Żadna pieczona, żadna smażona. Na obiad w Wielką Sobotę podam taką rybę

W okresie tuż przed Wielkanocą rośnie zapotrzebowanie na przepisy z udziałem ryb. Oto jeden z nich. Prosta, ale pyszna potrawa jednogarnkowa z naszej ulubionej ryby – dorsza.
Zapiekanka z dorsza
Dorsz to chyba ulubiona ryba Polaków. Znamy go dobrze od pokoleń, bo zajmował najwyższą pozycję w rybnym menu PRL-u. Do dziś łatwo go kupić w całej palecie wariantów, w tym cenowych – a to znaczy, że obiad z niego da się przygotować naprawdę niedrogo.
Podpowiadamy, jak taki obiad zrobić. Dorsza wystarczy poddusić w garnku z dodatkiem kilku warzyw. Otrzymujemy danie jednogarnkowe (potrzebuje wyłącznie sałatki lub surówki), proste i bardzo soczyste.

Dorsz zapiekany w garnku
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Moje domowe jedzenie. Autorka przygotowuje tam uproszczoną wersję dania. Przyprawia ją też jarzynką, co sprawia, że danie ma znajomy, domowy posmak.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 700 g fileta z dorsza
- 1 cebula
- 1 bulwa kopru włoskiego
- 1 pęczek koperku
- 5-6 ziemniaków
- 60 ml śmietany 18
- 2 łyżki mąki
- Sól, pieprz, tymianek

Obiad z dorsza z ziemniakami
Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry. Cebulę kroimy w pióra, a koper na plasterki tak, by rozpadł się na kawałki.
Koperek siekamy. Dorsza dzielimy na małe kawałki. W naczyniu o grubych ściankach układamy warstwę ziemniaków. Posypujemy tymiankiem, solą i pieprzem. Przykrywamy cebulą i koprem, gałązkami koperku i rybą. Czynność powtarzamy, aż na warstwy zapiekanki zużyjemy wszystkie składniki.

Do rondelka dolewamy ok. 120 ml wody i dusimy pod przykryciem, aż ziemniaki będą miękkie. Mieszamy od czasu do czasu.
W miseczce mieszamy śmietanę z ok. ½ szklanki wody. Dodajemy mąkę i wyrabiamy, by nie było grudek. Mieszamy z solą i pieprzem.
Danie zalewamy sosem. Dusimy jeszcze kilka minut. Przed podaniem posypujemy świeżym koperkiem.
Wypróbuj też przepisy na obiad z białej kiełbasy według Tomasza Strzelczyka i śledzia w śmietanie.






































