Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Chai: herbata z przyprawami rodem z Indii
Hoff Emil
Hoff Emil 25.03.2022 22:48

Chai: herbata z przyprawami rodem z Indii

Chai: herbata z przyprawami rodem z Indii
Pixabay.com

Chai: dalekowschodnia herbata z przyprawami

Chai, a w pełnym brzmieniu masala chai, to hinduska herbata (chai) z przyprawami (masala). Ten egzotyczny napitek powoli zyskuje u nas popularności. Otacza go czar egzotyki, a także smaku i aromatu niezwykłych u nas przypraw.

Smakując masala chai, możemy wyobrazić sobie ruchliwy zaułek gdzieś w Indiach, gdzie napój, warzony w ulicznej garkuchni, przelewa się chochlami z wielkich wiader do glinianych naczyń jednorazowego użytku. Masala chai jest pita w Indiach przy każdej okazji, od rana do wieczora. Specjalni kurierzy roznoszą herbatę po domach i miejscach pracy. Niemal każda rodzina w Indiach ma też własny przepis na chai i własną kompozycję przypraw, aby uświetniać wspólne spotkania i rodzinne uroczystości znajomym i lubianym przez wszystkich napojem.

Chai: dla przyjemności i zdrowia

Herbata masala chai ożywia, rozgrzewa, ma też właściwości rozluźniające, poprawia trawienie i nieznacznie obniża ciśnienie. Wzmacnia odporność. Przyprawy mają właściwości przeciwgrzybiczne i przeciwzapalne. Masala chai pomaga też obniżyć poziom złego cholesterolu.

Poniżej prezentujemy przepis na wykonanie herbaty chai samodzielnie, bez korzystania z gotowych mieszanek. Przepis można modyfikować poprzez zmianę składu i proporcji przypraw, a tym samym dopasować chai do własnego gustu i preferencji smakowych.

Chai: dla kogo?

Herbata masala chai przypadnie do gustu wszystkim entuzjastom egzotyki, niebanalnych smaków i aromatów, no i oczywiście zapalonym herbaciarzom, którzy chętnie próbują każdej herbacianej ciekawostki.

Chai: na jaką okazję?

Chai to rozgrzewający, aromatyczny napój o wspaniałym, korzennym smaku. Nadaje się np. na słodki deser po obiedzie. Na pewno spodoba się rodzinie i gościom, którzy z chęcią posmakują niezwykłego w polskiej kuchni połączenia egzotycznych smaków i zapachów.

Tagi: