https://pixabay.com/pl/

Carnitas

25 marca 2022
Autor tekstu: Anna Markowicz

CARITAS

Składniki: – 1 kg wieprzowiny (szynka, karkówka lub łopatka bez kości)– 2 łyżeczki suszonego oregano– 1 łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego)– ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku– świeżo mielony czarny pieprz– 1 łyżeczka soli– 2-3 ząbki czosnku– świeżo wyciśnięty sok z jednej pomarańczy (ok. 200 ml).

Sposób przygotowania: 1. Dzień wcześniej mięso obkroić z nadmiaru tłuszczu i pokroić na płaskie kawałki (ok. 4-5 cm grubości). Przełożyć do garnka lub większego naczynia żaroodpornego.2. Kawałki mięsa natrzeć z każdej strony przyprawami i rozgniecionym ząbkiem czosnku. Naczynie z mięsem przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).3. Następnego dnia mięso zalać sokiem pomarańczowym, przykryć i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Po 30 minutach zmniejszyć temperaturę do 150°C i podgrzewać pod przykryciem kolejne 2-3 godziny. Co jakieś czas sprawdzać i polewać „sokami” powstałymi podczas pieczenia wieprzowiny.4. Naczynie wyjąć z piekarnika, przestudzić, przełożyć na większy talerz lub deskę. Następnie za pomocą dwóch widelców mięso poszarpać, czyli porozdzierać wzdłuż włókien na mniejsze kawałki.5. Rozdrobnione mięso przełożyć na naczynie do pieczenia (może być blacha lub większa patelnia), zalać sosem powstałym podczas pieczenia i wstawić do piekarnika ustawionego na opiekanie (grill) na parę chwil – aż mięso z wierzchu lekko się zarumieni, a sos zredukuje się.6. Tak przygotowane mięso można podawać jako danie obiadowe z ryżem i sałaką (np. z pomidorów i papryki) lub jako dodatek do meksykańskiego burrito czy tacos.

Wskazówki: – Aby przyrządzić tacos w najprostszej formie, wystarczy na tortillach (płaskie pszenne lub kukurydziane chlebki, dostępne w większości marketów) ułożyć porcję carnitas, a następnie posypać drobno posiekaną czerwoną cebulą oraz świeżą kolendrą. Uzupełnieniem tej kompozycji może być pokrojone w drobną kostkę mango, pomidory, sok z limonki lub cytryny, awokado (w formie plastrów czy pasty guacamole), czerwona fasola (gotowana lub z puszki) czy kukurydza. Jeśli unikamy węglowodanów do przygotowania tacos, zamiast tortilli możemy użyć liście sałaty lodowej.– Burritos przyrządza się podobnie do tacos, choć to potrawa zwykle pożywniejsza, często uwzględniająca w nadzieniu zarówno mięso, jak i ryż. Dodatkowo burrito jest zawijane i podpiekane na grillu albo podgrzewana na parze.– Dodatek przypraw można zmienić lub uzupełnić kierując się własnym gustem. Oprócz zaproponowanej w przepisie kompozycji dodatków, do carnitas na czas pieczenia dodaj się również posiekaną cebulę, tymianek, majeranek, kolendrę. Dodatkowo można mięsu nadać bardziej wyrazistej barwy uwzględniając w marynacie pastę achiote – meksykańską przyprawę zawierającą pomarańczowoczerwony barwnik (biksyna), pozyskiwana z nasion drzewka orleańskiego (arnota lub achiote). Zamiast pasty achiote można również użyć słodkiej papryki w proszku lub koncentratu pomidorowego.– Oryginalne carnitas przyrządza się z wieprzowiny. Jeśli unikamy czerwonego mięsa, możemy zastąpić wieprzowinę udźcem z indyka. Drób jest nie tylko chudszym, ale i delikatniejszym mięsem, więc czas jego podgrzewania można skrócić do 1,5 godziny. Do wersji drobiowej carnitas możemy również użyć więcej ziołowych przypraw.– Potrawę w stylu carnitas można też zrobić wykorzystując resztki pieczonego lub gotowanego mięsa z wczorajszego obiadu. Wtedy wystarczy pokroić mięso, doprawić i zapiec w piekarniku.

Obserwuj nas w
autor
Anna Markowicz

Redaktor Anna Markowicz

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy