Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepis

Przepis

Przepis – co to jest? Podstawowe informacje

Przepis w sensie słownikowym może mieć wiele znaczeń, jednak tym co pierwsze przychodzi nam do głowy gdy myślimy o przepisie, jest przepis na daną potrawę. Przepis zawiera szczegółowe informacje na temat sposobu przygotowania określonego dania oraz zawartych w nim składników.

Współcześnie przepisy na obiady, przepisy na śniadania, czy przepisy na dowolne, inne potrawy, możemy bez większych trudności znaleźć w internecie. Wcześniej królowały przepisy babci spisane na kartkach, których tradycje przeżywają dziś swój renesans.

Zbiór przepisów na dane potrawy zawierają książki kucharskie. Pierwszą polską książką kucharską było „Compendium ferculorum” z 1682 roku autorstwa Stanisława Czernieckiego. Książki kucharskie mogą zawierać przepisy na temat dań właściwych dla kuchni danego narodu, przepisy na określone typy dań (na przykład obiady czy śniadania), a także związane z konkretnym zakresem pokarmów – przepisy na dania mięsne lub w kontrze do tych przepisy na dania wegetariańskie czy wegańskie.

Co powinien zawierać dobry przepis?

Dobry przepis powinien być przede wszystkim precyzyjny i w jak najbardziej szczegółowy. Wyraźnie widoczny jest pewien schemat, wedle którego miłośnicy kulinariów tworzą dziś swoje przepisy.

Wstęp do przepisu stanowi oczywiście nazwa potrawy oraz krótkie wprowadzenie, które może opisywać walory smakowe dania, jego historię, warianty, czy jakąś ciekawostkę na jego temat. W dalszej kolejności powinniśmy zawrzeć listę wszystkich potrzebnych składników, łącznie z ich gramaturą. Nierzadko przepis wspomina także o specjalnych przyrządach, niezbędnych dla przygotowania potrawy.

Najistotniejszą część przepisu stanowi sposób przygotowania potrawy, wraz z obróbką mechaniczną i termiczną poszczególnych składników czy ich całości. Przepis powinien w tym miejscu prowadzić czytelnika krok po kroku przez wszystkie czynności.

Przepisy zwykle kończą się sugerowanym sposobem podania potrawy. Współcześnie mogą także zawierać informacje o wartościach odżywczych dania (nie tylko kalorie, ale także makroelementy, witaminy i składniki mineralne), szacowany koszt przyrządzenia potrawy czy stopień trudności jej przyrządzenia.

Najpopularniejsze przepisy – czego najczęściej szukamy?

Liczba przepisów którymi wymieniamy się i których poszukujemy na co dzień może być liczona w tysiącach. Najczęściej poszukiwane są przepisy na śniadanie, przepisy na obiad, czy przepisy na ciasta czy inne desery.

Jeśli zaś chodzi o same potrawy które w Polsce cieszą się największą popularnością, to wymienić można przepisy na naleśniki, przepisy na gofry, czy przepisy na pizzę.

Pokaż więcej

tłuczenie ziemniaków
06.12.2024 14:11 Moja babcia robiła ten obiad w każdy piątek. Wystarczy mąka i ziemniaki

Nie masz pomysłu na bezmięsny obiad na piątek? Poznaj ten przepis i przygotuj według niego zaskakujące danie z ziemniaków. Ten staropolskie przysmak zasługuje na ponowne odkrycie. Zrób i przekonaj się o jego wybornym smaku.

kasza i grzyby
06.12.2024 11:51 Weź kaszę i suszone grzyby. To danie musi znaleźć się na wigilijnym stole

Na wigilię oprócz uszek i pierogów nie może zabraknąć gołąbków z kaszą i grzybami. Swój przepis na to danie pokazała Anna Zyśk, która w mediach społecznościowych pod nazwą jedz.pysznie pokazuje przepisy i sztuczki kulinarne. Koniecznie zrób je tym sposobem, bo te gołąbki smakują jak u babci. 

kotlety mielone
06.12.2024 08:55 Wsyp do masy na mielone i ugnieć. Patent Wachowicz na wyśmienite kotlety

Kotlety są daniem, które lubimy jeść na obiad. Teraz możemy uczynić je jeszcze lepszymi. Jak to zrobić? Przepis na kotlety mielone z ryżem staną się hitem w niejednym polskim domu. 

kotlety z bakłażana
06.12.2024 06:00 Te kotlety podam na piątkowy obiad. Nie ma w nich grama mięsa, a smakują lepiej niż schabowe

W jednym ze swoich filmów Tomasz Strzelczyk przypomina nie tylko rzadziej używaną nazwę bakłażana – oberżyna. Przypomina też niezwykły przepis na kotlety z tego pysznego warzywa. Choć są bezmięsne, pełne są umami, czyli pełnego smaku, którego oczekujemy od porządnego, sycącego obiadu.

obiad kurczak
05.12.2024 22:00 Pałki z kurczaka zapiekłem z nietypowym sosem. Mięso nigdy nie było tak soczyste

Oto przepis na nietypowego, rzadko goszczącego na naszych stołach kurczaka. Nie chodzi o mięso – to należy przecież do najlepiej nam znanych. Ale w tej marynacie, jeśli je znamy, to wyłącznie z restauracji.

marchewka
05.12.2024 21:00 Zapomnij o jabłku, gruszce i pomarańczy. Surówka z marchewki najlepiej smakuje z tym owocem

Jaka surówka pasuje do obiadu? Często przyrządzamy popularną surówkę z marchewki. Teraz warto urozmaicić ją owocem, który kupimy bez trudu niemal w każdym sklepie spożywczym i supermarkecie. Surówka w takim wydaniu będzie lepsza niż z restauracji. 

jajka i czosnek
05.12.2024 19:58 Wbij jajka do miski, wrzuć czosnek i odpal blender. Ten przepis wymyślił jakiś geniusz

Oto prosty przepis na smażone pieczywo czosnkowe. Będzie świetną imprezową przekąską. Doskonale komponuje się z dipami jogurtowymi, a zaserwowane z talerzami i miseczkami rozmaitych przekąsek składa się na świetne imprezowe menu.

kluski ze skwarkami
05.12.2024 17:53 Żadne kopytka, te kluski są o niebo lepsze. Obiad mam w 5 minut

Takie proste i szybkie kluski to niezastąpiony ratunek w kulinarnych opresjach. Doskonale zaspokajają głód, choć wymagają zaledwie kilku minut przygotowania. Doskonale smakują na słodko, choć można przyrządzić też wersję na słono.

makowiec
05.12.2024 14:19 Wachowicz jest królową makowca. Ten przepis to poezja

Już niedługo na naszych świątecznych stołach pojawią się makowce. Te ciasta są niezwykle lubiane. Teraz można sprawić, że wyjdą pyszne jak nigdy dotąd. Przepis od Ewy Wachowicz na makowca zapewnia doskonały efekt. 

kotlety mielone
05.12.2024 11:50 To najlepsze kotlety mielone, jakie jadłam. Sekretem smaku jest ten składnik

Marzą Ci się soczyste i pyszne mielone? W prosty sposób możesz uzyskać taki efekt. Sięgnij po produkt, który prawdopodobnie masz w swojej kuchni. Mielone wyjdą soczyste i wyraziste w smaku. 

Grzanki z pastą z kurczaka Duda
05.12.2024 11:10 Pieczarkowe grzanki z pastą z kurczaka Duda Premium

Chrupiące grzanki z pastą z kurczaka Duda Premium classic to przekąska idealna nie tylko na smakowite śniadanie, ale także na posiłek w ciągu dnia. Zawsze wtedy kiedy najdzie nas ochota na coś słonego, wyrazistego i z charakterem.

Hot dogi z parówek Duda
05.12.2024 11:05 Hot dogi z parówką z filetem z kurczaka Duda High Protein

W skład pysznych hot dogów wchodzą parówki z filetem z kurczaka z linii Duda High Protein, które marka Duda stworzyła z myślą nie tylko o aktywnych fizycznie konsumentach, ale również tych dbających o zbilansowaną dietę.

racuchy na patelni
05.12.2024 09:59 Te racuchy mogą wygrać 3 nagrody. Przepis na medal, smakują obłędnie

Oto przepis na tradycyjne racuchy, które w naszych kuchniach podaje się od dziesięcioleci, a może nawet od wieków. Czasem przygotowujemy je na drożdżach, jednak nie tym razem. Dodajemy za to inny produkt, który idealnie je spulchnia.

barszcz czerwony
04.12.2024 20:00 Żaden ocet czy sok z cytryny. Mój barszcz ma rubinowy kolor dzięki temu produktowi

Czy twój barszcz czerwony przybiera kolor pomarańczowy? Możesz temu zaradzić w bardzo łatwy sposób. Zupa na wigilię wyjdzie idealna, jeśli zamiast soku z cytryny dodasz do niej jeden nietypowy składnik. Poznaj go, a już za każdym razem przygotujesz wyborny barszcz na Boże Narodzenie.

talerz barszczu z uszkami
04.12.2024 14:13 Żadne suszone grzyby leśne. Co roku robię uszka z tym składnikiem, wychodzą jeszcze lepsze

Uszka z grzybami to jedno z najbardziej wyczekiwanych dań na świątecznym stole. Czy dla leśnych grzybów jest tu jakaś alternatywa? Ależ oczywiście – w końcu jakaś zawsze jest.

śledzie Strzelczyka
04.12.2024 12:33 Strzelczyk pokazał najlepszy patent na śledzie. Podam takie na Wigilię

Tomasz Strzelczyk prezentuje swój przepis na filety śledziowe „pod jabłkową pierzynką”. Choć słodko-kwaśny smak jabłek zdaje się zbyt dużym kontrastem dla słonych matjasów, propozycja jest zaskakująco zrównoważona w smaku. Ma też niewątpliwy powiew świeżości.

makowiec
04.12.2024 12:28 Zapomnij o japońskim. Makowiec włoski od Heni jest 100 razy lepszy

Makowiec włoski to właściwie bliski krewny tego, który nazywamy japońskim. Łączy je między innymi fakt, że ciasto takie nie ma żadnego spodu, a składa się wyłącznie z masy makowej. Oba łączy też to, że są pyszne i łatwe w przygotowaniu.

