Przepis w sensie słownikowym może mieć wiele znaczeń, jednak tym co pierwsze przychodzi nam do głowy gdy myślimy o przepisie, jest przepis na daną potrawę. Przepis zawiera szczegółowe informacje na temat sposobu przygotowania określonego dania oraz zawartych w nim składników.
Współcześnie przepisy na obiady, przepisy na śniadania, czy przepisy na dowolne, inne potrawy, możemy bez większych trudności znaleźć w internecie. Wcześniej królowały przepisy babci spisane na kartkach, których tradycje przeżywają dziś swój renesans.
Zbiór przepisów na dane potrawy zawierają książki kucharskie. Pierwszą polską książką kucharską było „Compendium ferculorum” z 1682 roku autorstwa Stanisława Czernieckiego. Książki kucharskie mogą zawierać przepisy na temat dań właściwych dla kuchni danego narodu, przepisy na określone typy dań (na przykład obiady czy śniadania), a także związane z konkretnym zakresem pokarmów – przepisy na dania mięsne lub w kontrze do tych przepisy na dania wegetariańskie czy wegańskie.
Dobry przepis powinien być przede wszystkim precyzyjny i w jak najbardziej szczegółowy. Wyraźnie widoczny jest pewien schemat, wedle którego miłośnicy kulinariów tworzą dziś swoje przepisy.
Wstęp do przepisu stanowi oczywiście nazwa potrawy oraz krótkie wprowadzenie, które może opisywać walory smakowe dania, jego historię, warianty, czy jakąś ciekawostkę na jego temat. W dalszej kolejności powinniśmy zawrzeć listę wszystkich potrzebnych składników, łącznie z ich gramaturą. Nierzadko przepis wspomina także o specjalnych przyrządach, niezbędnych dla przygotowania potrawy.
Najistotniejszą część przepisu stanowi sposób przygotowania potrawy, wraz z obróbką mechaniczną i termiczną poszczególnych składników czy ich całości. Przepis powinien w tym miejscu prowadzić czytelnika krok po kroku przez wszystkie czynności.
Przepisy zwykle kończą się sugerowanym sposobem podania potrawy. Współcześnie mogą także zawierać informacje o wartościach odżywczych dania (nie tylko kalorie, ale także makroelementy, witaminy i składniki mineralne), szacowany koszt przyrządzenia potrawy czy stopień trudności jej przyrządzenia.
Liczba przepisów którymi wymieniamy się i których poszukujemy na co dzień może być liczona w tysiącach. Najczęściej poszukiwane są przepisy na śniadanie, przepisy na obiad, czy przepisy na ciasta czy inne desery.
Jeśli zaś chodzi o same potrawy które w Polsce cieszą się największą popularnością, to wymienić można przepisy na naleśniki, przepisy na gofry, czy przepisy na pizzę.
Pokaż więcej
Gdy mam ochotę na coś pysznego, zawsze sięgam po ten przepis. Dzięki niemu w mgnieniu oka robię pyszne ciasteczka. Te smakołyki przygotowuję z zaledwie 3 składników. Lepszych w życiu nie jadłam, dlatego polecam tę recepturę.
Proste rozwiązania są najlepsze. Dotyczy to też gotowania i zawsze się sprawdza. Dlatego wlej jogurt do wrzątku. Wkrótce skosztujesz dania, do którego często będziesz wracać.
Masz w zamrażarce kurczaka? W taki razie zrób z niego użytek! Dzięki temu przepisowi i jeszcze kilku składnikom przygotujesz danie, że palce lizać. Pyszny placek już wkrótce trafi na twój stół.
Kiszona kapusta jest ceniona przez wiele osób. Zdrowa i o charakterystycznym smaku, często przyrządzana jest na zimę. Jednak warto też ukisić kapustę, która zwykle podawana jest w formie surówek lub jako duszone warzywo. Czerwona kapusta na pewno przyda się na zimę.
„Wiewiórka” to kombinacja smaków o bardzo jesiennym charakterze. Jabłka łączą się z grzybami w nietypową, ale swojską w smaku kompozycję. Jest to też jeden z łatwiejszych do przygotowania deserów.
Ziemniaki to niezastąpiony dodatek prawie każdego obiadu. Zapomnij o tych gotowanych i przygotuj gniecione ziemniaki z piekarnika. Rodzina będzie tak zachwycona smakiem, że przez długi czas nie poproszą o nic innego. O tym, jak je przygotować, dowiesz się z dalszej części artykułu.
Pogoda nas nie rozpieszcza. Deszcz, chłód i wiatr sprawiają, że łatwo się przeziębiamy. Dlatego musimy wzmocnić naszą odporność. Tu sprawdzi się napar z korzenia, który kupisz bez trudu.
Oto nietypowy przepis na zupę krem. Zazwyczaj przygotowujemy ją ze zmiksowanych w zupie warzyw. Tym razem treściwy posiłek zawdzięczamy zagęszczeniu dania mąką. Efekt jest niezwykły.
Ziemniaki zajmują szczególne miejsce w kuchni polskiej. Teraz można je przyrządzić w sposób, który sprawi, że będą samodzielnym i pysznym daniem. Ziemniaki faszerowane podbiją podniebienie niejednego smakosza.
Sałatka jarzynowa od zawsze była hitem na polskich stołach. Jednak zdeklasowała ją sałatka, która rewelacyjnie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Każdy, kto jej spróbuje, poprosi o przepis. Receptura jest warta polecenia.
