Ciasto filo
CIASTO FILO
SKŁADNIKI: – 2 szkl. mąki pszennej (280 g)– 1 szkl. ciepłej wody– 2 łyżki oliwy z oliwek– 2 łyżeczki octu winnego– 3/4 łyżeczki soli Dodatkowo: – ok. 1/2 szk. mąki pszennej wymieszanej z mąką ziemniaczaną (proporcje 1:1)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Do miski wsypać mąkę, dodać sól, wymieszać. Na środku zrobić wgłębienie, wlać oliwę, ocet winny oraz ciepłą wodą (temperatura 40-50°C). Dłońmi zagnieść ciasto. Gdy będzie miękkie i elastyczne, uformować kulę.2. Ciasto podzielić na mniejsze porcje (każda ok. 20 g) i uformować kulki. Ułożyć je na płaskim naczyniu (może być większy talerz lub blacha) oprószonym mąką, przykryć folia spożywczą lub wilgotnym ręcznikiem i pozostawić na 2 godziny, by ciasto odpoczęło.3. Porcje ciasta rozwałkowywać na stolnicy oprószonej mąką. Gdy płat ciasta jest na tyle cienki, że trudno kontynuować wałkowanie, należy położyć je na dłonie i dodatkowo rozciągnąć, uważając by ciasto nie pękło. Gotowy listek ciasta filo powinie mieć około 0,5 cm.4. Podobnie postąpić z kolejnymi porcjami ciasta. Płaty kłaść jeden na drugim, podsypując spód mieszanką mąki i skrobi.5. Arkusz papieru do pieczenia oprószyć mąką, ułożyć na nim płaty ciasta filo, ponownie oprószyć mąką i przykryć drugim arkuszem papieru. Ciasto zabezpieczone papierem zawinąć w rulon (nie dociskać, rulon powinien być nieco luźny), zacisnąć brzegi i zawinąć w folię spożywczą. W takiej formie ciasto można przechowywać w lodówce (do 24 godzin) lub zamrozić.