Ciasteczka z jabłkami i krówkami
Ciasteczka z jabłkami i krówkami
Kruche, maślane ciasteczka z soczystymi jabłkami i słodkimi krówkami genialne do kawy i na podwieczorek dla dzieci. Szybkie do upieczenia i równie szybko znikają z blachy. Lepiej od razu zrobić ich podwójną albo nawet potrójną porcję!
Cukierki krówki
Krówka to popularny polski cukierek wytwarzany z gotowanego mleka, masła i cukru. Zastygniętą masą kroi się na części i zawija w papierki. Świeże krówki są bardziej delikatne i ciągnące się, im starsze tym twardsze, co spowodowane jest krystalizacją cukru. Nazwę „krówka” zawdzięczają papierkom z wizerunkiem krowy, w które były pakowane pierwsze krówki produkowane w fabryce słodyczy w Poznaniu. Jej właścicielem był Feliks Pomorski, fabryka działała w latach 20. XX wieku. W czasie wojny i zaraz po niej Feliks Pomorski produkcję krówek przeniósł do podwarszawskiego Milanówka. Obecnie w Polsce mamy wielu producentów cukierków - krówek, przygotowuje się według różnych przepisów, dostępne są też w wielu wariantach smakowych. Niektóre regionalne receptury na krówki zostały wpisane na Listę polskich produktów tradycyjnych.
Pochodną krówek jest przygotowywana na ich bazie masa kajmakowa, popularnie używana do produkcji ciast i deserów. Kajmak to główny składnik mazurków zdobiących wielkanocne stoły.
Krówki są mocno słodkie, można je zajadać osobno, jako pyszne cukierki lub wykorzystać do upieczenia wyśmienitych ciasteczek z cynamonem i jabłkami.
Ciastka z jabłkami i krówkami
Ciasteczka to idealna przekąska na mały głód albo gdy szybko chcemy przyrządzić coś smacznego na deser. Pysznie smakują z ciepłym mlekiem, herbatą, kawą lub kakao. Te z cukierkami-krówkami i polskimi jabłkami pobudzają apetyt już samym zapachem. Cynamon i pieczone jabłka przywodzą na myśl gorącą szarlotkę, ciasteczka są jednak dużo szybsze i łatwiejsze do przygotowania niż ciasto, nie wymagają również wielu składników.
Jabłko do przygotowania ciasteczek powinno być z gatunku tych twardszych i bardziej kwaśnych. Do wypieków dobrze sprawdza się np. Reneta.
Składniki na około 15 ciasteczek:
-
100 g masła
-
1 jajko
-
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
-
Pół łyżeczki sody
-
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
-
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
-
Pół łyżeczki cynamonu
-
Pół szklanki cukru pudru
-
6 krówek pokrojonych w małe kawałki
-
Pół drobno pokrojonego i obranego jabłka.
Pokrojone w kostkę jabłko mieszamy z mąką ziemniaczaną i cynamonem. Masło i jajka ocieplamy do temperatury pokojowej. Masło ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy jajko oraz mąkę przesianą razem z sodą i proszkiem do pieczenia. Zagniatamy ciasto, mieszamy z krówkami i jabłkami. Na natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce formujemy ciasteczka, pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut.
Owsiane ciastka z jabłkami i krówkami
Ciasteczka z jabłkami i krówkami możemy przygotować też w zdrowszej wersji, gdzie mąkę pszenną zastępujemy, w proporcji pół na pół, płatkami owsianymi i mąką żytnią.
Jabłko można też podać nie w kawałkach a starte na tarce, wtedy jednak trzeba je odcisnąć z nadmiaru soku.