Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepis

Przepis

Przepis – co to jest? Podstawowe informacje

Przepis w sensie słownikowym może mieć wiele znaczeń, jednak tym co pierwsze przychodzi nam do głowy gdy myślimy o przepisie, jest przepis na daną potrawę. Przepis zawiera szczegółowe informacje na temat sposobu przygotowania określonego dania oraz zawartych w nim składników.

Współcześnie przepisy na obiady, przepisy na śniadania, czy przepisy na dowolne, inne potrawy, możemy bez większych trudności znaleźć w internecie. Wcześniej królowały przepisy babci spisane na kartkach, których tradycje przeżywają dziś swój renesans.

Zbiór przepisów na dane potrawy zawierają książki kucharskie. Pierwszą polską książką kucharską było „Compendium ferculorum” z 1682 roku autorstwa Stanisława Czernieckiego. Książki kucharskie mogą zawierać przepisy na temat dań właściwych dla kuchni danego narodu, przepisy na określone typy dań (na przykład obiady czy śniadania), a także związane z konkretnym zakresem pokarmów – przepisy na dania mięsne lub w kontrze do tych przepisy na dania wegetariańskie czy wegańskie.

Co powinien zawierać dobry przepis?

Dobry przepis powinien być przede wszystkim precyzyjny i w jak najbardziej szczegółowy. Wyraźnie widoczny jest pewien schemat, wedle którego miłośnicy kulinariów tworzą dziś swoje przepisy.

Wstęp do przepisu stanowi oczywiście nazwa potrawy oraz krótkie wprowadzenie, które może opisywać walory smakowe dania, jego historię, warianty, czy jakąś ciekawostkę na jego temat. W dalszej kolejności powinniśmy zawrzeć listę wszystkich potrzebnych składników, łącznie z ich gramaturą. Nierzadko przepis wspomina także o specjalnych przyrządach, niezbędnych dla przygotowania potrawy.

Najistotniejszą część przepisu stanowi sposób przygotowania potrawy, wraz z obróbką mechaniczną i termiczną poszczególnych składników czy ich całości. Przepis powinien w tym miejscu prowadzić czytelnika krok po kroku przez wszystkie czynności.

Przepisy zwykle kończą się sugerowanym sposobem podania potrawy. Współcześnie mogą także zawierać informacje o wartościach odżywczych dania (nie tylko kalorie, ale także makroelementy, witaminy i składniki mineralne), szacowany koszt przyrządzenia potrawy czy stopień trudności jej przyrządzenia.

Najpopularniejsze przepisy – czego najczęściej szukamy?

Liczba przepisów którymi wymieniamy się i których poszukujemy na co dzień może być liczona w tysiącach. Najczęściej poszukiwane są przepisy na śniadanie, przepisy na obiad, czy przepisy na ciasta czy inne desery.

Jeśli zaś chodzi o same potrawy które w Polsce cieszą się największą popularnością, to wymienić można przepisy na naleśniki, przepisy na gofry, czy przepisy na pizzę.

Pokaż więcej

ciasto bez pieczenia
03.12.2024 16:42 Wygląda i smakuje jak z najlepszej cukierni. Nikt nie wierzy, że robię to ciasto w niecałe pół godziny

Jak zrobić ciasto, które pysznie smakuje i efektownie wygląda? Wystarczy skorzystać z tego przepisu. Wkrótce każdy będzie się cieszył ciastem jak z cukierni. Jego przygotowanie jest proste dzięki temu przepisowi. 

zakwas
03.12.2024 14:55 Wiele osób nie wie, kiedy nastawić zakwas na barszcz. Lepiej sprawdź, zegar tyka

Planujesz przygotować zakwas na tradycyjny czerwony barszcz? Koniecznie dowiedz się, kiedy go nastawić, aby był gotowy na święta. Przeoczenie terminu sprawi, że będziesz zmuszona do ugotowania barszczu z zupełnie innego składnika. Trzymając się naszych porad, zrobisz go w idealnym momencie. 

ryba po japońsku
03.12.2024 12:51 Zapomnij o rybie po grecku, ta wersja jest 100 razy lepsza. Na Święta podaję ją co roku, każdy bije się o dokładki

Często na Wigilię jadamy rybę po grecku. Teraz warto poznać przepis, który umożliwi nam przyrządzenie dużo lepszej potrawy. Ryba po japońsku sprawi, że goście chętnie sięgną po kolejne porcje tego wybornego dania. 

pierś z kurczaka
03.12.2024 11:47 Weź pierś z kurczaka i natnij w ten sposób. Patent na medal

Pierś z kurczaka jest często przyrządzana na obiad. Zależy nam, by wyszła smaczna i soczysta. Jak smażyć pierś z kurczaka, żeby uzyskać taki właśnie efekt? Odpowiednie nacięcie filetu z kurczaka ma tu kluczowe znaczenie. 

krokiety
02.12.2024 19:57 Tomasz Strzelczyk zrobił najlepsze krokiety na świecie. Przepis powinien dostać kilka nagród

Tomasz Strzelczyk zdradził swój przepis na krokiety. Dzięki radom tego znanego kucharza wyjdą nie tylko smaczne, ale też bardzo chrupiące. Poznaj jego sposób, a już za każdym razem przygotujesz obłędne krokiety dla całej rodziny. 

składniki na ciasto
02.12.2024 17:57 Szklankę kaszy manny zalewam kefirem. Wychodzi z tego tak pyszne ciasto, ze głowa mała

Oto prosty przepis na ciasto z nietypowego składnika. Kaszka manna świetnie nadaje się jako podstawa wypieków.  Deser jest pełny w smaku, tani i pożywny, a przy tym bardzo smaczny. DO tego zachwyca wyglądem, czego chcieć więcej?

