Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepis

Przepis

Przepis – co to jest? Podstawowe informacje

Przepis w sensie słownikowym może mieć wiele znaczeń, jednak tym co pierwsze przychodzi nam do głowy gdy myślimy o przepisie, jest przepis na daną potrawę. Przepis zawiera szczegółowe informacje na temat sposobu przygotowania określonego dania oraz zawartych w nim składników.

Współcześnie przepisy na obiady, przepisy na śniadania, czy przepisy na dowolne, inne potrawy, możemy bez większych trudności znaleźć w internecie. Wcześniej królowały przepisy babci spisane na kartkach, których tradycje przeżywają dziś swój renesans.

Zbiór przepisów na dane potrawy zawierają książki kucharskie. Pierwszą polską książką kucharską było „Compendium ferculorum” z 1682 roku autorstwa Stanisława Czernieckiego. Książki kucharskie mogą zawierać przepisy na temat dań właściwych dla kuchni danego narodu, przepisy na określone typy dań (na przykład obiady czy śniadania), a także związane z konkretnym zakresem pokarmów – przepisy na dania mięsne lub w kontrze do tych przepisy na dania wegetariańskie czy wegańskie.

Co powinien zawierać dobry przepis?

Dobry przepis powinien być przede wszystkim precyzyjny i w jak najbardziej szczegółowy. Wyraźnie widoczny jest pewien schemat, wedle którego miłośnicy kulinariów tworzą dziś swoje przepisy.

Wstęp do przepisu stanowi oczywiście nazwa potrawy oraz krótkie wprowadzenie, które może opisywać walory smakowe dania, jego historię, warianty, czy jakąś ciekawostkę na jego temat. W dalszej kolejności powinniśmy zawrzeć listę wszystkich potrzebnych składników, łącznie z ich gramaturą. Nierzadko przepis wspomina także o specjalnych przyrządach, niezbędnych dla przygotowania potrawy.

Najistotniejszą część przepisu stanowi sposób przygotowania potrawy, wraz z obróbką mechaniczną i termiczną poszczególnych składników czy ich całości. Przepis powinien w tym miejscu prowadzić czytelnika krok po kroku przez wszystkie czynności.

Przepisy zwykle kończą się sugerowanym sposobem podania potrawy. Współcześnie mogą także zawierać informacje o wartościach odżywczych dania (nie tylko kalorie, ale także makroelementy, witaminy i składniki mineralne), szacowany koszt przyrządzenia potrawy czy stopień trudności jej przyrządzenia.

Najpopularniejsze przepisy – czego najczęściej szukamy?

Liczba przepisów którymi wymieniamy się i których poszukujemy na co dzień może być liczona w tysiącach. Najczęściej poszukiwane są przepisy na śniadanie, przepisy na obiad, czy przepisy na ciasta czy inne desery.

Jeśli zaś chodzi o same potrawy które w Polsce cieszą się największą popularnością, to wymienić można przepisy na naleśniki, przepisy na gofry, czy przepisy na pizzę.

Pokaż więcej

obiad z makaronem
28.03.2025 19:40 Weź makaron i zalej go tą mieszanką. To ostatnio mój ulubiony obiad

Oto ekspresowy sposób na zapiekankę, która łatwo zaspokoi największy głód. Taka makaronowa potrawa jest szybka, tania i nie wymaga piekarnika. Można więc nazwać ją hitem akademików.

tatar
28.03.2025 19:40 Dodasz do tatara i zepsujesz jego smak. Lepiej omijaj ten składnik

Tatar to przekąska ciesząca się niesłabnącą popularnością. Dlatego są dziesiątki sposobów podawania go. Warto uważać na dobór składników.

Masa przelewana do innego naczynia
28.03.2025 19:09 Posiekaj cebulę i zalej tą masą. Efekt kładzie na łopatki

Cebula jest znana raczej z tego, że stanowi dodatek do wielu dań. Zeszklona na patelni często podbija smak potrawy i dodaje jej wyczuwalnego aromatu. Co gdyby potraktować cebulę jako główny składnik, na którym będzie opierać się przygotowanie posiłku? Przedstawiamy Wam bardzo ciekawy przepis. 

