Buritto meksykańskie z kurczakiem
Buritto meksykańskie z kurczakiem i kukurydzą
Meksykańska tradycja buritto
Buritto to klasyczne meksykańskie danie powstałe z połączenia kuchni amerykańskiej i teksańskiej (kuchnia Tex-Mex). Podstawowe składniki to pszenna tortilla, w którą jest zawinięty farsz. Tortilla zwykle jest grillowana lub podgrzana na parze, żeby była bardziej podatna na zawijanie. Głównym składnikiem w oryginalnej wersji jest czerwona fasola, ryż meksykański lub mięso. W amerykańskiej wersji zwykle więcej składników, poza mięsem i warzywami, dodawana jest sałata, salsa, guacamole, ser. Klasyczne, meksykańskie buritto składa się z dwóch części: farszu z mielonego mięsa z indyka, cebuli, czerwonej fasoli, czerwonej papryki, czosnku, przecieru pomidorowego oraz przypraw takich jak ostra papryka, sól i pieprz. Tak przygotowany farsz nakłada się na pszenną tortillę, posypuje startym żółtym serem i zawija, po czym wstawia się na kilka minut do piekarnika. Klasyczne meksykańskie burrito powinno być zarumienione.
Dodatki do buritto
Dzięki dużej popularności na całym świecie tradycyjne buritto (farsz zawinięty w pszenny placek tortilli) zyskało z biegiem lat wiele nowych składników i dodatków, tworząc tym samym wersje charakterystyczne dla danego regionu kraju czy kultury. W kuchni Tex-Mex, czyli łączącej świat meksykański z amerykańskim, szczególnie w kwestii kuchni teksańskiej, dominuje dodawanie innych warzyw niż czerwona fasola, kukurydza czy sałata i szerszej gamy przypraw niż tradycyjnie. Popularne jest również zapiekanie gotowego buritto ze startym serem .
Klasycznymi elementami kuchni teksaskiej są m.in. chili con carne , tacos (buritto w kukurydzianym placku) lub nachos , które pomimo meksykańskich korzeni są uznawane za produkt amerykański.
Przepis na meksykańskie buritto z kurczakiem i kukurydzą
Wariacja oryginalnego buritto w wersji z kurczakiem, kukurydzą oraz czerwoną i zieloną papryką zapiekanego z serem. Sycące danie na każdą okazję i o każdej porze roku.
Składniki na 4 porcje:
-
4 duże tortille
-
szczypta sproszkowanego czosnku
-
pół łyżeczki sproszkowanej papryki
-
jedna podwójna pierś z kurczaka
-
1 łyżka przyprawy chili
-
¾ filiżanki śmietany
-
1 duża cebula
-
1 puszka czerwonej fasoli
-
1 puszka kukurydzy
-
1 czerwona i zielona papryka
-
2 szklanki startego sera cheddar
-
sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
-
Kurczaka pokroić, obtoczyć w przyprawach i odłożyć na minimum pół godziny do lodówki.
-
Wlać na patelnię olej i usmażyć kurczaka, do czasu aż woda odparuje. Pokroić cebule na plasterki i dodać pod koniec smażenia do kurczaka.
-
Dusić wszystko przez około 5 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Dodać fasolę i kukurydzę oraz pokrojoną na paski lub kostkę paprykę. Dusić do momentu, aż papryka zmięknie.
-
W międzyczasie podgrzać tortillę na patelni i rozprowadzić na środku placka przygotowanego kurczaka z warzywami.
-
Rozprowadzić trochę śmietany na farszu, posypać startym serem.
-
Zawinąć tortillę z farszem. Włożyć do żaroodpornego naczynia, posypać serem i zapiekać w piekarniku, w temperaturze 200 stopni przez około 15-20 minut.