Bosacka i pierniki
02.12.2024 16:56 Bosacka zdradziła, co musi się znaleźć w piernikach. Większość osób zupełnie pomija ten składnik

Katarzyna Bosacka wprowadza nas w okres świąt. Zamiast przestrzegać przed składnikami w gotowym jedzeniu, zachwala naturalne składniki pierników. O jednym przeważnie zapominamy, zastępując go innym. Ekspertka zwraca na to uwagę.

kapusta kiszona na cieście francuskim
02.12.2024 14:49 Ułóż kapustę kiszoną na cieście francuskim. Danie na medal

Kiszona kapusta nie tylko na pierogi i surówki. Poznaj przepis i przygotuj według niego zaskakujące paszteciki z ciasta francuskiego i kapusty. Danie jest naprawdę doskonałe, a ty zrobisz je łatwo i szybko. Spróbuj, a smak zachwyci cię od pierwszego kęsa.

chinkali
02.12.2024 11:34 Zrobiłam na obiad gruziński przysmak. Danie bije na głowę pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem są daniem, które lubi wielu z nas. Warto też spróbować gruzińskich pierogów z wołowiną. Chinkali są pełne smaku, mają ciekawy kształt i trudno im się oprzeć. Pachną kolendrą i czosnkiem. 

majonez
01.12.2024 21:01 Po prostu wlej majonez do wrzącej wody. Szkoda, że wcześniej tego nie poznałam

Jeśli lubisz ciekawe rozwiązania w  kuchni, to ten przepis jest dla Ciebie. Wystarczy, że połączysz majonez z wrzątkiem, a już niedługo na Twój stół trafi pyszne danie. Ten przepis jest wart wypróbowania w każdej kuchni. 

buraki marynowane
01.12.2024 19:46 Pakuję buraki do słoików i wlewam tę zalewę. Ten smak to jakaś magia

Buraki są doskonałym dodatkiem do obiadu. Teraz warto je przyrządzić w zalewie, a będą jak znalazł do jesiennego posiłku. Z burakami marynowanymi każdy obiad będzie smakował, że palce lizać. 

bataty
01.12.2024 19:45 Żadne banany. To pomijane warzywo ma jeszcze więcej potasu

Oczywiście, banany jadamy nie tylko dla składników mineralnych, lecz także dla smaku. Jeśli jednak chodzi o obecność potasu w naszej diecie, warto częściej sięgać po jeszcze jeden produkt. Są nim bataty, czyli słodkie ziemniaki.

sałatka
01.12.2024 18:47 W tym roku na Boże Narodzenie podam taką sałatkę. Bije na głowę jarzynową i gyros

Ta sałatka to niezwykle świąteczna kompozycja. Nie dość, że należy do kategorii warstwowych, czyli okazale prezentuje się na stole. Świąteczne są także jej składniki – jajka i śledzie.

schabowe
01.12.2024 12:16 Żadna mizeria, żadne buraki. Do schabowych najlepszy jest ten dodatek

Do jedzenia kotletów schabowych nikogo nie trzeba przekonywać. Jednak, jakie są najlepsze dodatki do schabowego? Okazuje się, że wcale nie mizeria ani buraki. Teraz ze schabowym zjesz doskonałą w smaku kapustę. 

rosół
01.12.2024 11:39 Rosół gotuję inaczej, niż wszyscy. Wywar zyskuje piękny kolor i pełniejszy smak

Lubisz rosół? Teraz wydobądź z niego najpiękniejszy kolor i najlepszy smak. Jak ugotować rosół? Ten wyjątkowy przepis zmieni wszystko i zapewni pełnię smaku. Obiad na niedzielę wyjdzie pyszny jak nigdy dotąd. 

