Ciastko Kukułka z dodatkiem alkoholu
Jak przygotować ciasto kukułka?
składniki:
biszkopt kakaowy
6 jajek
1 szklanka cukru
¾ szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 duże łyżki kakao
undefined
biszkopt jasny
3 jajka
½ szklanki cukru
½ szklanki mąki tortowej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
undefined
masa czekoladowa
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
¾ szklanki wrzącej wody
¾ szklanki cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
100 g gorzkiej czekolady
100 g czekolady deserowej
½ szklanki wódki
undefined
krem śmietanowy
800 ml śmietanki kremówki
4 łyżki żelatyny
½ szklanki wrzącej wody
4 łyżki cukru pudru
undefined
przygotowanie:
biszkopt ciemny
Piekarnik nastawić na temperaturę 175 stopni C
Żółtka oddzielić od białek, następnie białka wlać do miski i ubić do uzyskania sztywnej masy. Następnie stopniowo dodawać cukier i miksować do momentu aż cukier się rozpuści a piana będzie błyszcząca.
Następnie dodać żółtka i miksować dalej do połączenia się składników.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao a następnie dodać do masy jajecznej. Całość delikatnie wymieszać.
Ciasto na ciemny biszkopt przelać do formy o wymiarach ok. 24x24 cm.
Formę wsadzić do piekarnika i piec przez około 25-30 minut, sprawdzając drewnianym patyczkiem czy ciasto nie jest już surowe.
Po upieczeniu biszkopt wystudzić i przekroić na dwie części
biszkopt jasny
Żółtka 3 jaj oddzielić od białek, białka wlać do miski i ubić do uzyskania sztywnej masy. Następnie stopniowo dodawać cukier i miksować do momentu aż cukier się rozpuści a piana będzie błyszcząca
Następnie dodać żółtka i miksować dalej do połączenia się składników
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, a następnie dodać do masy jajecznej. Całość delikatnie wymieszać.
Ciasto na jasny biszkopt przelać do formy o wymiarach ok. 38x22 cm.
Formę wsadzić do piekarnika i piec przez około 25-30 minut, sprawdzając drewnianym patyczkiem czy ciasto nie jest już surowe.
Po upieczeniu biszkopt jasny ostudzić
masa czekoladowa
Kawę zalać szklanką gorącej wody. Do małego garnka nalać wodę na ⅓ jego objętości, a następnie postawić garnuszek na palnik i doprowadzić wodę do wrzenia. Nad garnuszkiem ustawić miskę żaroodporną
Do miski włożyć obie czekolady, połamane na kawałki, zalać je kawą, dodać cukier i wszystko podgrzewać do momentu rozpuszczenia się i połączenia wszystkich składników
Następnie miskę zdjąć znad garnuszka i wystudzić. Po wystudzeniu dodać wódkę i dokładnie wymieszać
krem śmietanowy
Żelatynę zalać połową szklanki gorącej wody i odstawić do wystudzenia. Śmietanę przelać do miski i ubić mikserem lub w robocie kuchennym na sztywną masę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder przesiany przez sito, a następnie wystudzoną żelatynę.
wykończenie i dekoracja ciasta
Jeden ciemny blat ułożyć w formie, wyłożyć na niego połowę masy ze śmietany. Następnie położyć na to jasny biszkopt i nasączyć go masą czekoladową. Na to położyć kolejny blat czekoladowy, a na niego wyłożyć pozostałą masę śmietankową.
Ciasto włożyć do lodówki, by było bardziej zwarte.
Na wierzchu udekorować czekoladą lub wiórkami czekoladowymi
Ciasto kukułkowe bez alkoholu?
Co ważne, jeśli lubisz smak ciasta kukułkowego, a chcesz by przykładowo, mogły je zjeść także dzieci, możesz wykonać je także bez dodatku alkoholu. Jego smak jest wówczas zdecydowanie inny, ale ciasto można określić wówczas mianem tradycyjnego biszkoptowego ciasta czekoladowego z kremem.
Jakie składniki możesz dodać?
Jeśli szukasz też składnika, który nieco przełamuje słodycz ciasta i smak alkoholu, możesz spróbować dodać do ciasta nieco wiśni. Kwaskowy posmak dobrze mu zrobi. Dodatkowo wiśnie świetnie komponują się z alkoholem, więc to składnik idealny do ciasta kukułkowego. Zamiast wódki możesz spróbować dodać do ciasta kukułkowego także inny rodzaj alkoholu np. likier amaretto.
undefinedundefinedundefined