Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepis

Przepis

Przepis – co to jest? Podstawowe informacje

Przepis w sensie słownikowym może mieć wiele znaczeń, jednak tym co pierwsze przychodzi nam do głowy gdy myślimy o przepisie, jest przepis na daną potrawę. Przepis zawiera szczegółowe informacje na temat sposobu przygotowania określonego dania oraz zawartych w nim składników.

Współcześnie przepisy na obiady, przepisy na śniadania, czy przepisy na dowolne, inne potrawy, możemy bez większych trudności znaleźć w internecie. Wcześniej królowały przepisy babci spisane na kartkach, których tradycje przeżywają dziś swój renesans.

Zbiór przepisów na dane potrawy zawierają książki kucharskie. Pierwszą polską książką kucharską było „Compendium ferculorum” z 1682 roku autorstwa Stanisława Czernieckiego. Książki kucharskie mogą zawierać przepisy na temat dań właściwych dla kuchni danego narodu, przepisy na określone typy dań (na przykład obiady czy śniadania), a także związane z konkretnym zakresem pokarmów – przepisy na dania mięsne lub w kontrze do tych przepisy na dania wegetariańskie czy wegańskie.

Co powinien zawierać dobry przepis?

Dobry przepis powinien być przede wszystkim precyzyjny i w jak najbardziej szczegółowy. Wyraźnie widoczny jest pewien schemat, wedle którego miłośnicy kulinariów tworzą dziś swoje przepisy.

Wstęp do przepisu stanowi oczywiście nazwa potrawy oraz krótkie wprowadzenie, które może opisywać walory smakowe dania, jego historię, warianty, czy jakąś ciekawostkę na jego temat. W dalszej kolejności powinniśmy zawrzeć listę wszystkich potrzebnych składników, łącznie z ich gramaturą. Nierzadko przepis wspomina także o specjalnych przyrządach, niezbędnych dla przygotowania potrawy.

Najistotniejszą część przepisu stanowi sposób przygotowania potrawy, wraz z obróbką mechaniczną i termiczną poszczególnych składników czy ich całości. Przepis powinien w tym miejscu prowadzić czytelnika krok po kroku przez wszystkie czynności.

Przepisy zwykle kończą się sugerowanym sposobem podania potrawy. Współcześnie mogą także zawierać informacje o wartościach odżywczych dania (nie tylko kalorie, ale także makroelementy, witaminy i składniki mineralne), szacowany koszt przyrządzenia potrawy czy stopień trudności jej przyrządzenia.

Najpopularniejsze przepisy – czego najczęściej szukamy?

Liczba przepisów którymi wymieniamy się i których poszukujemy na co dzień może być liczona w tysiącach. Najczęściej poszukiwane są przepisy na śniadanie, przepisy na obiad, czy przepisy na ciasta czy inne desery.

Jeśli zaś chodzi o same potrawy które w Polsce cieszą się największą popularnością, to wymienić można przepisy na naleśniki, przepisy na gofry, czy przepisy na pizzę.

Pokaż więcej

szparagi grillowane w boczku
26.04.2024 20:29 Tylko 2 składniki i można zapraszać gości. To najlepsze, co zrobię na grillu w majówkę

Na majówkowym grillu jest miejsce na inne rzeczy, poza karkówką i kiełbasą. Nie wierzysz, że z grilla możesz zdjąć danie delikatne, subtelne i eleganckie? Wypróbuj ten przepis. Efekt zachwyci wszystkich gości. No bo też danie, choć proste, nie jest banalne.

sałatka z paluszków krabowych
26.04.2024 18:29 Wielki powrót paluszków krabowych. Ta wiosenna sałatka to niebo w gębie

Paluszki krabowe powracają i to w bardzo dobrym stylu. Bo w wiosennej i smacznej sałatce. Poznaj przepis i przygotuj ją choćby dzisiaj. Smak zachwyci każdego, a paluszki krabowe nigdy nie były smaczniejsze. Żałuj, że nie znałaś tej sałatki wcześniej. 

