Przepis w sensie słownikowym może mieć wiele znaczeń, jednak tym co pierwsze przychodzi nam do głowy gdy myślimy o przepisie, jest przepis na daną potrawę. Przepis zawiera szczegółowe informacje na temat sposobu przygotowania określonego dania oraz zawartych w nim składników.
Współcześnie przepisy na obiady, przepisy na śniadania, czy przepisy na dowolne, inne potrawy, możemy bez większych trudności znaleźć w internecie. Wcześniej królowały przepisy babci spisane na kartkach, których tradycje przeżywają dziś swój renesans.
Zbiór przepisów na dane potrawy zawierają książki kucharskie. Pierwszą polską książką kucharską było „Compendium ferculorum” z 1682 roku autorstwa Stanisława Czernieckiego. Książki kucharskie mogą zawierać przepisy na temat dań właściwych dla kuchni danego narodu, przepisy na określone typy dań (na przykład obiady czy śniadania), a także związane z konkretnym zakresem pokarmów – przepisy na dania mięsne lub w kontrze do tych przepisy na dania wegetariańskie czy wegańskie.
Dobry przepis powinien być przede wszystkim precyzyjny i w jak najbardziej szczegółowy. Wyraźnie widoczny jest pewien schemat, wedle którego miłośnicy kulinariów tworzą dziś swoje przepisy.
Wstęp do przepisu stanowi oczywiście nazwa potrawy oraz krótkie wprowadzenie, które może opisywać walory smakowe dania, jego historię, warianty, czy jakąś ciekawostkę na jego temat. W dalszej kolejności powinniśmy zawrzeć listę wszystkich potrzebnych składników, łącznie z ich gramaturą. Nierzadko przepis wspomina także o specjalnych przyrządach, niezbędnych dla przygotowania potrawy.
Najistotniejszą część przepisu stanowi sposób przygotowania potrawy, wraz z obróbką mechaniczną i termiczną poszczególnych składników czy ich całości. Przepis powinien w tym miejscu prowadzić czytelnika krok po kroku przez wszystkie czynności.
Przepisy zwykle kończą się sugerowanym sposobem podania potrawy. Współcześnie mogą także zawierać informacje o wartościach odżywczych dania (nie tylko kalorie, ale także makroelementy, witaminy i składniki mineralne), szacowany koszt przyrządzenia potrawy czy stopień trudności jej przyrządzenia.
Liczba przepisów którymi wymieniamy się i których poszukujemy na co dzień może być liczona w tysiącach. Najczęściej poszukiwane są przepisy na śniadanie, przepisy na obiad, czy przepisy na ciasta czy inne desery.
Jeśli zaś chodzi o same potrawy które w Polsce cieszą się największą popularnością, to wymienić można przepisy na naleśniki, przepisy na gofry, czy przepisy na pizzę.
Pokaż więcej
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć pieczeni rzymskiej. Poznaj przepis i przygotuj ją na święta. Każdego zachwyci smakiem oraz jajeczną niespodzianką, która znajdzie się w środku. Sposób jest łatwy i wystarczy poświęcić tylko odrobinę czasu.
Jeżeli, na któryś ze świątecznych obiadów planujesz przygotować kluski śląskie, koniecznie poznaj ten przepis. Przygotowana według niego surówka z kapusty jest smaczna i świetnie komponuje się z pozostałymi składnikami dania. Rodzina będzie błagać, abyś przygotowywała ją znacznie częściej.
Jak na ironię, chwilę po okresie wzmożonego zainteresowania przepisami świątecznymi od razu zaczynamy klikać poradniki dotyczące przejedzenia. Trudno się jednak dziwić wobec naporu pyszności, które lądują na naszych stołach. Czas więc na poświąteczny detoks – z tymi kilkoma dostępnymi składnikami.
Różne potrawy mają różne zalecenia co do przechowywania ich przez dłuższy czas. Oto zasady dotyczące żurku.
Jajka na twardo z majonezem to sprawdzone połączenie. Jednak skoro sprawdzone, to także dość powszednie. Przypominając ten niezwykły sos, pokazujemy zarazem jaja w nowej odsłonie. Jajka podane z tym sosem były hitem PRL-u. Teraz mało kto o nich pamięta.
Oto świetny pomysł na nieszablonowy dodatek do zwykłego rosołu. W duchu wykorzystania resztek i w nowym obliczu, takie mięsne pulpeciki są świetną odmianą od makaronu, z którym serwujemy tę zupę na co dzień.
Surówka jest nieodłącznym elementem obiadu, a konkretnie drugiego dania. Istnieje wiele przepisów, które dzięki świeżym warzywom oraz różnego rodzaju sosom gwarantują niesamowity smak i aromat. Jako że mamy wiosnę, to warto poznać też wiosenną surówkę z młodej kapusty, idealna do obiadu.
Pisanki są symbolem Wielkanocy i jednocześnie jej nieodłącznym elementem. Fantastycznie ozdabiają stół i można je zrobić na wiele sposobów. Malowanie jajek to już tradycja, dlatego też poznajcie świetny patent na to, jak to zrobić. Wasze pisanki pięknie będą się prezentować na świątecznym stole.
Święta Wielkanocne to prawdziwa skarbnica niesamowitych przysmaków. Zarówno tych wytrawnych, jak i słodkich. Z pewnością podczas przygotowań w naszej kuchni powstanie szarlotka sernik i mazurek. Jednak do pochrupania świetne będą również wielkanocne ciasteczka, które zrobicie w mgnieniu oka. Wypróbujcie ten prosty przepis.
Oto przepis na wielkanocny bigos z najbardziej klasycznym dla tego święta produktem – białą kiełbasą. To raczej zimowe danie, ale w bardzo wiosennej kompozycji, to oryginalny sposób na obiad. Choć młoda kapusta jest delikatna w smaku, cały obiad wychodzi bardzo charakterny.
Na wielkanocnym stole oprócz jajek i wędlin nie może zabraknąć chrzanu. Niestety, warzywo jest bardzo ostre, a podczas ścierania może wywoływać łzy. Znamy jednak sposób, dzięki któremu przygotujesz go łatwo, a przede wszystkim bez podrażnienia oczu. Instrukcję tarcia oraz przepis na domowy chrzan poznasz w tym artykule.
Święta Wielkanocne to wspaniały czas, który jest okraszony wspaniałym klimatem, tworzonym przez rozmaite potrawy i piękne ozdoby. Co warto przygotować do jedzenia, aby Wasi goście byli nie tylko zachwyceni, ale też zaskoczeni? Roladki z szynki to fantastyczna propozycja, która z pewnością zrobi furorę na świątecznym stole.
Jajka to nieodłączny element Świąt Wielkanocnych. Szczególnie faszerowane, znajdziemy je praktycznie na każdym świątecznym stole, a także w żurku. Skupmy się jednak na tych pierwszych. Zwykłe jajka faszerowane z pewnością nie przyciągną takiej uwagi jak te w kształcie kurczaczków. Sprawdźcie jak je zrobić.
Zaskocz rodzinę i przygotuj świąteczną przekąskę. Jest naprawdę niezwykła, bo przypomina grzybki, a tak naprawdę są to faszerowana jajka. Poznaj przepis, a grzybki na Wielkanoc zrobisz bardzo łatwo.
Nabiał jest grupą produktów, które powinny znaleźć się w diecie każdego z nas. Przez długi czas za najlepszy produkt uchodził twaróg. Okazuje się jednak, że cenniejszy dla zdrowia jest kozi ser. Poznaj jego właściwości oraz przepis na sałatkę, w której jest jednym z głównych składników, a przekonasz się, że zdrowe odżywianie jest także bardzo smaczne.
Jeśli znudziły Wam się tradycyjne surówki, które podajecie do obiadu, to ten przepis jest właśnie dla Was. Szczególnie dlatego, że jest on prosty w realizacji, a do tego szybki, więc taki przysmak można przygotować tuż przed podaniem głównego dania.