śniadanie
04.12.2024 08:52 Żadne kanapki, żadne jajecznice. Te szybkie wytrwane rogaliki to najlepsze śniadanie

Co zrobić na śniadanie? Teraz wybór jest prosty. Wystarczy zaopatrzyć się w ciasto francuskie i kilka składników. Rano rogaliki trafią do piekarnika i niebawem na nasz stół. 

mąka i woda
04.12.2024 06:00 Wsyp mąkę do wrzącej wody. To takie proste, a smakuje jak marzenie

Oto prosty przepis na niezwykle szybką przekąskę. Prosty? Właściwie najprostszy, jaki się da. Jednak trudno oprzeć się temu, co z niego powstaje. Zapewniam, ze warto spróbować.

suszone grzyby w garnku
03.12.2024 21:00 Gotowanie suszonych grzybów. Mało kto wie, że czas ma tutaj kluczowe znaczenie

Oto najlepszy sposób na gotowanie grzybów, które wcześniej ususzyliśmy (lub ktoś zrobił to za nas). Dzięki zachowaniu podstawowych zasad będą zawsze miękkie, sprężyste i pełne aromatu.

śledzie
03.12.2024 18:56 Kiedyś królował na stołach, dziś jest zapomniany. Podaj w ten sposób śledzie, a znikną ze stołu raz-dwa

W tym roku na święta koniecznie podaj to danie. Przygotowane według zapomnianego przepisu jest świetnym przysmakiem, który urozmaici świąteczne menu. To nic innego jak śledzie, ale podane w ciekawy i niecodzienny sposób. Poniżej znajdziesz rewelacyjny przepis na śledzie inaczej.

ciasto bez pieczenia
03.12.2024 16:42 Wygląda i smakuje jak z najlepszej cukierni. Nikt nie wierzy, że robię to ciasto w niecałe pół godziny

Jak zrobić ciasto, które pysznie smakuje i efektownie wygląda? Wystarczy skorzystać z tego przepisu. Wkrótce każdy będzie się cieszył ciastem jak z cukierni. Jego przygotowanie jest proste dzięki temu przepisowi. 

zakwas
03.12.2024 14:55 Wiele osób nie wie, kiedy nastawić zakwas na barszcz. Lepiej sprawdź, zegar tyka

Planujesz przygotować zakwas na tradycyjny czerwony barszcz? Koniecznie dowiedz się, kiedy go nastawić, aby był gotowy na święta. Przeoczenie terminu sprawi, że będziesz zmuszona do ugotowania barszczu z zupełnie innego składnika. Trzymając się naszych porad, zrobisz go w idealnym momencie. 

ryba po japońsku
03.12.2024 12:51 Zapomnij o rybie po grecku, ta wersja jest 100 razy lepsza. Na Święta podaję ją co roku, każdy bije się o dokładki

Często na Wigilię jadamy rybę po grecku. Teraz warto poznać przepis, który umożliwi nam przyrządzenie dużo lepszej potrawy. Ryba po japońsku sprawi, że goście chętnie sięgną po kolejne porcje tego wybornego dania. 

pierś z kurczaka
03.12.2024 11:47 Weź pierś z kurczaka i natnij w ten sposób. Patent na medal

Pierś z kurczaka jest często przyrządzana na obiad. Zależy nam, by wyszła smaczna i soczysta. Jak smażyć pierś z kurczaka, żeby uzyskać taki właśnie efekt? Odpowiednie nacięcie filetu z kurczaka ma tu kluczowe znaczenie. 

krokiety
02.12.2024 19:57 Tomasz Strzelczyk zrobił najlepsze krokiety na świecie. Przepis powinien dostać kilka nagród

Tomasz Strzelczyk zdradził swój przepis na krokiety. Dzięki radom tego znanego kucharza wyjdą nie tylko smaczne, ale też bardzo chrupiące. Poznaj jego sposób, a już za każdym razem przygotujesz obłędne krokiety dla całej rodziny. 

składniki na ciasto
02.12.2024 17:57 Szklankę kaszy manny zalewam kefirem. Wychodzi z tego tak pyszne ciasto, ze głowa mała

Oto prosty przepis na ciasto z nietypowego składnika. Kaszka manna świetnie nadaje się jako podstawa wypieków.  Deser jest pełny w smaku, tani i pożywny, a przy tym bardzo smaczny. DO tego zachwyca wyglądem, czego chcieć więcej?

Bosacka i pierniki
02.12.2024 16:56 Bosacka zdradziła, co musi się znaleźć w piernikach. Większość osób zupełnie pomija ten składnik

Katarzyna Bosacka wprowadza nas w okres świąt. Zamiast przestrzegać przed składnikami w gotowym jedzeniu, zachwala naturalne składniki pierników. O jednym przeważnie zapominamy, zastępując go innym. Ekspertka zwraca na to uwagę.