Smakosze.pl
Czekoladowa chmura z truskawkami

pixabay.com

Ciasto doskonałe – czekoladowa chmura z truskawkami

5 Maja 2021

Autor tekstu:

Marciszyn Iga

Udostępnij:

W ciepłe dni idealnie sprawdzają się lekkie, soczyste desery z dodatkiem słodkich owoców. A któż z nas nie lubi truskawek? W połączeniu z czekoladą i pysznym, delikatnym kremem na bazie mascarpone dzieje się prawdziwa magia. Czekoladowa chmura z truskawkami podbije Twoje serce i serca Twoich gości.

W jaki sposób przygotować czekoladową chmurę z truskawkami?

To jedno z tych ciast, które prezentuje się tak pięknie, że aż ma się ochotę pozostawić je na specjalne okazje. Ale gdy przypomnimy sobie jej smak, czasem nie sposób czekać na nadejście kolejnego ważnego wydarzenia. I nic w tym złego! Czekoladowa chmura nie wymaga wielu składników i robi się ją względnie szybko, nic więc nie stoi na przeszkodzie, by zagościła na Twoim stole. Może w najbliższy weekend?

Składniki:

  • 300 g  czekolady gorzkiej lub deserowej

  • 150 g masła

  • 6 jajek

  • 150 g cukru

  • 500 ml schłodzonej śmietany 36%

  • 250 g schłodzonego serka mascarpone

  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

  • świeże truskawki w dowolnej ilości.

Przygotowanie:

  1. Ciasto czekoladowe

Nagrzać piekarnik na 170 stopni Celsjusz, przygotować tortownicę o średnicy 24 cm.

Czekoladę połamać na mniejsze kostki, a następnie rozpuścić w rondelku z masłem, cały czas mieszając. Następnie odstawić z palnika.

Do miski wbić 2 całe jajka oraz 4 żółtka z pozostałych jajek. Białka z tych jajek zachować, przydadzą się za chwilę. Do wbitych do miski żółtek wlać masę czekoladową z naszego rondelka i wymieszać, aż masa będzie jednolita i gładka.

Zachowane białka z 4 jaj ubić na sztywną pianę, a następnie powoli dodawać cukier, jednocześnie cały czas mieszając, aż piana stanie się sztywna i błyszcząca.

Dodać połowę powstałej piany do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać aż do połączenia się składników. Następnie dodać drugą połowę piany i ponownie wymieszać do połączenia się składników.

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wlać do niej powstałą masę i wstawić do piekarnika. Piec przez około 35 minuty. Przed wyjęciem za pomocą drewnianego patyczka warto sprawdzić, czy ciasto nie jest surowe.

Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia. Podczas studzenia środek ciasta powinien lekko się zapaść, odsłaniając miejsce na krem oraz owoce.

  1. Krem

W trakcie pieczenia się i studzenia ciasta możemy zabrać się za wykonanie kremu, który przygotowuje się w bardzo łatwy sposób

Do miski wlać schłodzoną śmietankę oraz mascarpone, a także wsypać cukier wanilinowy. Całość ubić mikserem do powstania gęstej i sztywnej masy. 

Na wystudzone ciasto czekoladowe wyłożyć przygotowany krem, a całość udekorować truskawkami.

Jak przechowywać czekoladową chmurę?

Czekoladowa chmura to ciasto, które należy przechowywać w lodówce, zachowuje wtedy świeżość, a schłodzone smakuje nawet lepiej. Jeśli spodziewasz się gości, ciasto to możesz przygotować wcześniej. Ciasto wydaje się dość słodkie, ale owoce i krem idealnie przełamują intensywny smak czekolady. Pamiętaj, że dekoracją ciasta nie muszą być tylko truskawki. Możesz użyć owoców, na które akurat jest sezon lub innych, które lubisz. Do połączenia czekolady i kremu z mascarpone będzie pasował każdy owoc. 

Czekoladowa chmurka z truskawkami to prosty przepis na ciasto doskonałe. A Wy lubicie połączenie czekolady i owoców?

Marciszyn IgaAutor

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

tatar Magdy Gessler

Przepisy

Jak Magda Gessler robi tatara?

Czytaj więcej >
Ciasto Kopciuszek według siostry Anastazji

Przepisy

Ciasto Kopciuszek według siostry Anastazji

Czytaj więcej >
jajo sadzone

Przepisy

Jak zrobić sadzone jajka bez oleju?

Czytaj więcej >
surówka z kalarepy

Przepisy

Witaminowa bomba - najlepsza surówka z kalarepy

Czytaj więcej >
śledzie

Przepisy

Jak zrobić marynowane śledzie bez octu?

Czytaj więcej >
Marchewka z groszkiem

Przepisy

Tradycyjna marchewka z groszkiem krok po kroku

Czytaj więcej >