Smakosze.pl Przepisy Brioche czyli francuski wypiek
pixabay.com

Brioche czyli francuski wypiek

5 maja 2021
Autor tekstu: Marciszyn Iga

Co to jest brioche i skąd pochodzi? 

Brioche to pieczywo drożdżowe, które powstaje z połączenia masła i jaj, jest niezwykle miękkie i aromatyczne. Brioche zaliczany jest do wypieków śniadaniowych, występuje zarówno w postaci bochenka jak i bułeczek czy spodów ciast. Je się go jednak nie tylko na śniadanie, ale też w ciągu dnia. Popularnym przysmakiem jest foie gras serwowane na brioszce. Najbardziej znaną formą brioche jest bułeczka z charakterystycznym wykończeniem na górze.

Słowo brioche używane jest od co najmniej XV wieku, a pochodzi od charakterystycznego sposobu zagniatania ciasta. Nie ma jednak pewnej informacji skąd pochodzi ten rodzaj wypieku. We Francji istnieje wiele odmian regionalnych brioche, od brioche z rodzynkami czy owocami kandyzowanymi, po brioche z serem czy orzechami laskowymi.

Ciekawą formą brioche jest brioche de Noel, czyli bułeczki ozdobionej w środku figurką Jezusa stworzoną z marcepanu, spożywane podczas świąt Bożego Narodzenia.

Jak zrobić tradycyjny brioche?

Często brioche powstaje poprzez upieczenie kilku złączonych ze sobą kulek ciasta, z których powstaje cały bochenek. Jedzenie świeżutkich i miękkich brioszek na śniadanie czy do kawy, to wyjątkowo cudowne doświadczenie kulinarne.

Składniki na 2 bochenki brioszek:

  • 375 g mąki pszennej chlebowej

  • 50 g cukru

  • 7 g drożdzy suchych

  • 1 łyżeczka soli

  • 100 ml mleka

  • 4 jajka

  • 170 g masła

Przygotowanie:

  • Mąkę pszenną wymieszać z drożdżami, a następnie dodać cukier, sól, mleko i 4 jajka i wyrobić do uzyskania dobrej konsystencji ciasta.

  • Następnie dodać miękkie masło i wyrabiać ciasto dalej, do idealnego połączenia się wszystkich składników.

  • Tak przygotowane ciasto przełożyć do naczynia, a następnie przykryć folią i włożyć do lodówki do schłodzenia na całą noc.

  • Dwie nieduże keksówki wysmarować masłem i posypać bułką tartą.

  • Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 16 kulek o takim samym rozmiarze.

  • Następnie ułożyć kulki w keksówce, po 8 na jedną, tak aby się stykały i wypełniały dno.

  • Następnie każdą z keksówek przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 3 h.

  • Ciasto po wyrośnięciu powinno być wyższe i wypełnić cały spód formy.

  • Nastawić piekarnik na 180 stopni C

  • W miseczce roztrzepać jedno jajko, a następnie pędzelkiem posmarować ciasto z obu keksówek.

  • Keksówki wsadzić do piekarnika i piec około 20 minut

Tradycyjne brioche z czekoladą

Jeśli masz ochotę na przygotowanie czegoś typowo deserowego, spróbuj tradycyjnych brioszek z dodatkiem czekolady. Gwarantuję, zachwycą i znikną w bardzo krótkim czasie!:)

Składniki:

  • 20 g świeżych drożdży

  • 25 g cukru

  • 1 torebka cukru wanilinowego

  • 100 ml mleka

  • 550 g mąki pszennej

  • 200 g masła

  • 3 jajka

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

  • Świeże drożdże pokruszyć do miseczki, dodać do nich cukier biały i wanilinowy i mieszamy do momentu rozpuszczenia się drożdży, następnie dodać mleko i dalej mieszać

  • Do czystej miski przesiać przez sitko mąkę, by pozbawić ją grudek, następnie dodać zaczyn z drożdży i bardzo delikatnie pomieszać. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut

  • Po tym czasie, do ciasta dodać pokrojone, miękkie masło i jajka. Całość zagnieść.

  • Czekoladę rozpakować i pokroić w drobną kostkę lub zmiksować. Dodać ją pod koniec zagniatania ciasta i dokładnie wymieszać

  • Z zagniecionego ciasta uformować kulę, następnie przykryć ją i odstawić do ciepłego miejsca na około 3h

  • Po tym czasie należy uderzyć mocniej w ciasto, potem ponownie wyrobić, przykryć i dać na noc do lodówki

  • Foremki do brioszek posmarować masłem i posypać mąką

  • Z ciasta uformować duże i małe kulki, a następnie je połączyć według zasady, jedna mała kulka na środku jednej dużej kulki. Tak przygotowane babeczki odstawić ponownie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia

  • Roztrzepać jajko, a następnie posmarować każdą brioszkę

  • Piec w temperaturze 200 stopni C przez około 10 minut

undefinedundefinedundefinedundefinedundefined

Obserwuj nas w
autor
Marciszyn Iga

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy