Smakosze.pl Przepisy Ciasto Rafaello z truskawkami. Szybkie ciasto bez pieczenia.
pixabay.com

Ciasto Rafaello z truskawkami. Szybkie ciasto bez pieczenia.

25 marca 2022
Autor tekstu: Agnieszka Woźniak

Raj dla miłośników Rafaello

Kokos i gęsty, budyniowy krem to połączenie idealne. Wiedzą to wszyscy, którzy sięgają po słynne kokosowe kuleczki. Jeśli dodamy do tego truskawki, okazuje się, że smak ten jest jeszcze ciekawszy i bardziej różnorodny. Stworzenie ciasta Rafaello jest proste, wymaga jedynie zrobienia budyniu i przełożenia nim warstw herbatników. Na samą górę kładziemy pokrojone w kostkę lub plasterki truskawki, samodzielnie zrobioną bitą śmietaną i obsypujemy kokosem. Teraz najtrudniejsza rzecz… trzeba poczekać ze spróbowaniem ciasta co najmniej kilkanaście godzin. Herbatnikowy spód będzie miał wtedy szansę zmięknąć, a składniki idealnie się połączą. Uwierzcie, naprawdę warto!

Ciasto Rafaello z truskawkami - przepis

Składniki:

MASA

400 g herbatników200 g masłaokoło 300 g truskawek500 ml schłodzonej śmietanki 36% 4 łyżki cukru pudru1 opakowanie śmietan-fix150 g wiórków kokosowychtruskawki

BUDYŃ

1 litr mleka3 łyżki mąki pszennej3 łyżki mąki ziemniaczanej1 szklanka cukru1 cukier waniliowy2 żółtka

opcjonalnie: 2 łyżki likieru kokosowego

Sposób przygotowania:

Na początku odlewamy 1,5 szklanki mleka i dodajemy do niego mąką pszenną, ziemniaczaną, cukier biały i wanilinowy, żółtka i opcjonalnie liker.

Resztę mleka przelewamy do rondelka i gotujemy. Po zagotowaniu zmniejszamy moc palnika i zaczynamy wlewać do niego mieszankę mleka, mąki i żółtek, jednocześnie energicznie mieszając trzepaczką. Teraz całość musimy jeszcze raz zagotować i mieszać do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.

Gotowy budyń odstawiamy z ognia i przelewamy do miski do całkowitego ostudzenia. Warto przykryć go folią spożywczą, aby na wierzchu nie zrobił się kożuch.

Masło w temperaturze pokojowej ubijamy mikserem przez około 3 minuty, a następnie stopniowo, łyżka po łyżce, dodajemy ostudzony budyń (nie przerywając ubijania).

Okrągłą lub prostokątną formę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Warstwami układamy herbatniki na przemian z kremem budyniowym. Na  wierzchu pozostawiamy warstwę kremu, na której układamy pokrojone w kostkę lub plasterki truskawki.

Ubijamy śmietankę 36% z cukrem pudrem na sztywny krem, na koniec dodajemy śmietan-fix’a.

Powstałą bitą śmietaną przykrywamy truskawki truskawki, posypujemy wiórkami kokosowymi. Na wierzchu umieszczamy parę truskawek lub innych owoców lub kuleczki Rafaello.

Tort należy schładzać w lodówce przez minimum całą noc.

Ciasto i koktajl do picia. Jak przygotować koktajl truskawkowy?

Razem z ciastem możemy podać odżywczy, truskawkowy koktajl. To idealny zestaw na piknik czy wiosenny podwieczorek. Jak go wykonać? Potrzebujemy do tego 250 g truskawek, 1 banana, 2/3 szklanki jogurtu naturalnego, 2/3 szklanki mleka (krowiego lub roślinnego), cukier (opcjonalnie).Truskawki myjemy i usuwamy szypułki, banana obieramy. Wrzucamy do pojemnika blendera. Zalewamy jogurtem i mlekiem. Możemy dodać też. cukru. Całość miksujemy. Smakuje wyśmienicie z gałką lodów śmietankowych, dodaną do koktajlu zaraz przed podaniem.

3Bit, Snickers, Twix - ciasta z klasycznych batonów. Jak je zrobić?

Są bardzo proste w przygotowaniu, ładnie się prezentują i smakują jak nasze ulubione batoniki. Do jednego z najpopularniejszych ciast bez pieczenia należy 3Bit. Składa się z 3 warstw herbatników przełożonych masą budyniową, a na wierzchu bitą śmietaną posypaną startą czekoladą.

W podobny sposób możemy również przygotować ciasto Snickers. To deser na herbatnikach, z kajmakowo-orzechową masą budyniową, orzeszkami ziemnymi i polewą czekoladową. Najpierw z mleka, mąki, żółtek i cukru musimy przygotować budyń, a następnie dodać do niego miękkie masło, masę kajmakową i masło orzechowe. Powstały krem posłuży nam do przełożenia herbatników. Na wierzchu wylewamy roztopioną czekoladę wymieszaną z olejem.

Polecam Wam również ciasto a'la Twix. To również nie musimy piec. Zamiast herbatników użyjemy tu podłużnych biszkoptów, które przekładamy masą budyniową, masą kajmakową, a na wierzch wylewamy rozpuszczoną czekoladę Z kilkoma łyżkami mleka. Takie ciasto też musi schłodzić się w lodówce. Smacznego!

undefinedundefined

Obserwuj nas w
autor
Agnieszka Woźniak

Redaktor Agnieszka Woźniak

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy