Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żadna pieczona, żadna smażona. Na obiad w Wielką Sobotę podam taką rybę
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 14.04.2025 21:00

Żadna pieczona, żadna smażona. Na obiad w Wielką Sobotę podam taką rybę

ryba w naczyniu
Fot. youtube.com/mojedomowejedzenie

W okresie tuż przed Wielkanocą rośnie zapotrzebowanie na przepisy z udziałem ryb. Oto jeden z nich. Prosta, ale pyszna potrawa jednogarnkowa z naszej ulubionej ryby – dorsza.

Zapiekanka z dorsza

Dorsz to chyba ulubiona ryba Polaków. Znamy go dobrze od pokoleń, bo zajmował najwyższą pozycję w rybnym menu PRL-u. Do dziś łatwo go kupić w całej palecie wariantów, w tym cenowych – a to znaczy, że obiad z niego da się przygotować naprawdę niedrogo.

Podpowiadamy, jak taki obiad zrobić. Dorsza wystarczy poddusić w garnku z dodatkiem kilku warzyw. Otrzymujemy danie jednogarnkowe (potrzebuje wyłącznie sałatki lub surówki), proste i bardzo soczyste.

składniki zapiekanki
Fot. youtube.com/mojedomowejedzenie
Strzelczyk pokazał najlepszy przepis na białą kiełbasę. Podam taką na Wielkanoc

Dorsz zapiekany w garnku

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Moje domowe jedzenie. Autorka przygotowuje tam uproszczoną wersję dania. Przyprawia ją też jarzynką, co sprawia, że danie ma znajomy, domowy posmak.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 700 g fileta z dorsza
  • 1 cebula
  • 1 bulwa kopru włoskiego
  • 1 pęczek koperku
  • 5-6 ziemniaków
  • 60 ml śmietany 18
  • 2 łyżki mąki
  • Sól, pieprz, tymianek
zapiekanie w śmietanie
Fot. youtube.com/mojedomowejedzenie

Obiad z dorsza z ziemniakami

Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry. Cebulę kroimy w pióra, a koper na plasterki tak, by rozpadł się na kawałki. 

Koperek siekamy. Dorsza dzielimy na małe kawałki. W naczyniu o grubych ściankach układamy warstwę ziemniaków. Posypujemy tymiankiem, solą i pieprzem. Przykrywamy cebulą i koprem, gałązkami koperku i rybą. Czynność powtarzamy, aż na warstwy zapiekanki zużyjemy wszystkie składniki.

sos śmietanowy
Fot. youtube.com/mojedomowejedzenie

Do rondelka dolewamy ok. 120 ml wody i dusimy pod przykryciem, aż ziemniaki będą miękkie. Mieszamy od czasu do czasu.

W miseczce mieszamy śmietanę z ok. ½ szklanki wody. Dodajemy mąkę i wyrabiamy, by nie było grudek. Mieszamy z solą i pieprzem.

Danie zalewamy sosem. Dusimy jeszcze kilka minut. Przed podaniem posypujemy świeżym koperkiem.

Wypróbuj też przepisy na obiad z białej kiełbasy według Tomasza Strzelczyka i śledzia w śmietanie.

obiad z dorsza
Fot. youtube.com/mojedomowejedzenie