Przepis w sensie słownikowym może mieć wiele znaczeń, jednak tym co pierwsze przychodzi nam do głowy gdy myślimy o przepisie, jest przepis na daną potrawę. Przepis zawiera szczegółowe informacje na temat sposobu przygotowania określonego dania oraz zawartych w nim składników.
Współcześnie przepisy na obiady, przepisy na śniadania, czy przepisy na dowolne, inne potrawy, możemy bez większych trudności znaleźć w internecie. Wcześniej królowały przepisy babci spisane na kartkach, których tradycje przeżywają dziś swój renesans.
Zbiór przepisów na dane potrawy zawierają książki kucharskie. Pierwszą polską książką kucharską było „Compendium ferculorum” z 1682 roku autorstwa Stanisława Czernieckiego. Książki kucharskie mogą zawierać przepisy na temat dań właściwych dla kuchni danego narodu, przepisy na określone typy dań (na przykład obiady czy śniadania), a także związane z konkretnym zakresem pokarmów – przepisy na dania mięsne lub w kontrze do tych przepisy na dania wegetariańskie czy wegańskie.
Dobry przepis powinien być przede wszystkim precyzyjny i w jak najbardziej szczegółowy. Wyraźnie widoczny jest pewien schemat, wedle którego miłośnicy kulinariów tworzą dziś swoje przepisy.
Wstęp do przepisu stanowi oczywiście nazwa potrawy oraz krótkie wprowadzenie, które może opisywać walory smakowe dania, jego historię, warianty, czy jakąś ciekawostkę na jego temat. W dalszej kolejności powinniśmy zawrzeć listę wszystkich potrzebnych składników, łącznie z ich gramaturą. Nierzadko przepis wspomina także o specjalnych przyrządach, niezbędnych dla przygotowania potrawy.
Najistotniejszą część przepisu stanowi sposób przygotowania potrawy, wraz z obróbką mechaniczną i termiczną poszczególnych składników czy ich całości. Przepis powinien w tym miejscu prowadzić czytelnika krok po kroku przez wszystkie czynności.
Przepisy zwykle kończą się sugerowanym sposobem podania potrawy. Współcześnie mogą także zawierać informacje o wartościach odżywczych dania (nie tylko kalorie, ale także makroelementy, witaminy i składniki mineralne), szacowany koszt przyrządzenia potrawy czy stopień trudności jej przyrządzenia.
Liczba przepisów którymi wymieniamy się i których poszukujemy na co dzień może być liczona w tysiącach. Najczęściej poszukiwane są przepisy na śniadanie, przepisy na obiad, czy przepisy na ciasta czy inne desery.
Jeśli zaś chodzi o same potrawy które w Polsce cieszą się największą popularnością, to wymienić można przepisy na naleśniki, przepisy na gofry, czy przepisy na pizzę.
Pokaż więcej
Jak zrobić ciasto, które pysznie smakuje i efektownie wygląda? Wystarczy skorzystać z tego przepisu. Wkrótce każdy będzie się cieszył ciastem jak z cukierni. Jego przygotowanie jest proste dzięki temu przepisowi.
Planujesz przygotować zakwas na tradycyjny czerwony barszcz? Koniecznie dowiedz się, kiedy go nastawić, aby był gotowy na święta. Przeoczenie terminu sprawi, że będziesz zmuszona do ugotowania barszczu z zupełnie innego składnika. Trzymając się naszych porad, zrobisz go w idealnym momencie.
Często na Wigilię jadamy rybę po grecku. Teraz warto poznać przepis, który umożliwi nam przyrządzenie dużo lepszej potrawy. Ryba po japońsku sprawi, że goście chętnie sięgną po kolejne porcje tego wybornego dania.
Pierś z kurczaka jest często przyrządzana na obiad. Zależy nam, by wyszła smaczna i soczysta. Jak smażyć pierś z kurczaka, żeby uzyskać taki właśnie efekt? Odpowiednie nacięcie filetu z kurczaka ma tu kluczowe znaczenie.
Tomasz Strzelczyk zdradził swój przepis na krokiety. Dzięki radom tego znanego kucharza wyjdą nie tylko smaczne, ale też bardzo chrupiące. Poznaj jego sposób, a już za każdym razem przygotujesz obłędne krokiety dla całej rodziny.
Oto prosty przepis na ciasto z nietypowego składnika. Kaszka manna świetnie nadaje się jako podstawa wypieków. Deser jest pełny w smaku, tani i pożywny, a przy tym bardzo smaczny. DO tego zachwyca wyglądem, czego chcieć więcej?
Katarzyna Bosacka wprowadza nas w okres świąt. Zamiast przestrzegać przed składnikami w gotowym jedzeniu, zachwala naturalne składniki pierników. O jednym przeważnie zapominamy, zastępując go innym. Ekspertka zwraca na to uwagę.
Kiszona kapusta nie tylko na pierogi i surówki. Poznaj przepis i przygotuj według niego zaskakujące paszteciki z ciasta francuskiego i kapusty. Danie jest naprawdę doskonałe, a ty zrobisz je łatwo i szybko. Spróbuj, a smak zachwyci cię od pierwszego kęsa.
Pierogi z mięsem są daniem, które lubi wielu z nas. Warto też spróbować gruzińskich pierogów z wołowiną. Chinkali są pełne smaku, mają ciekawy kształt i trudno im się oprzeć. Pachną kolendrą i czosnkiem.
Jeśli lubisz ciekawe rozwiązania w kuchni, to ten przepis jest dla Ciebie. Wystarczy, że połączysz majonez z wrzątkiem, a już niedługo na Twój stół trafi pyszne danie. Ten przepis jest wart wypróbowania w każdej kuchni.
Buraki są doskonałym dodatkiem do obiadu. Teraz warto je przyrządzić w zalewie, a będą jak znalazł do jesiennego posiłku. Z burakami marynowanymi każdy obiad będzie smakował, że palce lizać.
Oczywiście, banany jadamy nie tylko dla składników mineralnych, lecz także dla smaku. Jeśli jednak chodzi o obecność potasu w naszej diecie, warto częściej sięgać po jeszcze jeden produkt. Są nim bataty, czyli słodkie ziemniaki.
Ta sałatka to niezwykle świąteczna kompozycja. Nie dość, że należy do kategorii warstwowych, czyli okazale prezentuje się na stole. Świąteczne są także jej składniki – jajka i śledzie.
Do jedzenia kotletów schabowych nikogo nie trzeba przekonywać. Jednak, jakie są najlepsze dodatki do schabowego? Okazuje się, że wcale nie mizeria ani buraki. Teraz ze schabowym zjesz doskonałą w smaku kapustę.
Lubisz rosół? Teraz wydobądź z niego najpiękniejszy kolor i najlepszy smak. Jak ugotować rosół? Ten wyjątkowy przepis zmieni wszystko i zapewni pełnię smaku. Obiad na niedzielę wyjdzie pyszny jak nigdy dotąd.
To ciasto z Podlasia wygląda bajecznie i smakuje obłędnie. Złożone z cieniutkich placków przełożonych kremem śmietanowym, jest produktem regionalnym miasta Hajnówka. Mowa o cieście o nazwie Marcinek, na które polecam znakomity przepis.
Wszyscy wiemy, że sekretem doskonałych pierogów jest ciasto. Musi być delikatne, cienkie i elastyczne. Wtedy będzie idealnie komponować się z przygotowanym farszem, a pierogi będą dosłownie rozpływać się w ustach. Niestety wystarczy jeden błąd, by ciasto stało się twarde.
Szukasz przepisu na ciasto, które zachwyci całą rodzinę? Przepis od blogerki kulinarnej Ani Zyśk jest w sam raz dla ciebie. Doskonały orzechowiec z miodem, orzechami i apetycznym budyniem wychodzi, że palce lizać. Koniecznie upiecz orzechowiec, który błyskawicznie zniknie ze stołu.
To przepis tyleż prosty i szybki, co ciekawy. Sprawdzi się zarówno na zwykłą kolację, jak i od święta. Zwłaszcza takiego święta, kiedy do wykarmienia jest naprawdę dużo gości albo przynajmniej więcej, niż się spodziewaliśmy.
Brakuje Ci czasu na gotowanie obiadu? W takim razie poznaj przepis na pyszną zapiekankę z ziemniaków, kurczaka i sera. Taki obiad wystarczy na 2 dni, a rodzina nie będzie się mogła go nachwalić.
Zdradzę wam sposób na ciasto, które stanie się hitem w każdym domu. Dzięki pewnemu dodatkowi i prostemu przepisowi upieczemy szarlotkę najlepszą na świecie. W takiej odsłonie będzie idealna na deser i zrobi wrażenie na każdym łasuchu.
Co podać na obiad? Przygotuj schab na obiad inaczej. Mięso wyjdzie soczyste i kruche jak nigdy dotąd. Pełne pysznego nadzienia będzie wspaniale wyglądać na stole i jeszcze lepiej smakować.
Od lat gotuję zupę ryżankę, która jest pełna mięsa i warzyw. Dzięki przepisowi babci i smacznemu dodatkowi wychodzi, że palce lizać. Każdemu polecam tę recepturę z dawnych lat.
Majonez jest nieodłącznym składnikiem sałatek. Już niedługo sięgniemy po ten produkt i przyrządzimy te dania na święta. Zazwyczaj używamy kupnych majonezów. Tym razem warto użyć najlepszego produktu, a jest nim domowy majonez.
Surówka na obiad to oczywistość, jak schabowy w panierce, dlatego nie może jej zabraknąć. Jeżeli nie wiesz, jaki dodatek warzywny podać na dzisiejszy obiad, ten przepis jest właśnie dla ciebie. Przygotowana według niego surówka jest doskonała w smaku i banalna w przygotowaniu. Zrób i się przekonaj.
Zapomnij o serku na kanapki ze sklepu. Z tym przepisem przygotujesz go w łatwy sposób. Będzie kremowy i bardzo smaczny. 1 prosta rzecz bardzo ułatwia jego przygotowanie. Taki przysmak jest nie do pobicia.
Skończyły ci się przepisy na szybkie desery? Poznaj banalny sposób na sernik puszysty jak chmurka. Przygotujesz go w mniej niż pół godziny. Błyskawiczne ciasto włóż do piekarnika i gotowe. Aż trudno uwierzyć, jakie to proste.
Łazanki na obiad sprawdzą się w każdym wydaniu. Te z receptury od babci zaskakują znakomitymi dodatkami. Łazanki z pieczarkami i innymi apetycznymi składnikami wyjdą, że palce lizać.