Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepis

Przepis

Przepis – co to jest? Podstawowe informacje

Przepis w sensie słownikowym może mieć wiele znaczeń, jednak tym co pierwsze przychodzi nam do głowy gdy myślimy o przepisie, jest przepis na daną potrawę. Przepis zawiera szczegółowe informacje na temat sposobu przygotowania określonego dania oraz zawartych w nim składników.

Współcześnie przepisy na obiady, przepisy na śniadania, czy przepisy na dowolne, inne potrawy, możemy bez większych trudności znaleźć w internecie. Wcześniej królowały przepisy babci spisane na kartkach, których tradycje przeżywają dziś swój renesans.

Zbiór przepisów na dane potrawy zawierają książki kucharskie. Pierwszą polską książką kucharską było „Compendium ferculorum” z 1682 roku autorstwa Stanisława Czernieckiego. Książki kucharskie mogą zawierać przepisy na temat dań właściwych dla kuchni danego narodu, przepisy na określone typy dań (na przykład obiady czy śniadania), a także związane z konkretnym zakresem pokarmów – przepisy na dania mięsne lub w kontrze do tych przepisy na dania wegetariańskie czy wegańskie.

Co powinien zawierać dobry przepis?

Dobry przepis powinien być przede wszystkim precyzyjny i w jak najbardziej szczegółowy. Wyraźnie widoczny jest pewien schemat, wedle którego miłośnicy kulinariów tworzą dziś swoje przepisy.

Wstęp do przepisu stanowi oczywiście nazwa potrawy oraz krótkie wprowadzenie, które może opisywać walory smakowe dania, jego historię, warianty, czy jakąś ciekawostkę na jego temat. W dalszej kolejności powinniśmy zawrzeć listę wszystkich potrzebnych składników, łącznie z ich gramaturą. Nierzadko przepis wspomina także o specjalnych przyrządach, niezbędnych dla przygotowania potrawy.

Najistotniejszą część przepisu stanowi sposób przygotowania potrawy, wraz z obróbką mechaniczną i termiczną poszczególnych składników czy ich całości. Przepis powinien w tym miejscu prowadzić czytelnika krok po kroku przez wszystkie czynności.

Przepisy zwykle kończą się sugerowanym sposobem podania potrawy. Współcześnie mogą także zawierać informacje o wartościach odżywczych dania (nie tylko kalorie, ale także makroelementy, witaminy i składniki mineralne), szacowany koszt przyrządzenia potrawy czy stopień trudności jej przyrządzenia.

Najpopularniejsze przepisy – czego najczęściej szukamy?

Liczba przepisów którymi wymieniamy się i których poszukujemy na co dzień może być liczona w tysiącach. Najczęściej poszukiwane są przepisy na śniadanie, przepisy na obiad, czy przepisy na ciasta czy inne desery.

Jeśli zaś chodzi o same potrawy które w Polsce cieszą się największą popularnością, to wymienić można przepisy na naleśniki, przepisy na gofry, czy przepisy na pizzę.

Pokaż więcej

ciasteczka
15.09.2024 22:00 Układam na blaszce i naciskam widelcem. Z 3 składników wychodzą ciasteczka na każdą okazję

Gdy mam ochotę na coś pysznego, zawsze sięgam po ten przepis. Dzięki niemu w mgnieniu oka robię pyszne ciasteczka. Te smakołyki przygotowuję z zaledwie 3 składników. Lepszych w życiu nie jadłam, dlatego polecam tę recepturę. 

danie
15.09.2024 21:01 Po prostu wlej jogurt do wrzątku. Efekt nie z tej ziemi

Proste rozwiązania są najlepsze. Dotyczy to też gotowania i zawsze się sprawdza. Dlatego wlej jogurt do wrzątku. Wkrótce skosztujesz dania, do którego często będziesz wracać. 

mięso
15.09.2024 17:34 Weź tarkę i zmrożoną pierś z kurczaka. Wyjdzie z tego przysmak, który pokocha twoja rodzina

