia masła i jaj, jest niezwykle miękkie i aromatyczne. Brioche zaliczany jest do wypieków śniadaniowych, występuje zarówno w postaci bochenka jak i bułeczek czy spodów ciast. Je się go jednak nie tylko na śniadanie, ale też w ciągu dnia. Popularnym przysmakiem jest foie gras serwowane na brioszce. Najbardziej znaną formą brioche jest bułeczka z charakterystycznym wykończeniem na górze.
Słowo brioche używane jest od co najmniej XV wieku, a pochodzi od charakterystycznego sposobu zagniatania ciasta. Nie ma jednak pewnej informacji skąd pochodzi ten rodzaj wypieku. We Francji istnieje wiele odmian regionalnych brioche, od brioche z rodzynkami czy owocami kandyzowanymi, po brioche z serem czy orzechami laskowymi.
Ciekawą formą brioche jest brioche de Noel, czyli bułeczki ozdobionej w środku figurką Jezusa stworzoną z marcepanu, spożywane podczas świąt Bożego Narodzenia.
Jak zrobić tradycyjny brioche?
Często brioche powstaje poprzez upieczenie kilku złączonych ze sobą kulek ciasta, z których powstaje cały bochenek. Jedzenie świeżutkich i miękkich brioszek na śniadanie czy do kawy, to wyjątkowo cudowne doświadczenie kulinarne.
Składniki na 2 bochenki brioszek:
-
375 g mąki pszennej chlebowej
-
50 g cukru
-
7 g drożdzy suchych
-
1 łyżeczka soli
-
100 ml mleka
-
4 jajka
-
170 g masła
Przygotowanie:
-
Mąkę pszenną wymieszać z drożdżami, a następnie dodać cukier, sól, mleko i 4 jajka i wyrobić do uzyskania dobrej konsystencji ciasta.
-
Następnie dodać miękkie masło i wyrabiać ciasto dalej, do idealnego połączenia się wszystkich składników.
-
Tak przygotowane ciasto przełożyć do naczynia, a następnie przykryć folią i włożyć do lodówki do schłodzenia na całą noc.
-
Dwie nieduże keksówki wysmarować masłem i posypać bułką tartą.
-
Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 16 kulek o takim samym rozmiarze.
-
Następnie ułożyć kulki w keksówce, po 8 na jedną, tak aby się stykały i wypełniały dno.
-
Następnie każdą z keksówek przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 3 h.
-
Ciasto po wyrośnięciu powinno być wyższe i wypełnić cały spód formy.
-
Nastawić piekarnik na 180 stopni C
-
W miseczce roztrzepać jedno jajko, a następnie pędzelkiem posmarować ciasto z obu keksówek.
-
Keksówki wsadzić do piekarnika i piec około 20 minut
Tradycyjne brioche z czekoladą
Jeśli masz ochotę na przygotowanie czegoś typowo deserowego, spróbuj tradycyjnych brioszek z dodatkiem czekolady. Gwarantuję, zachwycą i znikną w bardzo krótkim czasie!:)
Składniki:
-
20 g świeżych drożdży
-
25 g cukru
-
1 torebka cukru wanilinowego
-
100 ml mleka
-
550 g mąki pszennej
-
200 g masła
-
3 jajka
-
1 tabliczka gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
-
Świeże drożdże pokruszyć do miseczki, dodać do nich cukier biały i wanilinowy i mieszamy do momentu rozpuszczenia się drożdży, następnie dodać mleko i dalej mieszać
-
Do czystej miski przesiać przez sitko mąkę, by pozbawić ją grudek, następnie dodać zaczyn z drożdży i bardzo delikatnie pomieszać. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut
-
Po tym czasie, do ciasta dodać pokrojone, miękkie masło i jajka. Całość zagnieść.
-
Czekoladę rozpakować i pokroić w drobną kostkę lub zmiksować. Dodać ją pod koniec zagniatania ciasta i dokładnie wymieszać
-
Z zagniecionego ciasta uformować kulę, następnie przykryć ją i odstawić do ciepłego miejsca na około 3h
-
Po tym czasie należy uderzyć mocniej w ciasto, potem ponownie wyrobić, przykryć i dać na noc do lodówki
-
Foremki do brioszek posmarować masłem i posypać mąką
-
Z ciasta uformować duże i małe kulki, a następnie je połączyć według zasady, jedna mała kulka na środku jednej dużej kulki. Tak przygotowane babeczki odstawić ponownie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
-
Roztrzepać jajko, a następnie posmarować każdą brioszkę
-
Piec w temperaturze 200 stopni C przez około 10 minut
undefinedundefinedundefinedundefinedundefined