Przepis w sensie słownikowym może mieć wiele znaczeń, jednak tym co pierwsze przychodzi nam do głowy gdy myślimy o przepisie, jest przepis na daną potrawę. Przepis zawiera szczegółowe informacje na temat sposobu przygotowania określonego dania oraz zawartych w nim składników.
Współcześnie przepisy na obiady, przepisy na śniadania, czy przepisy na dowolne, inne potrawy, możemy bez większych trudności znaleźć w internecie. Wcześniej królowały przepisy babci spisane na kartkach, których tradycje przeżywają dziś swój renesans.
Zbiór przepisów na dane potrawy zawierają książki kucharskie. Pierwszą polską książką kucharską było „Compendium ferculorum” z 1682 roku autorstwa Stanisława Czernieckiego. Książki kucharskie mogą zawierać przepisy na temat dań właściwych dla kuchni danego narodu, przepisy na określone typy dań (na przykład obiady czy śniadania), a także związane z konkretnym zakresem pokarmów – przepisy na dania mięsne lub w kontrze do tych przepisy na dania wegetariańskie czy wegańskie.
Dobry przepis powinien być przede wszystkim precyzyjny i w jak najbardziej szczegółowy. Wyraźnie widoczny jest pewien schemat, wedle którego miłośnicy kulinariów tworzą dziś swoje przepisy.
Wstęp do przepisu stanowi oczywiście nazwa potrawy oraz krótkie wprowadzenie, które może opisywać walory smakowe dania, jego historię, warianty, czy jakąś ciekawostkę na jego temat. W dalszej kolejności powinniśmy zawrzeć listę wszystkich potrzebnych składników, łącznie z ich gramaturą. Nierzadko przepis wspomina także o specjalnych przyrządach, niezbędnych dla przygotowania potrawy.
Najistotniejszą część przepisu stanowi sposób przygotowania potrawy, wraz z obróbką mechaniczną i termiczną poszczególnych składników czy ich całości. Przepis powinien w tym miejscu prowadzić czytelnika krok po kroku przez wszystkie czynności.
Przepisy zwykle kończą się sugerowanym sposobem podania potrawy. Współcześnie mogą także zawierać informacje o wartościach odżywczych dania (nie tylko kalorie, ale także makroelementy, witaminy i składniki mineralne), szacowany koszt przyrządzenia potrawy czy stopień trudności jej przyrządzenia.
Liczba przepisów którymi wymieniamy się i których poszukujemy na co dzień może być liczona w tysiącach. Najczęściej poszukiwane są przepisy na śniadanie, przepisy na obiad, czy przepisy na ciasta czy inne desery.
Jeśli zaś chodzi o same potrawy które w Polsce cieszą się największą popularnością, to wymienić można przepisy na naleśniki, przepisy na gofry, czy przepisy na pizzę.
Pokaż więcej
Nie masz pomysłu na bezmięsny obiad na piątek? Poznaj ten przepis i przygotuj według niego zaskakujące danie z ziemniaków. Ten staropolskie przysmak zasługuje na ponowne odkrycie. Zrób i przekonaj się o jego wybornym smaku.
Na wigilię oprócz uszek i pierogów nie może zabraknąć gołąbków z kaszą i grzybami. Swój przepis na to danie pokazała Anna Zyśk, która w mediach społecznościowych pod nazwą jedz.pysznie pokazuje przepisy i sztuczki kulinarne. Koniecznie zrób je tym sposobem, bo te gołąbki smakują jak u babci.
Kotlety są daniem, które lubimy jeść na obiad. Teraz możemy uczynić je jeszcze lepszymi. Jak to zrobić? Przepis na kotlety mielone z ryżem staną się hitem w niejednym polskim domu.
W jednym ze swoich filmów Tomasz Strzelczyk przypomina nie tylko rzadziej używaną nazwę bakłażana – oberżyna. Przypomina też niezwykły przepis na kotlety z tego pysznego warzywa. Choć są bezmięsne, pełne są umami, czyli pełnego smaku, którego oczekujemy od porządnego, sycącego obiadu.
Oto przepis na nietypowego, rzadko goszczącego na naszych stołach kurczaka. Nie chodzi o mięso – to należy przecież do najlepiej nam znanych. Ale w tej marynacie, jeśli je znamy, to wyłącznie z restauracji.
Jaka surówka pasuje do obiadu? Często przyrządzamy popularną surówkę z marchewki. Teraz warto urozmaicić ją owocem, który kupimy bez trudu niemal w każdym sklepie spożywczym i supermarkecie. Surówka w takim wydaniu będzie lepsza niż z restauracji.
Oto prosty przepis na smażone pieczywo czosnkowe. Będzie świetną imprezową przekąską. Doskonale komponuje się z dipami jogurtowymi, a zaserwowane z talerzami i miseczkami rozmaitych przekąsek składa się na świetne imprezowe menu.
Takie proste i szybkie kluski to niezastąpiony ratunek w kulinarnych opresjach. Doskonale zaspokajają głód, choć wymagają zaledwie kilku minut przygotowania. Doskonale smakują na słodko, choć można przyrządzić też wersję na słono.
Już niedługo na naszych świątecznych stołach pojawią się makowce. Te ciasta są niezwykle lubiane. Teraz można sprawić, że wyjdą pyszne jak nigdy dotąd. Przepis od Ewy Wachowicz na makowca zapewnia doskonały efekt.