Masz w zamrażarce kurczaka? W taki razie zrób z niego użytek! Dzięki temu przepisowi i jeszcze kilku składnikom przygotujesz danie, że palce lizać. Pyszny placek już wkrótce trafi na twój stół. 

kiszona czerwona kapusta
15.09.2024 15:31 Ta kapusta jest wypakowana witaminami. Na zimę jak znalazł

Kiszona kapusta jest ceniona przez wiele osób. Zdrowa i o charakterystycznym smaku, często przyrządzana jest na zimę. Jednak warto też ukisić kapustę, która zwykle podawana jest w formie surówek lub jako duszone warzywo. Czerwona kapusta na pewno przyda się na zimę. 

ciasto wiewiórka
15.09.2024 13:30 Na jesień rodzina wciąż mówi tym cieście. Piekę je dosłownie co weekend

„Wiewiórka” to kombinacja smaków o bardzo jesiennym charakterze. Jabłka łączą się z grzybami w nietypową, ale swojską w smaku kompozycję. Jest to też jeden z łatwiejszych do przygotowania deserów.

rozgniecione ziemniaki
15.09.2024 11:48 Ułóż na blasze i rozgnieć szklanką. Moja rodzina za tym szaleje

Ziemniaki to niezastąpiony dodatek prawie każdego obiadu. Zapomnij o tych gotowanych i przygotuj gniecione ziemniaki  z piekarnika. Rodzina będzie tak zachwycona smakiem, że przez długi czas nie poproszą o nic innego. O tym, jak je przygotować, dowiesz się z dalszej części artykułu. 

imbir
15.09.2024 06:00 Zetrzyj korzeń, wsyp do wody i zagotuj. Napar ma takie właściwości, że będziesz pić codziennie

Pogoda nas nie rozpieszcza. Deszcz, chłód i wiatr sprawiają, że łatwo się przeziębiamy. Dlatego musimy wzmocnić naszą odporność. Tu sprawdzi się napar z korzenia, który kupisz bez trudu. 

zupa jogurtowa
14.09.2024 22:00 Wymieszaj żółtko z jogurtem i dodaj do rosołu. To poezja smaku, co z tego wychdzi

Oto nietypowy przepis na zupę krem. Zazwyczaj przygotowujemy ją ze zmiksowanych w zupie warzyw. Tym razem treściwy posiłek zawdzięczamy zagęszczeniu dania mąką. Efekt jest niezwykły.

ziemniaki faszerowane
14.09.2024 21:00 Wydrąż ziemniaka i zapiecz z mięsnym farszem. Ten, kto to wymyślił powinien dostać nagrodę

Ziemniaki zajmują szczególne miejsce w kuchni polskiej. Teraz można je przyrządzić w sposób, który sprawi, że będą samodzielnym i pysznym daniem. Ziemniaki faszerowane podbiją podniebienie niejednego smakosza. 

sałatka gyros
14.09.2024 19:50 Już nie jarzynowa, natychmiast o niej zapomnij. Ta sałatka jest 100 razy lepsza

Sałatka jarzynowa od zawsze była hitem na polskich stołach. Jednak zdeklasowała ją sałatka, która rewelacyjnie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Każdy, kto jej spróbuje, poprosi o przepis. Receptura jest warta polecenia. 

kotlety
14.09.2024 19:20 Zwykłe schabowe i mielone już mi się przejadły. Spróbowałem nowych kotletów, zakochałem się po 1 kęsie

Kotlety schabowe na obiad? Zapomnij i przygotuj kotlety z pieczarkami. W tej wersji smakują o niebo lepiej, a domownicy zapieją z zachwytu. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak przygotować to obłędne danie. Dlatego smaku warto zaryzykować. 

danie
14.09.2024 18:50 Pokrusz czerstwy chleb, dodaj jajko i mleko. Nikt nie zgadnie jaki rarytas z tego wyjdzie