kotlety
26.04.2024 15:37 Ubij schab, posmaruj tą mieszanką i usmaż. Przy tych kotletach zwykłe schabowe mogą się schować

Jeśli znudziły ci się kotlety schabowe, sięgnij po przepis na schab po kowalsku. Wystarczy, że mięso posmarujesz tą mieszanką i usmażysz. Soczystymi kotletami będzie zajadać się cała rodzina. 

ciasto z rabarbarem
26.04.2024 13:27 Ciasto z rabarbarem robię tylko z przepisu siostry Anastazji. Smakuje lepiej niż z cukierni

Zaczyna się sezon na rabarbar, dlatego skorzystaj z przepisu siostry Anastazji. Dzięki niemu upieczesz znakomite ciasto z rabarbarem. Wypiek smakuje lepiej od tych z cukierni. Wszystko dzięki pewnemu składnikowi, na który stawia popularna zakonnica.

roladki
26.04.2024 11:40 Weź szparagi, owiń szynką i zawiń w ciasto francuskie. Takie roladki mogłabym jeść non stop

Szparagi, szynka i ciasto francuskie to brzmi pysznie. Dlatego zrób z nich apetyczne roladki, które zachwycą każdego smakosza. Kto ich spróbuje, poprosi o przepis na to pyszne danie. 

młoda kapusta
26.04.2024 10:53 Strzelczyk pokazał najlepszy patent na młodą kapustę. Dziś podam to na obiad

Co podasz na obiad w piątek? Jeśli brakuje ci pomysłu, zerknij na przepis Tomasza Strzelczyka. Znany kucharz poleca młodą kapustę w pysznym wydaniu. Taki posiłek zjesz ze smakiem w piątek i często będziesz wracać do tej receptury.

ciasto z galaretką
26.04.2024 09:43 To ciasto z galaretką robię z przyjemnością. Jest tak dobre, że nikt nie kończy na jednym kawałku

Ciasto z galaretką wygląda bajecznie i tak samo smakuje. Każdy, to go skosztuje, sięga po kolejną porcję. Dzięki temu przepisowi zrobisz ciasto, które rozpływa się w ustach i błyskawicznie znika ze stołu.

kurczak z grilla
26.04.2024 08:50 Na majówkę zamiast kiełbasy podam takiego kurczaka z grilla. Cały sekret tkwi w marynacie

Prosty i szybki sposób na marynatę do mięsa, która nie tylko przepełni je doskonałym smakiem, lecz także sprawi, że mięso będzie soczyste, kruche i delikatne. Przyrządzone w ten sposób drobiowe steki zachwycą wszystkich uczestników grillowej imprezy w majówkę.

jajka po benedyktyńsku
26.04.2024 08:29 Rozbij jajko i wrzuć do wrzątku z tym dodatkiem. Nie ma lepszego śniadania

Co jadasz na śniadanie? Jeśli zastanawiasz się, co przyrządzić, to zrób jajka po benedyktyńsku. Przygotujesz je w prosty sposób z dodatkiem, który być może masz w swojej kuchni.

surówka
25.04.2024 19:15 Ta surówka z młodej kapusty to hit. Nie zgadniesz, z czego robię do niej sos

Ta surówka z młodej kapusty nie ma sobie równych. Przygotuj ją z tego przepisu i przekonaj się sama. Cały sekret smaku tkwi w niebanalnym sosie. U mnie przepada za tym dosłownie każdy.

szybki deser z ricotty
25.04.2024 17:50 Ten szybki deser z ricotty to przebój w moim domu. Mogłabym go jeść dosłownie cały czas

Szybki deser z ricotty jest stworzony dla zabieganych i niecierpliwych łasuchów. Kilka składników daje pyszny efekt. Nadaje się na śniadanie, lekką przekąskę lub słodką kolację. Sprawdź, a będzie wracać do niego bez przerwy.