Pyszna zupa pomidorowa z makaronem
28.03.2025 17:52 Wrzuć do pomidorowej, pełnia smaku cię zaskoczy. A do tego będzie zdrowsza

Zupa pomidorowa to przysmak Polaków. Jest to bardzo powszechna zupa w naszym kraju, uwielbiana przez miliony osób. Można ją jeść np. z ryżem lub z makaronem. Na pewno znajdą się sympatycy jednego i drugiego dodatku. Co gdyby połączyć ją z czymś zupełnie innym? Koniecznie sprawdźcie, czy taka zupa Wam zasmakuje. 

Pyszny tort wielkanocny
28.03.2025 17:08 Tort wielkanocny to majstersztyk, przepis zrobił jakiś geniusz. Zakochasz się w jego smaku

Już niedługo będziemy przeżywać okres Świąt Wielkanocnych. Dlatego też warto już teraz zacząć planować jakie potrawy i przekąski przygotujemy na śniadanie wielkanocne lub obiad. Oprócz tradycyjnych dań warto zrobić coś nowatorskiego. Takim przysmakiem może być tort wielkanocny, który zachwyca smakowo i wizualnie. 

Pyszny mięsny obiad na Wielkanoc
28.03.2025 16:55 Usmaż schab i zalej żelatynowym wywarem. W Wielkanoc mięso zniknie z półmiska w minutę

Nie wiecie, co przygotować na obiad w Święta Wielkanocne tak, aby goście byli pod wrażeniem? W takim razie przychodzimy do Was z pomocą i przy okazji z przepisem, który idealnie pasuje na okres świąteczny. Przedstawiamy Wam przepis na schab w galarecie. Wszyscy zjedzą go ze smakiem. 

kopytka
28.03.2025 12:43 To najlepsza mąka na kopytka. Mało kto z niej korzysta

Zostały Ci ziemniaki z obiadu? Przygotuj z nich kopytka. Będą świetnym pomysłem na szybki, obiad, kolację lub przekąskę. Możesz podać je na słodko lub z wytrawnym sosem. Przy przygotowaniu tego dania warto postawić na odpowiedni rodzaj mąki.

Pyszna babka ziemniaczana
28.03.2025 10:58 Babka ziemniaczana z tym dodatkiem jest lepsza, niż z boczkiem. W sam raz na obiad w piątek

Ziemniaki to produkt, z którego można przygotować naprawdę wiele. Od placków ziemniaczanych po frytki i zapiekankę. Oczywiście nie można zapominać o tym, że są one świetnym dodatkiem do obiadu. Jednak na obiad w piątek warto podać coś innego. Babka ziemniaczana z tajemniczym składnikiem to prawdziwy rarytas. 

ogórki
28.03.2025 08:00 Pokrój ogórki i obtocz w panierce. Ten przepis ma ze 100 lat

Sposób na tę przekąskę z ogórków powinien poznać każdy. Warzywo jeszcze nigdy nie smakowało tak dobrze, dlatego wypróbuj prosty przepis, który ma ponad 100 lat i przekonaj się, jakie jest pyszne. Smak docenią wszyscy domownicy, a gotowe przysmaki już nigdy nie pojawia się w twoim domu. 

ciasto
27.03.2025 22:00 W tym roku na Wielkanoc podam takie ciasto. Jest lepsze niż babka i mazurek

To efektowne ciasto składa się z czterech warstw o bardzo różnorodnym charakterze. Połączone wyglądają bardzo wytwornie. Dobrze uzupełniają się smakami, dają też świetne zestawienie faktur.

kotlety mielone bez mięsa
27.03.2025 21:00 Zapomnij o mięsie i warzywach. W piątek podaje kotlety mielone z innego składnika

Ryby jadamy rzadko, a jeśli już, to tylko w kilku typowych postaciach. Dziś poszerzamy więc asortyment o nietypowy obiad. Są nim kotlety mielone z dorsza.

krojenie czerwonej kapusty
27.03.2025 19:26 Kapusta podana w ten sposób bije na głowę wszystkie surówki. Zrobisz z niej pyszną kolację