Kotlety schabowe na obiad? Zapomnij i przygotuj kotlety z pieczarkami. W tej wersji smakują o niebo lepiej, a domownicy zapieją z zachwytu. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak przygotować to obłędne danie. Dlatego smaku warto zaryzykować.
Czerstwy chleb zawsze się znajdzie w kuchni. Szkoda go wyrzucać, ale co zatem zrobić ze starym chlebem? Teraz jest na to prosty sposób, który zapewnia smaczny efekt na talerzu. Takiego smakołyku nawet się nie spodziewasz.
Jak upiec ciasto proste i szybkie? Jest na to sprawdzony przepis. Dzięki niemu w krótkim czasie zrobisz wypiek, że palce lizać. Puszyste ciasto w dwóch kolorach każdego zachwyci smakiem.
Zwykle pasztet jest tłusty i ciężkostrawny. Jednak babcia robi go z wyjątkowego produktu. Wychodzi pyszny, delikatny i lekki. Polecam każdemu tę sprawdzoną recepturę na pasztet z cukinii.
Taką niezwykle prostą zapiekankę można przygotowywać nawet codziennie. Ale – co jeszcze lepsze – nie trzeba. Można bowiem też upiec ją na dwa dni z góry i mieć jeden dzień nie martwienia się o posiłek.
Ta surówka jest nie tylko pyszna, lecz także tak zdrowa, że powinni sprzedawać ją w aptekach. Wystarczy połączyć kilka składników, by tak podrasować zwykłą surówkę z kiszonej kapusty, by zmieniła się nie do poznania. I niby mówi się, że dobrego nie trzeba ulepszać, ale posmakujcie tylko tego efektu!
Oto przepis na naleśniki biszkoptowe – tak delikatne, że można porównać je do lekkiego deserowego ciasta. Bardziej pasują do słodkich niż słonych śniadań. Z serem i konfiturami będą jednak niezastąpionym posiłkiem.
Por jest smacznym dodatkiem do surówek i sałatek. Wzbogaca smak dań i sprawia, że jemy je z apetytem. Jak zatrzymać smak tego warzywa na dłużej? Warto pora zamknąć w słoikach. Takie przetwory będą jak znalazł na zimę.
To fantastyczne i szybkie ciasto kokosowe obywa się bez pieczenia. Po nocy w lodówce wygląda spektakularnie i spodoba się każdemu, kto lubi smak kokosów.
Jeżeli twierdzisz, że kopytka muszą być z ziemniakami, to jesteś w dużym błędzie. Anna Lewandowska udowodniła, że ziemniaki są zbędnym składnikiem. Ten, który użyła, jest o niebo lepszy i zdrowszy.
To bezmięsne danie z kapusty smakuje całej mojej rodzinie. Gwarantuję ci, że twojej też będzie. Zrób je z tego przepisu i zaskocz sama siebie. Jest naprawdę smaczne, a połączenie składników jest doskonałe. Będzie smakowało nawet największym mięsożernym smakoszom.
Jesień coraz bliżej i robi się coraz zimniej. Na rozgrzewkę gotuję znakomitą zupę. Jest pełna mięsa, fasoli, kolorowych papryk i innych pysznych składników. Rozgrzewa i smakuje tak, że chętnie sięgam po dokładkę.
Dobry obiad, który nasyci na długie godziny, wcale nie musi być skomplikowany z długą listą składników. Osobiście najbardziej cenię sobie proste i szybkie przepisy. Dzięki nim nie tylko mam przyjemność z gotowania, ale również z jedzenia. Nie nawącham się wystarczająco dużo zapachów, aby stracić apetyt.Dlatego teraz prezentuję mój przepis na banalne zapiekane ziemniaczki z serem. Zapełniają brzuch jak nic innego, smakują każdemu i robi się je w mniej niż godzinę. Dodatkowo składniki są już w kuchennej szafce, więc nie trzeba biec po nie do sklepu.
Czy istnieje sałatka na każdą okazję? Tak! Teraz przygotujesz ją dzięki temu przepisowi. Raz-dwa i smaczne danie zagości na Twoim stole.
Cały mój dom pełen jest roślin. Wyznaję prostą zasadę, że w każdym domostwie powinno znaleźć się przynajmniej kilka roślin. Nie tylko zdobią wnętrza, ale wiele z nich dodatkowo oczyszcza powietrze.Ja stawiam na klasykę i rosną u mnie zamiokulkasy, monstery, draceny i paprocie. Czasami mam ochotę na nowe okazy, jednak ceny w kwiaciarniach potrafią być zaporowe. Wtedy z pomocą przychodzi mi patent, który wyjawiła mi moja babcia. Dzięki niemu mogę ukorzenić niemal wszystkie rośliny.
Kotlety schabowe nie mają sobie równych. Delikatne i w chrupiącej panierce potrafią nieźle uzależnić. Zastąp bułkę tartą tym produktem, a wyjdą pyszne jak nigdy wcześniej.
Rybę jadamy w piątek, ale warto częściej po nią sięgać. Smaczna i zdrowa będzie idealna na obiad. Pieczoną rybę w sosie i pod pierzynką z sera żółtego zrobisz w niezwykle prosty sposób. Ten przepis każdy powinien poznać.
Jakie przetwory przyrządzić z pomidorów? Warto wziąć przykład z kucharza Tomasza Strzelczyka i przygotować aromatyczny i dość pikantny sos rodem z Gruzji. Z dodatkiem papryki i czosnku przysmak podbije podniebienia każdego smakosza nie tylko zimą.