Smakosze.pl Przepisy Brownie z malinami - obłędny przepis na pyszny deser
Bartosz Luczak/ Canva

Brownie z malinami - obłędny przepis na pyszny deser

25 marca 2022
Autor tekstu: Marianna Umerle

Nie może być suche, tylko lekko wilgotne, a przede wszystkim bardzo, bardzo czekoladowe. Brownie to zdecydowanie jedno z najbardziej uwielbianych ciast przez Amerykanów. Do jego przygotowania wystarczą nam masło, gorzka czekolada, cukier, jajka i trochę mąki. Brownie nie ma być puszyste i wyrośnięte, ale „oklapnięte” i gliniaste. Wybornie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można je podać z gałką lodów śmietankowych lub waniliowych i likierem malinowym. Wegańską wersją tego ciasta jest brownie z czerwonej fasoli z dodatkiem dojrzałych bananów. Trochę mniej popularne jest tzw. blondie, czyli ciasto tego samego typu, ale na bazie białej czekolady i wanilii.

Dlaczego warto dodać do brownie maliny i… orzechy?

Ciasto brownie samo w sobie jest soczyste i po prostu dobre. Warto jednak dodać do niego owoce i orzechy. Dlaczego? Ponieważ stanowią one wartościowe urozmaicenie tego ciasta. W naszym przepisie rekomendujemy maliny, ponieważ ich kwaskowaty smak idealnie komponuje się z intensywnym, słodkim smakiem brownie. Maliny zawierają dużo witamin, między innymi witaminę C, witaminę E, witaminy z grupy B oraz kwas foliowy, potas i fosfor. Oprócz tego nie zwiększą kaloryczności naszego ciasta z uwagi na to, że w ich 100 gramach jest tylko 50 kalorii. Jeszcze jednym powodem, dla którego warto dodać maliny do brownie jest ich… efektowny wygląd! Na tle ciemnoczekoladowego ciasta prezentują się znakomicie. W przepisie wspominamy również o orzechach, które zalecamy dodać do masy na ciasto. O wartościach odżywczych orzechów można powiedzieć wiele; my wspomnimy tylko, że dostarczają cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych i, rzecz jasna, idealnie pasują do czekolady.

Jak zrobić wilgotne brownie z malinami?

Suche brownie to złe brownie. Jak zatem upiec brownie, żeby było wilgotne i gliniaste? Po pierwsze, postaw na jakość składników. Użyj masła o minimalnej zawartości tłuszczu 82% oraz czekolady z wyższej półki. W jej składzie na pierwszym miejscu nie powinno być cukru, tylko miazga kakaowa! Po drugie, nie przesadzaj z ilością mąki. 100-120 g w zupełności wystarczy. Twoje brownie nie będzie się piekło do suchości patyczka, jak większość ciast. Po trzecie, zwróć uwagę na temperaturę i czas pieczenia. Brownie nie powinno piec się w bardzo wysokiej temperaturze. Polecamy piec je trochę dłużej (40 minut), ale w temperaturze 160 stopni. Wtedy będziesz mieć pewność, że ciasto zbyt szybko się nie wysuszy, a równocześnie dopiecze.

Przepis na brownie z malinami

Składniki na ciasto:

  • 200 g cukru drobnego

  • 200 g masła min. 82%

  • 3 jajka

  • 120 g mąki pszennej

  • 100 g czekolady lekko gorzkiej 64%

  • 100 g czekolady mocno gorzkiej 80%

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • szczypta soli

  • Dodatkowo:

undefined

  • garść orzechów (np. nerkowca, laskowych, brazylijskich)

  • 200 g malin

undefined

Przygotowanie:

Masło roztop na małym ogniu w rondelku. Uważaj, żeby się nie zagotowało. Połam obie czekolady na kostki i dodaj do roztopionego masła. Zostaw 3 kostki do starcia i posypania wierzchu.Do miski wbij 3 jajka, wsyp 200 g drobnego cukru i utrzyj. Dodaj do nich roztopione masło z czekoladą i wymieszaj.Teraz wsyp 120 g mąki pszennej, szczyptę soli i łyżeczkę sody oczyszczonej. Całość zmiksuj lub wymieszaj rózgą.Orzechy rozdrobnij w moździerzu lub młynku do orzechów. Dodaj do masy na brownie i wymieszaj.Przygotuj tortownicę o średnicy 24 cm lub foremkę o wymiarach 24 cm x 24 cm. Wysmaruj ją tłuszczem, np. masłem i wyłóż papierem do pieczenia.Do przygotowanej foremki wlej masę i rozprowadź. Na wierzchu połóż maliny, wciskając je w ciasto. Zetrzyj kostki czekolady i posyp nią całość.Piekarnik rozgrzej do 160 stopni. Brownie piecz około 40 minut.Jeśli nie zużyjesz wszystkich malin do brownie, zrób z nich mus malinowy. W tym celu zmiksuj maliny blenderze z łyżką cukru. Polej nim odkrojony kawałek ciasta na talerzyku. Brownie możesz również podać z bitą śmietaną, lodami i likierem malinowym.

Obserwuj nas w
autor
Marianna Umerle

Autorka tekstów.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy