Ciasto doskonałe – czekoladowa chmura z truskawkami
W jaki sposób przygotować czekoladową chmurę z truskawkami?
To jedno z tych ciast, które prezentuje się tak pięknie, że aż ma się ochotę pozostawić je na specjalne okazje. Ale gdy przypomnimy sobie jej smak, czasem nie sposób czekać na nadejście kolejnego ważnego wydarzenia. I nic w tym złego! Czekoladowa chmura nie wymaga wielu składników i robi się ją względnie szybko, nic więc nie stoi na przeszkodzie, by zagościła na Twoim stole. Może w najbliższy weekend?
Składniki:
300 g czekolady gorzkiej lub deserowej
150 g masła
6 jajek
150 g cukru
500 ml schłodzonej śmietany 36%
250 g schłodzonego serka mascarpone
1 opakowanie cukru wanilinowego
świeże truskawki w dowolnej ilości.
Przygotowanie:
Ciasto czekoladowe
Nagrzać piekarnik na 170 stopni Celsjusz, przygotować tortownicę o średnicy 24 cm.
Czekoladę połamać na mniejsze kostki, a następnie rozpuścić w rondelku z masłem, cały czas mieszając. Następnie odstawić z palnika.
Do miski wbić 2 całe jajka oraz 4 żółtka z pozostałych jajek. Białka z tych jajek zachować, przydadzą się za chwilę. Do wbitych do miski żółtek wlać masę czekoladową z naszego rondelka i wymieszać, aż masa będzie jednolita i gładka.
Zachowane białka z 4 jaj ubić na sztywną pianę, a następnie powoli dodawać cukier, jednocześnie cały czas mieszając, aż piana stanie się sztywna i błyszcząca.
Dodać połowę powstałej piany do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać aż do połączenia się składników. Następnie dodać drugą połowę piany i ponownie wymieszać do połączenia się składników.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wlać do niej powstałą masę i wstawić do piekarnika. Piec przez około 35 minuty. Przed wyjęciem za pomocą drewnianego patyczka warto sprawdzić, czy ciasto nie jest surowe.
Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia. Podczas studzenia środek ciasta powinien lekko się zapaść, odsłaniając miejsce na krem oraz owoce.
Krem
W trakcie pieczenia się i studzenia ciasta możemy zabrać się za wykonanie kremu, który przygotowuje się w bardzo łatwy sposób
Do miski wlać schłodzoną śmietankę oraz mascarpone, a także wsypać cukier wanilinowy. Całość ubić mikserem do powstania gęstej i sztywnej masy.
Na wystudzone ciasto czekoladowe wyłożyć przygotowany krem, a całość udekorować truskawkami.
Jak przechowywać czekoladową chmurę?
Czekoladowa chmura to ciasto, które należy przechowywać w lodówce, zachowuje wtedy świeżość, a schłodzone smakuje nawet lepiej. Jeśli spodziewasz się gości, ciasto to możesz przygotować wcześniej. Ciasto wydaje się dość słodkie, ale owoce i krem idealnie przełamują intensywny smak czekolady. Pamiętaj, że dekoracją ciasta nie muszą być tylko truskawki. Możesz użyć owoców, na które akurat jest sezon lub innych, które lubisz. Do połączenia czekolady i kremu z mascarpone będzie pasował każdy owoc.
Czekoladowa chmurka z truskawkami to prosty przepis na ciasto doskonałe. A Wy lubicie połączenie czekolady i owoców?