Święta Wielkanocne już za chwilę, dzięki czemu będziemy mogli spotkać się z najbliższymi i spędzić z nimi trochę czasu. To wszystko oczywiście w towarzystwie przepysznych potraw i ciekawych dekoracji. Skupmy się jednak na kwestii jedzeniowej. Przedstawiamy wam przepis na przepyszne pierogi idealne na Święta.
Przygotowanie babki na Wielkanoc to tradycja, którą trzeba dotrzymać. Nie każdy jednak wie, jak to znakomite ciasto przygotować, aby było smaczne, odpowiednio wilgotne i po prostu zachwycające. Poznaliśmy przepis na babkę drożdżową prowadzącej na platformie YouTube kanał Uwaga Babcia Gotuje. Dzięki jej poradom pieczenie ciasta zakończy się sukcesem.
Szukasz pomysłu na szybki, bezmięsny obiad? Zwykle w tej sytuacji decydujemy się na zapiekanki warzywne lub placki ziemniaczane. Zamiast nich lepiej przygotować inne danie. Te kluski podane np. z sosem grzybowym smakują jak marzenie.
Biała kiełbasa w nowej odsłonie. Zrobisz z niej ekspresową przekąskę, która z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie. Przepis Ani Zyśk nie ma sobie równych. Zdradzamy, krok po kroku jak przygotować to proste danie.
Swoim wielkanocnym przepisem podzielił się Tomasz Strzelczyk. Znany kucharz zdradził, jak przygotuje pieczony schab. Z jego poradami mięso będzie aromatyczne, smaczne i bardzo soczyste. Sekretem jest tutaj specjalna glazura. Poznaj sposób i podaj to znakomite mięso na wielkanocny stół.
Wielkanoc bez sernika to jak niedzielny obiad bez rosołu. W świątecznym menu z deserami po prostu nie może zabraknąć tego lekkiego i smacznego wypieku. Dlatego poznaj wyjątkowy przepis na sernik i przygotuj go nieco inaczej niż zwykle. Z całą pewnością się nie zawiedziesz, a bliscy będą prosili o podzielenie się recepturą.
Już za moment zasiądziemy do wielkanocnego stołu wypełnionego smakowitymi potrawami i aromatycznymi przekąskami, a także pięknymi ozdobami. W tym pięknym okresie króluje żurek. Anna Lewandowska ma jednak inną propozycję na zupę. Sprawdźcie sami ten przepis.
Magda Gessler to bardzo znana restauratorka i ekspertka kulinarna, która zachwyca swoimi przepisami i poradami kulinarnymi. Tym razem z okazji Świąt Wielkanocnych postanowiła podzielić się swoim patentem na pyszny mazurek. Nie uwierzycie, w jaki sposób przygotowuje to ciasto.
Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Większość z nas prawdopodobnie jest w trakcje świątecznych porządków oraz planowania tego, jakie pyszne smakołyki przygotować w tym roku dla naszych gości. Jeśli nie macie pomysłu na obiad, to wypróbujcie ten przepis na roladę świąteczną.
Sałatki na Wielkanoc to pozycja obowiązkowa. Przez lata dużym powodzeniem cieszyła się jarzynowa, później próbowała dorównać jej sałatka gyros, a teraz czas na sałatkę nicejską. Świeże warzywa w połączeniu z lekkim sosem gwarantują pełnię smaku. Nie zabraknie również najważniejszego składnika podczas tych świąt, czyli jajek.
Biała kiełbasa to wyjątkowy, przysmak i chętnie sięgamy po nią w Wielkanoc. Wystarczy jednak chwila, by danie straciło cały smak. Oto najczęstsze błędy w przygotowywaniu białej kiełbasy na święta. Jeden z nich Polacy popełniają nagminnie i psują całą potrawę.
Jeśli regularnie przestrzegacie ścisłego postu, a wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych w Wielki Piątek to u Was tradycja, to ten przepis jest właśnie dla Was. Takie bezmięsne kotlety są świetną propozycją na obiad, którego smak na pewno Was nie zawiedzie.