Marcinek
01.12.2024 09:47 Hit z Podlasia, to ciasto podaję na każde święta. Boże Narodzenie nie może się bez niego odbyć

To ciasto z Podlasia wygląda bajecznie i smakuje obłędnie. Złożone z cieniutkich placków przełożonych kremem śmietanowym, jest produktem regionalnym miasta Hajnówka. Mowa o cieście o nazwie Marcinek, na które polecam znakomity przepis. 

wycinanie kółek z ciasta na pierogi
01.12.2024 08:21 Zrób przed wyrabianiem ciasta na pierogi. Za każdym razem będzie delikatne i elastyczne

Wszyscy wiemy, że sekretem doskonałych pierogów jest ciasto. Musi być delikatne, cienkie i elastyczne. Wtedy będzie idealnie komponować się z przygotowanym farszem, a pierogi będą dosłownie rozpływać się w ustach. Niestety wystarczy jeden błąd, by ciasto stało się twarde. 

orzechowiec
30.11.2024 21:00 Żadna karpatka, żadna szarlotka. To ciasto zrobi wrażenie na całej twojej rodzinie, forma zniknie w 5 minut

Szukasz przepisu na ciasto, które zachwyci całą rodzinę? Przepis od blogerki kulinarnej Ani Zyśk jest w sam raz dla ciebie. Doskonały orzechowiec z miodem, orzechami i apetycznym budyniem wychodzi, że palce lizać. Koniecznie upiecz orzechowiec, który błyskawicznie zniknie ze stołu.

parówki w cieście francuskim
30.11.2024 17:15 Z ciasta francuskiego zrobiłem pyszną i tanią przekąskę. W sam raz na imprezę

To przepis tyleż prosty i szybki, co ciekawy. Sprawdzi się zarówno na zwykłą kolację, jak i od święta. Zwłaszcza takiego święta, kiedy do wykarmienia jest naprawdę dużo gości albo przynajmniej więcej, niż się spodziewaliśmy.

zapiekanka
30.11.2024 14:02 Rozkładam na blaszce 3 produkty, sypię przyprawy i obiad mam z głowy. Mąż i dzieci zawsze proszą o dokładki

Brakuje Ci czasu na gotowanie obiadu? W takim razie poznaj przepis na pyszną zapiekankę z ziemniaków, kurczaka i sera. Taki obiad wystarczy na 2 dni, a rodzina nie będzie się mogła go nachwalić. 

szarlotka
30.11.2024 13:46 Dodaję kilka łyżek pod masę z jabłkami. Wychodzi z tego najlepsza szarlotka na świecie

Zdradzę wam sposób na ciasto, które stanie się hitem w każdym domu. Dzięki pewnemu dodatkowi i prostemu przepisowi upieczemy szarlotkę najlepszą na świecie. W takiej odsłonie będzie idealna na deser i zrobi wrażenie na każdym łasuchu. 

schab
30.11.2024 11:34 Ten schab faszerowany to moje danie popisowe. Idealnie soczysty, rozpada się pod widelcem

Co podać na obiad? Przygotuj schab na obiad inaczej. Mięso wyjdzie soczyste i kruche jak nigdy dotąd. Pełne pysznego nadzienia będzie wspaniale wyglądać na stole i jeszcze lepiej smakować. 

zupa ryżanka
30.11.2024 09:32 Przepis na zupę ryżankę mam z zeszytu babci. Z tym prostym dodatkiem smakuje najlepiej

Od lat gotuję zupę ryżankę, która jest pełna mięsa i warzyw. Dzięki przepisowi babci i smacznemu dodatkowi wychodzi, że palce lizać. Każdemu polecam tę recepturę z dawnych lat. 

majonez
29.11.2024 22:00 Nie Kielecki, nie Winiary. Ten majonez jest zdecydowanie najlepszy

Majonez jest nieodłącznym składnikiem sałatek. Już niedługo sięgniemy po ten produkt i przyrządzimy te dania na święta. Zazwyczaj używamy kupnych majonezów. Tym razem warto użyć najlepszego produktu, a jest nim domowy majonez. 

krojenie pora
29.11.2024 19:17 Nie ma lepszej surówki z pora. 1 dodatek zaskakuje i zachwyca

Surówka na obiad to oczywistość, jak schabowy w panierce, dlatego nie może jej zabraknąć. Jeżeli nie wiesz, jaki dodatek warzywny podać na dzisiejszy obiad, ten przepis jest właśnie dla ciebie. Przygotowana według niego surówka jest doskonała w smaku i banalna w przygotowaniu. Zrób i się przekonaj.

serek na kanapkach
29.11.2024 18:21 Mieszam jogurt z przyprawami i wstawiam do lodówki. Serek wychodzi genialny, 1 rzecz jest kluczowa

Zapomnij o serku na kanapki ze sklepu. Z tym przepisem przygotujesz go w łatwy sposób. Będzie kremowy i bardzo smaczny. 1 prosta rzecz bardzo ułatwia jego przygotowanie. Taki przysmak jest nie do pobicia.

sernik
29.11.2024 16:21 Ten błyskawiczny sernik przygotowuję w 20 minut. Wychodzi pyszny i puszysty jak chmurka

Skończyły ci się przepisy na szybkie desery? Poznaj banalny sposób na sernik puszysty jak chmurka. Przygotujesz go w mniej niż pół godziny. Błyskawiczne ciasto włóż do piekarnika i gotowe. Aż trudno uwierzyć, jakie to proste.

łazanki
29.11.2024 13:32 Przepis babci na wyśmienite łazanki. Sekret tkwi w dodatkach

Łazanki na obiad sprawdzą się w każdym wydaniu. Te z receptury od babci zaskakują znakomitymi dodatkami. Łazanki z pieczarkami i innymi apetycznymi składnikami wyjdą, że palce lizać.