kluski leniwe
25.04.2024 13:40 Ostatnio dodałem to do klusek leniwych. Wyszły 100 razy lepiej, zawsze będę tak robił

Ten bardzo nieoczywisty dodatek do klusek leniwych radykalnie zmienia oblicze tego dania. Kluski robią się bardziej jedwabiste i delikatniejsze, a także lepiej komponują się ze słodkimi dodatkami.

ciasto zebra
25.04.2024 13:15 Sernik zebra to hit w moim domu. Zawsze się udaje, ten przepis jest banalny

Ten niezwykle efektowny sernik bez pieczenia jest zaskakująco łatwy w przygotowaniu. Za strukturę odpowiada połączenie zaledwie trzech składników. Zamiast pieczenia – zagęszczamy go galaretką.

faszerowane pomidory
25.04.2024 11:43 Wydrąż pomidory, wypchaj mięsem mielonym i zapiecz. Wolę ten obiad nawet od gołąbków

Oto niezwykle prosty przepis na warzywno-mięsny obiad na co dzień. Warto sięgnąć po niego w sezonie na dobre i tanie pomidory. Ich faszerowana wersja uzupełnia naszą dietę w warzywa, nie pozbawiając nas odżywczych wartości mięsa.

gotowanie maggi
25.04.2024 09:25 Wrzucam wszystko do garnka, gotuję i mam domową maggi. Nic tak nie podkręca smaku rosołu

Oto niezwykły przepis na domową przyprawę w płynie, która jest świetnym zamiennikiem kupnej maggi. Takich płynnych przypraw używamy coraz rzadziej, a niesłusznie. Podobne koncentraty piątego smaku potrafią często zmienić dobre danie w doskonałe.

zalewanie brzoskwiń
25.04.2024 08:01 Ułóż brzoskwinie z puszki i zalej tą masą. To ciasto mógłbym jeść bez przerwy, robię je w chwilę

To pomysłowe owocowe ciasto wykorzystuje brzoskwinie z puszki, które zawsze można mieć pod ręką. Dzięki przepisom takim jak ten można dosłownie w chwilę wyczarować deser, który przypadnie do gustu zarówno małym, jak i dużym.

ziemniaki i jajka
24.04.2024 18:46 Zetrzyj 5 ziemniaków i wrzuć 3 jajka. W chwilę zrobisz pyszny obiad na każdą kieszeń

Wszyscy znają placki ziemniaczane, ale kto zna taki placek ziemniaczany? Ten niezwykły krewniak pizzy na kartoflanym spodzie to tani i szybki przysmak obiadowy z ziemniakiem w roli głównej.

kluski śląskie
24.04.2024 18:44 Wsyp 2 łyżki do ciasta na kluski śląskie. Wyjdą mięciutkie i delikatne, tak robiła je babcia

Gdzie sos spod mięsa, tam kluski śląskie – żyjąc według tej zasady można zaznać wielu przyjemności na podniebieniu. Niektóre partie klusek jednak – zdarza się najlepszym – wychodzą twarde albo lekko gumowe. Oto jak się przed tym zabezpieczyć.

zapiekanka kalafiorowa
24.04.2024 18:40 Żadne ziemniaki, żaden makaron. Najlepszą zapiekankę zrobisz z czegoś innego, musisz spróbować

Zapiekanka to popisowe danie początkujących adeptów sztuki kulinarnej i gospodarnych kucharek, umiejących wyczarować coś z niczego. W tym wydaniu nabiera nowego oblicza dzięki niecodziennej roli kalafiora. Warto wypróbować ten pomysłowy przepis.

kapusta z mięsem
24.04.2024 17:06 Siekam młodą kapustę i gotuję z kilkoma dodatkami. Wersja „na krótko” bije inne na głowę