Kolacja na ciepło jest jedną z najlepszych opcji na ostatni posiłek. Poznaj przepis na zachwycające w smaku lekkie danie i podaj je na kolację. Na początku rodzina nie będzie kryła zdziwienia, ale już po pierwszym kęsie stwierdzą, że to coś niezwykłego. 

faszerowane jajka
27.03.2025 16:29 Takie jajka grzybki robię na Wielkanoc. Patent na kapelusze to mistrzostwo

Jajek nigdy dość – to hasło, które przyświeca gospodyniom przygotowującym potrawy na nadchodzące święta. Jeżeli jest ono bliskie i tobie, koniecznie poznaj przepis na jajka faszerowane na Wielkanoc. Klasyka w odświeżonej formie zaskarbi sobie sympatię rodziny i nie ma, co ukrywać – każdy będzie ci zazdrościł pomysłowości i kulinarnego talentu. 

ciasto francuskie
27.03.2025 15:31 Zawiń szynkę i ser w ciasto francuskie. Ta kolacja nie ma sobie równych

Idealny, bo ekspresowy przepis na prostą, ale sycącą przekąskę. Ma wszystko, co lubimy najbardziej – niezbyt tłuste mięso, zapieczony żółty ser i pieczywo w postaci ciasta francuskiego. Można ją jeść palcami, jest więc świetna na różnego rodzaju imprezy.

pierogi
27.03.2025 14:11 Ten farsz na pierogi zachwycił Makłowicza. Na Wielkanoc podaje się je na Podlasiu

Choć z marszu wymienimy cztery, może pięć odmian pierogów, liczba ich odmian jest niemal nieskończona. Choć te, które zaproponował Robert Makłowicz, brzmią egzotycznie, są tradycyjne dla wschodniej Polski. A przy tym tak pyszne, że zasługują na popularyzację.

racuchy na maślance
27.03.2025 12:58 Wlej do masy babciny przysmak. Racuchy wyjdą lepsze niż kiedykolwiek

Wśród tysięcy przepisów na racuchy wiele jest do siebie niezwykle podobnych. Jednak diabeł tkwi w szczegółach. To, jakiego produktu mlecznego użyjemy w przepisie, ma duże znaczenie.

Jajko wbijane do miski z folią
27.03.2025 10:19 Wyłóż miskę folią i wbij w nią jajko. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia

Święta Wielkanocne powoli się zbliżają, a co za tym idzie, jednym z najbardziej powszechnych produktów w ostatnim czasie stały się jajka. Są to bardzo uniwersalne artykuły spożywcze, z których można przygotować pyszne przekąski, ale również pełnowartościowe dania. Co jednak powstanie ze sprytnej sztuczki z folią i jajkiem?Wyjaśniamy poniżej.

Barszcz czerwony z jajkiem
27.03.2025 10:12 Każdy na Wielkanoc robi biały barszcz, a ja podam czerwony. 1 dodatek zmienia wszystko

Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami, a wy nie wiecie, jak zaskoczyć swoich gościu? W takim razie przychodzimy z pomocą. Tradycyjne potrawy są wspaniałe i smaczne, lecz jeśli chcecie przygotować coś zupełnie innego, to mamy na to sposób. Przedstawiamy Wam przepis na barszcz na Wielkanoc, ale w innej wersji. 

Pyszne ciasto Marcinek
27.03.2025 08:00 Najlepsze ciasto rodem z Podlasia, robię je co święta. Sprawdzi się w Wielkanoc i Wigilię

Już niedługo będziemy przeżywać czas Świąt Wielkanocnych. Jest to bardzo ważne wydarzenie w świecie Kościoła. Ponadto jest to również okazja to spędzenia miłego czasu z rodziną, a w dodatku zjedzenia czegoś pysznego, zarówno słonego, jak i słodkiego. Przedstawiamy Wam przepis na pyszne ciasto idealne na Wielkanoc.

