Smakosze.pl
Ciasteczka owsiane bez pieczenia

pixabay.com

Ciasteczka owsiane bez pieczenia

6 Maja 2021

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym są zdrowszym zamiennikiem innych łakoci. Sprawdź, jak przygotować ciasteczka bez pieczenia, które podbiją serca nawet największych łasuchów!

Ciasteczka owsiane bez pieczenia

Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym są zdrowszym zamiennikiem innych łakoci. Są słodkie, mocno orzechowe, a do ich przygotowania nie potrzebujesz piekarnika! Sprawdź, jak szybko przygotować ciasteczka bez pieczenia, które podbiją serca nawet największych łasuchów!

Płatki owsiane. Wartości odżywcze

Ze względu na dużą zawartość błonnika oraz witaminy B6, płatki owsiane powinny stanowić stały element naszej codziennej diety. Błonnik działa jak miotełka dla jelit: pomaga pozbyć się nagromadzonych resztek pokarmowych, poprawia perystaltykę. Witamina B6 natomiast jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, a także poprawia naszą pamięć i koncentrację. Płatki owsiane są zdrowym zamiennikiem kalorycznych i przetworzonych kupnych płatków. Stanowią idealny dodatek do jogurtu z owocami, smoothies, ciast i ciasteczek.

Ciasteczka owsiane bez pieczenia z masłem orzechowym. Przepis

Do przygotowania ciasteczek owsianych, potrzebujesz:1 ½ szklanki płatków owsianych,⅓ szklanki masła orzechowego,¼ szklanki oleju kokosowego,¼ szklanki mleka,80 g suszonej żurawiny (ok. dwie garści)⅓ szklanki ksylitolu lub cukru.

Do garnka wlej olej kokosowy, ksylitol, mleko. Zagotuj na małym ogniu. Następnie dodaj masło orzechowe i mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Odstaw na kilka minut do uzyskania temperatury pokojowej. Dodaj płatki owsiane, orzechy i żurawinę i dokładnie wymieszaj. Masa musi być mocno zwarta i gęsta. Blachę lub inny szeroki pojemnik wyłóż papierem do pieczenia.Ciasto wykładaj na papier za pomocą łyżki, jednocześnie formując z nich małe ciasteczka. Blachę wstaw do lodówki na 20 minut.

Ciasteczka są gotowe!

Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Pożywny rosół z niedrogiego mięsa. Prosto, smacznie i ekonomicznie

Czytaj więcej >
Serowo-czosnkowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków

Przepisy

Serowo-czosnkowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Zrobisz je w mgnieniu oka

Czytaj więcej >
Jesienna wersja bigosu

Przepisy

Pyszny bigos bez grama kapusty? Sięgnij po uwielbiany przysmak. Teraz jest najlepszy czas

Czytaj więcej >
Kaczka z jabłkami według Moniki Richardson

Przepisy

Wystarczą 3 składniki. Monika Richardson zdradziła swój przepis na kaczkę z jabłkami

Czytaj więcej >
Obiad jednogarnkowy Tomasza Strzelczyka

Przepisy

Sycący obiad dla całej rodziny z kilku składników od Tomasza Strzelczyka. Składniki znajdziesz w lodówce

Czytaj więcej >
Kotlety mielone ze śliwką

Przepisy

Jesienią babcia Regina dodaje do mielonych pyszną niespodziankę. Nieoczywiste połączenie zachwyca

Czytaj więcej >