bruschetta
canva/CGissemann

Bruschetta - przepis na włoską przekąskę

Aromatyczna przekąska, albo dodatek do deski serów, sprawdzi się też jako kolacja bądź śniadanie, o czym mowa? O włoskiej bruschettcie! Chrupiąca grzanka z dodatkiem pomidorów i aromatycznych ziół, którą kochają i młodzi i starsi, zachwyca już od dawna! Przekonaj się, jak w prosty sposób możesz zmienić nudne grzanki na wykwintną przekąskę!

Włoska bruschetta

Jak sama nazwa wskazuje bruschetta pochodzi z Włoch, gdzie początkowo jadali ją rolnicy dla których była to najłatwiejsza do przyrządzenia przekąska w ciągu dnia. Ciekawostką jest to, że co roku 2 lutego odbywa się święto bruschetty w Spello. Jak widać ten zapiekany chleb z pomidorkami zdobył bardzo duże uznanie wśród Włochów, ale nie tylko! W Polsce jemy bruschette nie tylko jako przekąskę, ale również jako danie na kolacje. Zobacz z jaką łatwością przyrządzisz danie, które podbiło serca Włochów.

Bruschettowe składniki

Podstawą bruschetty są dobre pomidory, więc zaopatrz się w nie w najbliższym zieleniaku, idealną odmianą będą malinówki, ale z innych też stworzysz przyszną bruschettę.

Składniki:

- 3 duże pomidory
- pół dużej bagietki lub kilka kromek chleba/ bułek
- oliwa z oliwek
- ząbek czosnku
- zioła prowansalskie
- świeża bazylia
- mozzarella lub inny ser do roztopienia

Przygotowanie bruschetty

Piekarnik nagrzej do 180 stopni góra-dół.

Bagietkę pokrój na równe części i posmaruj oliwą, a następnie obrany czosnek przekrój na pół i przejedź nim kilka razy po wysmarowanych oliwą kawałkach bagietki.
Pomidory sparz i obierz ze skóry, a następnie pokrój na drobną kostkę. Ząbek czosnku przeciśnij przez praskę i wymieszaj z pomidorami. Dodaj ziół prowansalskich, a także innych przypraw, jeśli masz ochotę, może to być sól z pieprzem lub ostra papryka, wymieszaj.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej przygotowane kawałki bagietki.
Masę pomidorową układaj łyżką na bagietkach, a następnie zetrzyj na to ser mozzarella lub żółty.
Piecz w piekarniku przez około 5/8 minut do zarumienienia grzanek i roztopnienia sera.

Bruschetta najlepiej smakuje na ciepło, więc podawaj ją zaraz po wyciągnięciu z piekarnika udekorowaną listkami świeżej bazyli, możesz też dodatkowo skropić ją ocetem balsamicznym.

Dodatki do bruschetty

Jeśli jesteś fanem mięsa możesz przygotować mięsną wersję bruschetty, czyli po prostu położyć plasterek swojej ulubionej wędliny na bagietkę, a następnie przykryć ją masą pomidorową, startym serem i zapiec w piekarniku.
Część osób dodaje również do bruschetty kawałki cebuli, a następnie pomidory, ser i w ten sposób zapieka.
Kombinacji w bruschettcie nie ma końca i każdy może przyrządzić ją na swój sposób, dodając swoich ulubionych składników, bądź przypraw, najważniejsze jest, aby podstawa była niezmienna, czyli pieczywo i pomidory.
Bruschetta to idealny pomysł na rodzinne, weekendowe śniadanie, bądź kolację we dwoje z lampką wina.
Jeśli planujesz przyjęcie i nie masz pomysłu na przekąski, również możesz wykorzystać do tego bruschettę, nawet gdy grzanki trochę wystygną i tak to danie będzie smakować wyśmienicie. Przenieś swoich gości we włoskie klimaty wraz z bruschettą!

Bruschetta inaczej

Inną opcją tradycyjnej bruschetty będzie podanie jej z oliwkami! Nie jako dodatek, ale zamiast pomidorów!

Składniki:

- słoik oliwek drylowanych
- pół bagietki
- ser mozzarella w kostce
- ostra papryka mielona
- ząbek czosnku
- zioła prowansalkie
- oliwa z oliwek

Piekarnik nastawić na 180 stopni góra-dół.
Bagietkę pokroić na kawałki, wysmarować oliwą wymieszaną z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
Oliwki drobno posiekać i doprawić przyprawami.
Bagietkę wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia, a na to ułożyć pastę z oliwek, zetrzeć na wierzch ser.
Piec przez około 5 minut, po wyciągnięciu doprawić odrobiną soli i pieprzu, a także listkami bazylii lub posiekanym szczypiorkiem.

Następny artykuł