Gotująca się kiełbasa
26.03.2025 22:02 Bez tej kiełbasy nie ma Wielkanocy. Na święta podaję ją w specjalnym sosie

Lubicie białą kiełbasę. Na pewno ma ona wielu sympatyków, szczególnie że ma niesamowity smak. Ponadto jest to produkt, który po prostu musi znaleźć się na wielkanocnym stole, między innymi w żurku. Tym razem postawimy na inną potrawę, dlatego też przedstawiamy Wam przepis na smażoną kiełbasę z cebulką.

rosół
26.03.2025 21:00 Ten wywar bije polski rosół na głowę. Wszystko przez 1 dodatek

Pewne połączenia kulinarne wydają się nam tak bluźniercze, że trudno przyjąć do wiadomości, jak są ciekawe i smaczne. Dla wielu taka właśnie jest niemiecka odmiana rosołu. Wywar jest niezwykle aromatyczny, a 1 dodatek sprawia, że jest nawet lepszy od polskiego rosołu.

zupa ziemniaczana
26.03.2025 19:24 Rodzina ciągle prosi mnie o tę zupę. Jest lepsza niż pomidorowa i krupnik razem wzięte

Ziemniaki często występują w obiadach w formie zapychacza. Jednak warzywa te cenimy przecież za smak. Taka zupa doskonale go wydobywa.

babka wielkanocna
26.03.2025 18:52 Wachowicz piecze babkę wielkanocną jak marzenie. Ten patent to mistrzostwo

Jest wojna o wyższość świąt Bożego Narodzenia nad świętami Wielkiejnocy. I jest wojna o wyższość babki drożdżowej nad wersją z proszkiem do pieczenia. Ewa Wachowicz swoim doskonałym przepisem zasila szeregi tej ostatniej armii.

wyrastanie ciasta
26.03.2025 16:44 Najszybsze ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Robię je zawsze na Wielkanoc

To proste drożdżowe ciasto wnosi wiosenny powiew na każdy stół. Dlatego warto podać je na Wielkanoc. Lekkie, z chrupiącą kruszonką i owocowym posmakiem, będzie świetnym uzupełnieniem świątecznego stołu.

Rozgniatanie pomidora
26.03.2025 16:14 Złap za pomidora i tłuczek do ziemniaków. Ten geniusz powinien dostać za to nagrodę

Anna Zyśk to popularna blogerka kulinarna, która zachwyca swoimi autorskimi przepisami, a do tego poradami kulinarnymi. Jej przepisy są szybkie, proste, a przede wszystkim są gwarancją niesamowitego smaku przygotowanego dania. Tym razem mamy Wam do zaproponowania pomysł na pyszną przystawkę od Ani. 

Goździki wbite w ziemniaki
26.03.2025 15:04 Wbij goździki w ziemniaki. Pozbędziesz się problemu z ogrodu

Mrówki to stworzenia, które potrafią być naprawdę nieznośne i uporczywie. Oczywiście istnieją łatwo dostępne w sklepach chemikalia, które powinny sobie poradzić z tymi insektami. Jednak nigdy nie ma 100% pewności. Warto więc sięgnąć po domowy sposób, który z pewnością będzie bardzo skuteczny. 

Kawałki kapusty umieszczone w misce
26.03.2025 12:27 Po prostu pokrój kapustę i włóż do garnka. Podziękujesz za ten przepis

Książki kucharskie i Internet mają do zaproponowania wiele przepisów. Jednak to właśnie w sieci możemy zaobserwować obecność niecodziennych pomysłów na różne posiłki. Dzisiaj mamy Wam do zaproponowania przepis na danie z kapusty, który szczególnie ucieszy osoby, które na co dzień nie jedzą mięsa. Natomiast ze względu na niesamowity smak, każdy powinien tej potrawy spróbować. 

goląbki
26.03.2025 10:02 Najlepsze mięso na gołąbki. Łopatka wieprzowa to przeżytek

Popularne mięso z wszechobecnej w naszej kuchni wieprzowiny to, wbrew pozorom, nie najlepszy wybór na gołąbki. Ci, którym przejadło się powszechne oblicze tego klasycznego dania, powinni wprowadzić tę zmianę. Z tymi propozycjami gwarantujemy niezwykły efekt.