Marzą Ci się soczyste i pyszne mielone? W prosty sposób możesz uzyskać taki efekt. Sięgnij po produkt, który prawdopodobnie masz w swojej kuchni. Mielone wyjdą soczyste i wyraziste w smaku.
Chrupiące grzanki z pastą z kurczaka Duda Premium classic to przekąska idealna nie tylko na smakowite śniadanie, ale także na posiłek w ciągu dnia. Zawsze wtedy kiedy najdzie nas ochota na coś słonego, wyrazistego i z charakterem.
W skład pysznych hot dogów wchodzą parówki z filetem z kurczaka z linii Duda High Protein, które marka Duda stworzyła z myślą nie tylko o aktywnych fizycznie konsumentach, ale również tych dbających o zbilansowaną dietę.
Oto przepis na tradycyjne racuchy, które w naszych kuchniach podaje się od dziesięcioleci, a może nawet od wieków. Czasem przygotowujemy je na drożdżach, jednak nie tym razem. Dodajemy za to inny produkt, który idealnie je spulchnia.
Czy twój barszcz czerwony przybiera kolor pomarańczowy? Możesz temu zaradzić w bardzo łatwy sposób. Zupa na wigilię wyjdzie idealna, jeśli zamiast soku z cytryny dodasz do niej jeden nietypowy składnik. Poznaj go, a już za każdym razem przygotujesz wyborny barszcz na Boże Narodzenie.
Uszka z grzybami to jedno z najbardziej wyczekiwanych dań na świątecznym stole. Czy dla leśnych grzybów jest tu jakaś alternatywa? Ależ oczywiście – w końcu jakaś zawsze jest.
Tomasz Strzelczyk prezentuje swój przepis na filety śledziowe „pod jabłkową pierzynką”. Choć słodko-kwaśny smak jabłek zdaje się zbyt dużym kontrastem dla słonych matjasów, propozycja jest zaskakująco zrównoważona w smaku. Ma też niewątpliwy powiew świeżości.
Makowiec włoski to właściwie bliski krewny tego, który nazywamy japońskim. Łączy je między innymi fakt, że ciasto takie nie ma żadnego spodu, a składa się wyłącznie z masy makowej. Oba łączy też to, że są pyszne i łatwe w przygotowaniu.
Co zrobić na śniadanie? Teraz wybór jest prosty. Wystarczy zaopatrzyć się w ciasto francuskie i kilka składników. Rano rogaliki trafią do piekarnika i niebawem na nasz stół.
Oto prosty przepis na niezwykle szybką przekąskę. Prosty? Właściwie najprostszy, jaki się da. Jednak trudno oprzeć się temu, co z niego powstaje. Zapewniam, ze warto spróbować.
Oto najlepszy sposób na gotowanie grzybów, które wcześniej ususzyliśmy (lub ktoś zrobił to za nas). Dzięki zachowaniu podstawowych zasad będą zawsze miękkie, sprężyste i pełne aromatu.
W tym roku na święta koniecznie podaj to danie. Przygotowane według zapomnianego przepisu jest świetnym przysmakiem, który urozmaici świąteczne menu. To nic innego jak śledzie, ale podane w ciekawy i niecodzienny sposób. Poniżej znajdziesz rewelacyjny przepis na śledzie inaczej.
Jak zrobić ciasto, które pysznie smakuje i efektownie wygląda? Wystarczy skorzystać z tego przepisu. Wkrótce każdy będzie się cieszył ciastem jak z cukierni. Jego przygotowanie jest proste dzięki temu przepisowi.
Planujesz przygotować zakwas na tradycyjny czerwony barszcz? Koniecznie dowiedz się, kiedy go nastawić, aby był gotowy na święta. Przeoczenie terminu sprawi, że będziesz zmuszona do ugotowania barszczu z zupełnie innego składnika. Trzymając się naszych porad, zrobisz go w idealnym momencie.
Często na Wigilię jadamy rybę po grecku. Teraz warto poznać przepis, który umożliwi nam przyrządzenie dużo lepszej potrawy. Ryba po japońsku sprawi, że goście chętnie sięgną po kolejne porcje tego wybornego dania.
Pierś z kurczaka jest często przyrządzana na obiad. Zależy nam, by wyszła smaczna i soczysta. Jak smażyć pierś z kurczaka, żeby uzyskać taki właśnie efekt? Odpowiednie nacięcie filetu z kurczaka ma tu kluczowe znaczenie.
Tomasz Strzelczyk zdradził swój przepis na krokiety. Dzięki radom tego znanego kucharza wyjdą nie tylko smaczne, ale też bardzo chrupiące. Poznaj jego sposób, a już za każdym razem przygotujesz obłędne krokiety dla całej rodziny.
Oto prosty przepis na ciasto z nietypowego składnika. Kaszka manna świetnie nadaje się jako podstawa wypieków. Deser jest pełny w smaku, tani i pożywny, a przy tym bardzo smaczny. DO tego zachwyca wyglądem, czego chcieć więcej?
Katarzyna Bosacka wprowadza nas w okres świąt. Zamiast przestrzegać przed składnikami w gotowym jedzeniu, zachwala naturalne składniki pierników. O jednym przeważnie zapominamy, zastępując go innym. Ekspertka zwraca na to uwagę.