Czerstwy chleb zawsze się znajdzie w kuchni. Szkoda go wyrzucać, ale co zatem zrobić ze starym chlebem? Teraz jest na to prosty sposób, który zapewnia smaczny efekt na talerzu. Takiego smakołyku nawet się nie spodziewasz. 

ciasto
14.09.2024 18:46 To ciasto będziesz piec każdego dnia. 15 minut roboty, nigdy nie jadłam lepszego

Jak upiec ciasto proste i szybkie? Jest na to sprawdzony przepis. Dzięki niemu w krótkim czasie zrobisz wypiek, że palce lizać. Puszyste ciasto w dwóch kolorach każdego zachwyci smakiem. 

pasztet z cukinii
14.09.2024 15:31 Przepis na ten pasztet mam z zeszytu babci. Jest lekki i nie tuczy

Zwykle pasztet jest tłusty i ciężkostrawny. Jednak babcia robi go z wyjątkowego produktu. Wychodzi pyszny, delikatny i lekki. Polecam każdemu tę sprawdzoną recepturę na pasztet z cukinii. 

zapiekanka
14.09.2024 14:43 Kładę kurczaka na ziemniakach i wkładam do piekarnika. Minimalnym nakładem pracy mam obiad na 2 dni

Taką niezwykle prostą zapiekankę można przygotowywać nawet codziennie. Ale – co jeszcze lepsze – nie trzeba. Można bowiem też upiec ją na dwa dni z góry i mieć jeden dzień nie martwienia się o posiłek.

surówka z kiszonej kapusty
14.09.2024 12:03 Dodaj odrobinę do surówki z kiszonej kapusty. Tak smacznej nie jadłem nigdy wcześniej

Ta surówka jest nie tylko pyszna, lecz także tak zdrowa, że powinni sprzedawać ją w aptekach. Wystarczy połączyć kilka składników, by tak podrasować zwykłą surówkę z kiszonej kapusty, by zmieniła się nie do poznania. I niby mówi się, że dobrego nie trzeba ulepszać, ale posmakujcie tylko tego efektu!

ciasto na naleśniki
14.09.2024 09:11 Naleśniki biszkoptowe to prawdziwe niebo w gębie. Przepis na ciasto zdradziła mi babcia

Oto przepis na naleśniki biszkoptowe – tak delikatne, że można porównać je do lekkiego deserowego ciasta. Bardziej pasują do słodkich niż słonych śniadań. Z serem i konfiturami będą jednak niezastąpionym posiłkiem.

por
14.09.2024 09:00 Zamiast mrozić pora, układam go w słoikach. Do zup i dań mięsnych nie ma lepszego dodatku

Por jest smacznym dodatkiem do surówek i sałatek. Wzbogaca smak dań i sprawia, że jemy je z apetytem. Jak zatrzymać smak tego warzywa na dłużej? Warto pora zamknąć w słoikach. Takie przetwory będą jak znalazł na zimę. 

Wachowicz i ciasto kokosowe
14.09.2024 07:00 Wachowicz zalewa nim herbatniki i wkłada do lodówki. To ciasto bez pieczenia bez konkurencji, jest tak dobre

To fantastyczne i szybkie ciasto kokosowe obywa się bez pieczenia. Po nocy w lodówce wygląda spektakularnie i spodoba się każdemu, kto lubi smak kokosów.

Kopytka Anny Lewandowskiej
14.09.2024 06:00 Kopytka od Lewandowskiej nie mają grama ziemniaka, a są tak pyszne, że można jeść je non stop

Jeżeli twierdzisz, że kopytka muszą być z ziemniakami, to jesteś w dużym błędzie. Anna Lewandowska udowodniła, że ziemniaki są zbędnym składnikiem. Ten, który użyła, jest o niebo lepszy i zdrowszy. 

Pieczona kapusta
13.09.2024 22:01 Zamiast zapiekanki zapiecz kapustę. Smakuje 1000 razy lepiej niż zwykły obiad na weekend

To bezmięsne danie z kapusty smakuje całej mojej rodzinie. Gwarantuję ci, że twojej też będzie. Zrób je z tego przepisu i zaskocz sama siebie. Jest naprawdę smaczne, a połączenie składników jest doskonałe. Będzie smakowało nawet największym mięsożernym smakoszom. 

zupa na chłody
13.09.2024 19:33 Gdy robi się zimno, gotuję tę zupę. Jest najlepsza

Jesień coraz bliżej i robi się coraz zimniej. Na rozgrzewkę gotuję znakomitą zupę. Jest pełna mięsa, fasoli, kolorowych papryk i innych pysznych składników. Rozgrzewa i smakuje tak, że chętnie sięgam po dokładkę. 

Ziemniaki z serem
13.09.2024 19:00 Weź ziemniaki i posyp je serem. Takiej wyżerki jeszcze nie próbowałeś

Dobry obiad, który nasyci na długie godziny, wcale nie musi być skomplikowany z długą listą składników. Osobiście najbardziej cenię sobie proste i szybkie przepisy. Dzięki nim nie tylko mam przyjemność z gotowania, ale również z jedzenia. Nie nawącham się wystarczająco dużo zapachów, aby stracić apetyt.Dlatego teraz prezentuję mój przepis na banalne zapiekane ziemniaczki z serem. Zapełniają brzuch jak nic innego, smakują każdemu i robi się je w mniej niż godzinę. Dodatkowo składniki są już w kuchennej szafce, więc nie trzeba biec po nie do sklepu.

sałatka
13.09.2024 18:00 Wszyscy mówią o tej sałatce. Robię ją co tydzień w sobotę

Czy istnieje sałatka na każdą okazję? Tak! Teraz przygotujesz ją dzięki temu przepisowi. Raz-dwa i smaczne danie zagości na Twoim stole. 

Sadzonka z korzeniami po ukorzenianiu
13.09.2024 16:52 Babcia zdradziła mi jak ukorzenia każdą roślinę. Ten środek wszyscy mają w kuchni

Cały mój dom pełen jest roślin. Wyznaję prostą zasadę, że w każdym domostwie powinno znaleźć się przynajmniej kilka roślin. Nie tylko zdobią wnętrza, ale wiele z nich dodatkowo oczyszcza powietrze.Ja stawiam na klasykę i rosną u mnie zamiokulkasy, monstery, draceny i paprocie. Czasami mam ochotę na nowe okazy, jednak ceny w kwiaciarniach potrafią być zaporowe. Wtedy z pomocą przychodzi mi patent, który wyjawiła mi moja babcia. Dzięki niemu mogę ukorzenić niemal wszystkie rośliny.

schabowe
13.09.2024 16:09 Nie panieruj schabowych w bułce tartej. Jest lepszy sposób

Kotlety schabowe nie mają sobie równych. Delikatne i w chrupiącej panierce potrafią nieźle uzależnić. Zastąp bułkę tartą tym produktem, a wyjdą pyszne jak nigdy wcześniej.

ryba w sosie
13.09.2024 15:50 Weź rybę, pokrój w paski i zalej sosem, ten przepis to rewelacja. Żałuję, że nie znałam go wcześniej

Rybę jadamy w piątek, ale warto częściej po nią sięgać. Smaczna i zdrowa będzie idealna na obiad. Pieczoną rybę w sosie i pod pierzynką z sera żółtego zrobisz w niezwykle prosty sposób. Ten przepis każdy powinien poznać. 

adżika, gruziński sos
13.09.2024 10:19 Żaden przecier, żaden ketchup. Strzelczyk z pomidorów robi prawdziwe cudo

Jakie przetwory przyrządzić z pomidorów? Warto wziąć przykład z kucharza Tomasza Strzelczyka i przygotować aromatyczny i dość pikantny sos rodem z Gruzji. Z dodatkiem papryki i czosnku przysmak podbije podniebienia każdego smakosza nie tylko zimą.