To doskonały ekspresowy przepis na młodą kapustę z wkładką. Wersja „na krótko” świetnie sprawdzi się jako mniejszy posiłek, ale także jako dodatek do obiadu. Kapusta jest często bohaterką dietetycznych dań, ale tutaj jest sycąca i pożywna.

mielone kotlety rybne
24.04.2024 16:59 Te kotlety rybne smakują mi bardziej od mielonych. Prosty przepis bez zbędnych udziwnień

Obojętne, czy obchodzimy postne piątki czy PRL-owskie bezmięsne środy – z takim przepisem na rybne kotlety mielone każdy dzień może być dniem bez mięsa. Warto zapisać ten uniwersalny przepis, który pomoże zwiększyć udział ryb w naszej diecie.

deser w kubku
24.04.2024 16:56 Wrzuć wszystko do kubka i porządnie wymieszaj. Ten deser zrobisz w 1 minutę

Trudno przecenić zalety tego niezwykłego deseru. Nie jest to może francuski suflet czekoladowy z pięciogwiazdkowej restauracji, ale jest jedną z najszybszych przekąsek, jakie można sobie wyobrazić. A do tego umożliwia przygotowanie pojedynczej porcji bez strat energii i produktów.

danie
24.04.2024 15:31 Mieszam jogurt z solą i wstawiam do lodówki. Następnego dnia cieszę się wyjątkowym przysmakiem

Jeśli marzy ci się pyszna i zdrowa przekąska, to poznaj ten przepis. Wystarczy, że wymieszasz jogurt z solą i wstawisz go do lodówki. Wkrótce poznasz znakomity przysmak, który zjesz z przyjemnością. Każdy, kto go spróbuje, poprosi o tę recepturę. 

sałatka
24.04.2024 13:37 Zapomnij o jarzynowej. Sałatka szynkowa siostry Anastazji bije ją na głowę

Sałatka jarzynowa to prawdziwa królowa na polskich stołach. Jednak, gdy spróbujesz sałatki od siostry Anastazji, zachwycisz się tym daniem. Sałatka szynkowa bije na głowę tradycyjną jarzynową. Polecamy znakomity przepis od siostry Anastazji. 

mizeria
24.04.2024 10:39 Zapomnij o śmietanie. Zalej mizerię tym sosem, wyjdzie jeszcze lepsza

Mizeria na stole to znak, że wiosna w pełni. Ta smaczna surówka z ogórków zwykle jest podawana ze śmietaną. Jednak zrób ją nieco inaczej, a smak mizerii będzie jeszcze lepszy niż zwykle. Skorzystaj z tego przepisu i śmietanę zastąp aromatycznym sosem.

deser
24.04.2024 09:40 Nikt nie wierzy, że robię ten deser bez żelatyny. Jest idealny na rodzinne przyjęcia

Jeśli przed tobą rodzinna uroczystość, to przygotuj z tej okazji pyszny i okazały deser. Wygląda bajecznie, a robi się go bez żelatyny. Dzięki temu przepisowi dostarczysz radości i smaku swoim bliskim. 

gotowanie pierogów
23.04.2024 18:40 Wiosną zawsze dodaję to do pierogów ruskich. Smakują tak dobrze, że każdy prosi o dokładkę

Jeden dodatek zmienia zwykłe pierogi ruskie w ruskie idealne. Choć nie zawsze kojarzymy to wszechobecne zioło z tym daniem, dodawanie go do farszu ma dłuższą tradycję niż się wydaje.

zupa szczawiowa
23.04.2024 17:58 Z tym przepisem zrobisz najlepszą zupę szczawiową. Najważniejsze jest to mięso

Zupa szczawiowa to prawdziwy klasyk. Choć jej głównym składnikiem jest szczaw, należący do – jak się dziś je czule określa – kulinarnych chwastów, zupa ta potrafi być niezwykle esencjonalna. By taką przyrządzić, należy zadbać o mięsną wkładkę. Z tym przepisem z cienkiej roślinnej zupy robi się prawdziwy posiłek.