Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Babkę wielkanocną zrobisz bez jajek, mleka i cukru. Jest przepyszna i zawsze się udaje
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 14.04.2025 19:27

Babkę wielkanocną zrobisz bez jajek, mleka i cukru. Jest przepyszna i zawsze się udaje

babka wielkanocna
fot. Canva

Święta Wielkanocne już za chwilę i wszyscy dobrze wiemy, że powinny być one spędzone w gronie rodzinnym. W Polsce przyjęło się, że takie spotkania z najbliższymi odbywają się w formie śniadania lub obiadu wielkanocnego, które są wzbogacone różnymi smakowitymi potrawami świątecznymi, w tym babką wielkanocną. Koniecznie wypróbujcie ten genialny przepis na to ciasto.

Czym zaskoczyć gości podczas Świąt?

Wielkanoc to piękny czas, w którym przeżywamy Triduum Paschalne, święcimy pokarmy oraz świętujemy zmartwychwstanie Chrystusa. W niedzielę oraz w Poniedziałek Wielkanocny większość z nas spotka się z najbliższymi. Usiądziemy przy udekorowanym stole, będziemy rozmawiać i zajadać się niesamowicie aromatycznymi daniami, które co roku podbijają nasze podniebienia.

Smakowite dania na wielkanocnym stole
Fot. Canva/Michał Chodyra

Babka wielkanocna to tradycyjne ciasto, które obowiązkowo musi być obecne podczas Świąt. Wyróżnia się unikatowym smakiem, wyglądem oraz nutą słodkości. Co powiecie na przygotowanie takiego deseru, ale bez jajek, zwykłego mleka i cukru? Tak to możliwe. Przedstawiamy Wam przepis na ten rarytas. 

Żadne łupiny cebuli. Do barwienia jajek na pisanki używam tych owoców

Babka wielkanocna inna niż wszystkie

Okazuje się, że bez jajek, zwykłego mleka i cukru też można zrobić pyszne ciasto. Do przygotowania takiego przysmaku będziemy potrzebować następujących składników. 

Składniki:

  • 250 g mąki 
  • 100 g ksylitolu
  • 40 g kisielu cytrynowego w proszku
  • 210 ml dowolnego mleka roślinnego ryżowego
  • 70 ml oleju
  • 70 ml soku z cytryny
  • starta skórka z jednej cytryny 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 

Dalsza część tekstu pod filmem

Jak przygotować pyszną babkę wielkanocną?

Babka wielkanocna po prostu musi znaleźć się na świątecznym stole

W pierwszej kolejności do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, kisiel i sodę oczyszczoną. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą

Do osobnej miski natomiast wlewamy mleko roślinne ryżowe, sok z cytryny, olej, a także dodajemy ksylitol i skórkę z cytryny, a także mieszamy. 

W dużej misce łączymy ze sobą suche składniki z mokrymi, jednak nie mieszamy zbyt długo, aby ciasto nie zrobiło się później twarde. 

Specjalną formę do babki z tak zwanym kominem o średnicy 22 cm smarujemy masłem i posypujemy po całej powierzchni bułką tartą. Następnie przelewamy do niej przygotowane ciasto. 

Ciasto przelewane do formy
Fot. YouTube/Dieta Rozdzielna

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni przez około 40 minut. Po upływie tego czasu wyciągamy babkę z formy i odstawiamy, aby przestygła. 

Tak przygotowany przysmak wielkanocny możemy posypać cukrem pudrem z ksylitolu

Sprawdź przepis na śledzie idealne do podania w Wielki Piątek. Zobacz, jaki jest najgorszy tłuszcz do jajek

Smakowita babka wielkanocna posypana cukrem pudrem
Fot. YouTube/Dieta Rozdzielna