Ciasto jogurtowe z owocami i kruszonką
Zdrowe, domowe ciasto owocowe na jogurcie
Cukiernie kuszą nas wykwintnymi ciastami i tortami za witryną. Skosztowanie ciasta od wybitnego cukiernika nie jest grzechem, ale warto od czasu do czasu samemu spróbować swoich umiejętności. Domowe wypieki mogą kojarzyć nam się ze specjalnymi okazjami: urodzinami, dużymi spotkaniami czy innymi świętami. Nie znaczy to jednak, że nie warto od czasu do czasu sprawić sobie tej przyjemności i upiec coś… zupełnie bez okazji! Pieczenie ciasta w domu nie musi wiązać się z dużym wysiłkiem. Wystarczy łatwy i szybki przepis oraz odrobina wolnego czasu w weekend, żeby upiec pyszne, tradycyjne ciasto owocowe z dodatkiem naturalnych składników. Czy nie przyjemnie czuć w całym domu aromat ciasta z ulubionymi owocami? Ciasto owocowe na jogurcie z kruszonką jest naszym numerem 1!
Ciasto z owocami sezonowymi? Nie tylko!
Przepis na ciasto jogurtowe jest naprawdę prosty. Nie trzeba go wyrabiać i ubijać, wystarczy krótko miksować. Jest delikatne, puszyste i uwielbiane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Takie ciasto jogurtowe jest doskonałą bazą dla przeróżnych owoców sezonowych. A ich mamy naprawdę mnóstwo. Np. w maju króluje agrest i rabarbar, w czerwcu truskawki, jagody i wiśnie, a w lipcu maliny i jeżyny. Chyba nie trzeba nikogo przekonywać, że ciasto jogurtowe z owocami sezonowymi i kruszonką smakuje obłędnie. Jeśli jednak za oknem szaro i ponuro, a po owocach sezonowych ani śladu, z pomocą przychodzą nam mrożone owoce. Dzięki nim upieczemy pyszne ciasto z owocami nawet w środku najpaskudniejszej zimy.
Przepis na ciasto jogurtowe z owocami i kruszonką
Nie czujesz się pewnie jako domowy cukiernik? Głowa do góry! Nasz przepis na ciasto jogurtowe z owocami i kruszonką jest naprawdę łatwy. Wystarczy odrobina Twojego czasu i chęci. Wybierz swoje ulubione owoce i… działamy!
Składniki:
-
2 szklanki mąki pszennej
-
2 jajka
-
1 szklanka jogurtu naturalnego
-
1 szklanka cukru (najlepiej drobnego, do wypieków)
-
3 łyżki roztopionego masła lub oleju roślinnego
-
1 łyżka cukru wanilinowego
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
300 g owoców sezonowych lub mrożonych
-
cukier puder
Na kruszonkę:
-
1/3 szklanki mąki
-
4 łyżki schłodzonego masła
-
4 łyżki cukru
undefined
Przygotowanie:
Wyjmij jogurt i masło z lodówki, żeby się ogrzały. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej (oprócz masła do kruszonki).Na początku przygotuj kruszonkę. Przesiej mąkę do miski, dodaj 4 łyżki schłodzonego masła i cukru. Rozcieraj składniki palcami, aż powstanie kruszonka. Jeśli kruszonka będzie zbyt mokra, dosyp trochę mąki.Nagrzej piekarnik do 175-180 stopni. Do upieczenia ciasta będzie Ci potrzebna tortownica o średnicy 24-26 cm lub zwykła blacha o wymiarach ok. 20 cm x 30 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia. Jeśli pieczesz ciasto w tortownicy, zapnij jej obręcz tak, żeby trochę papieru pozostało na zewnątrz.Weź dużą miskę. Przesiej do niej 2 szklanki mąki pszennej z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia i wymieszaj całość. W innej misce ubij na puszystą masę 2 jajka ze szklanką cukru i łyżką cukru wanilinowego. Jeśli chcesz, możesz również dodać parę kropel aromatu do ciasta. Po około 7 minutach do miski dodaj jogurt, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i 3 łyżki roztopionego masła lub oleju roślinnego. Całość wyrabiaj mikserem na wolnych obrotach. Nie rób tego długo; wystarczy, aż ciasto zyska jednolitą konsystencję.Wylej ciasto do przygotowanej blachy lub tortownicy. Na wierzchu ułóż owoce, np. truskawki. Możesz również z powodzeniem użyć owoców mrożonych. Na koniec posyp ciasto przygotowaną wcześniej kruszonką i wstaw do piekarnika.Piecz przez około 50 minut, nie więcej, aż do momentu, kiedy ciasto urośnie i zarumieni się z wierzchu.Po tym czasie wyjmij Twoje ciasto z owocami z piekarnika i odłóż do ostygnięcia. Przed podaniem posyp je cukrem pudrem.