Chai: herbata z przyprawami rodem z Indii
Pixabay.com

Chai: herbata z przyprawami rodem z Indii

Masala chai to połączenie egzotycznych przypraw z czarną herbatą. Ten rozgrzewający napój ma ciekawy smak, wspaniały aromat i aurę niezwykłości. Poznaj prosty przepis i zaskocz znajomych, podając im hinduską herbatę chai!

Chai: dalekowschodnia herbata z przyprawami

Chai, a w pełnym brzmieniu masala chai, to hinduska herbata (chai) z przyprawami (masala). Ten egzotyczny napitek powoli zyskuje u nas popularności. Otacza go czar egzotyki, a także smaku i aromatu niezwykłych u nas przypraw.

Smakując masala chai, możemy wyobrazić sobie ruchliwy zaułek gdzieś w Indiach, gdzie napój, warzony w ulicznej garkuchni, przelewa się chochlami z wielkich wiader do glinianych naczyń jednorazowego użytku. Masala chai jest pita w Indiach przy każdej okazji, od rana do wieczora. Specjalni kurierzy roznoszą herbatę po domach i miejscach pracy. Niemal każda rodzina w Indiach ma też własny przepis na chai i własną kompozycję przypraw, aby uświetniać wspólne spotkania i rodzinne uroczystości znajomym i lubianym przez wszystkich napojem.

Chai: dla przyjemności i zdrowia

Herbata masala chai ożywia, rozgrzewa, ma też właściwości rozluźniające, poprawia trawienie i nieznacznie obniża ciśnienie. Wzmacnia odporność. Przyprawy mają właściwości przeciwgrzybiczne i przeciwzapalne. Masala chai pomaga też obniżyć poziom złego cholesterolu.

Poniżej prezentujemy przepis na wykonanie herbaty chai samodzielnie, bez korzystania z gotowych mieszanek. Przepis można modyfikować poprzez zmianę składu i proporcji przypraw, a tym samym dopasować chai do własnego gustu i preferencji smakowych.

Chai: dla kogo?

Herbata masala chai przypadnie do gustu wszystkim entuzjastom egzotyki, niebanalnych smaków i aromatów, no i oczywiście zapalonym herbaciarzom, którzy chętnie próbują każdej herbacianej ciekawostki.

Chai: na jaką okazję?

Chai to rozgrzewający, aromatyczny napój o wspaniałym, korzennym smaku. Nadaje się np. na słodki deser po obiedzie. Na pewno spodoba się rodzinie i gościom, którzy z chęcią posmakują niezwykłego w polskiej kuchni połączenia egzotycznych smaków i zapachów.

Chai: trudność

Chai to niezwykły napój, który jednak przygotowuje się całkiem prosto. Trzeba tylko zebrać składniki. Dawniej byłoby trudno o tak egzotyczne przyprawy jak gałka muszkatołowa czy kardamon, dziś jednak możemy je dostać w niemal każdym supermarkecie, sklepie spożywczym czy na bazarku.

Chai: czas na przygotowanie

Chai przygotowuje się szybko. Po zebraniu i przygotowaniu składników cały proces przygotowania nie powinien zająć dłużej niż 15 minut.

Chai: składniki (2 porcje)

  • Czarna herbata – 2 łyżeczki
  • Miód – 2 łyżeczki
  • Mleko – ½ szklanki
  • Imbir posiekany – kawałek długości 1,5 cm
  • Cynamon – 1 laska
  • Kardamon (nasiona) – ¼ łyżeczki
  • Anyż gwiazdkowy – 2 sztuki
  • Goździki – 3 sztuki
  • Pieprz czarny – 2 ziarenka rozgniecione
  • Gałka muszkatołowa (tarta) – wedle uznania, ale tylko szczypta

Chai: potrzebne przybory

By przygotować chai na modłę hinduską wystarczy garnuszek, nóż i sitko.

Chai: prowadzimy do zagotowania

Chai to pyszna herbata z przyprawami, ważny i ceniony element kuchni hinduskiej. Wygląda jak kawa, a smakuje w zależności od wybranych dodatków, zawsze jednak słodko, pikantnie i korzenie. Chai to bardzo aromatyczny, rozgrzewający napój, świetny na chłodne popołudnia.

Przygotowanie herbaty chai składa się z dwóch etapów: w pierwszym składniki zostaną zagotowane, w drugim już tylko niemal doprowadzone do wrzenia.

Zaczynamy od wybrania małego garnka. Wlewamy do niego wodę, wrzucamy pokrojony imbir, laskę cynamonu, rozgniecione ziarenka pieprzu, kwiatki anyżu, goździki, wsypujemy kardamon i gałkę muszkatołową. Po dodaniu wszystkich składników, doprowadzamy napar do wrzenia. Jak zawrze, gotujemy przez 10 minut. Potem dodajemy herbatę i gotujemy przez 5 kolejne minut.

Chai: prowadzimy prawie do wrzenia

Następnie zmniejszamy ogień, a potem dodajemy mleko i miód. Dokładnie wszystko mieszamy i znowu nieco zwiększamy ogień, tak by stopniowo podgrzewać chai i niemal doprowadzić napój do wrzenia.

Gdy napój jest bliski ponownego zagotowania, zdejmujemy go z ognia. Cedzimy chai przez sitko i w zasadzie to już wszystko – możemy przelać chai do filiżanek.

Chai: podanie

Masala chai zazwyczaj podawana jest na ciepło. Latem jednak można pić herbatę zimną. Należy wtedy przygotować ją bez mleka, które wlewamy – odpowiednio schłodzone – już do filiżanki.

Chai: urozmaicenia

Chai można wzbogacać o dodatkowe przyprawy lub też rezygnować ze składników, które nie smakują. Popularnym dodatkiem jest np. laska wanilii, a także szafran, kumin, laur, koper i kolendra.

Chai: porady i wskazówki

Smak i aromat herbaty chai zależy w dużej mierze od jakości wykorzystanych liści herbaty. Należy wybierać herbatę czystą, nie aromatyzowaną i bez żadnych dodatków. Oczywiście najbardziej pasować będzie herbata z Indii lub Sri Lanki.

Przyprawy trzeba staranie rozdrobnić. Można to zrobić za pomocą ostrego noża lub użyć młynka kawowego.

Nie należy przesadzać z przyprawami, zwłaszcza z pieprzem, bo ich nadmiar może zepsuć smak napoju. Łączna ilość rozdrobnionych przypraw nie powinna przekroczyć 1/3 łyżeczki na każdą filiżankę herbaty chai.

Następny artykuł