Smakosze.pl Porady Co zrobić, żeby ogórki kiszone nie były puste w środku?
Pixabay /webandi

Co zrobić, żeby ogórki kiszone nie były puste w środku?

23 maja 2021
Autor tekstu: Monika Dec

Zdarzyło Wam się przynieść słoik ogórków kiszonych ze spiżarni i przeżyć bolesne rozczarowanie, ponieważ okazały się one ""puste w środku". Nie martw się takiej sytuacji z łatwością da się zapobiec. Zdradzamy, o czym musisz pamiętać przed kiszeniem ogórków.

Jak wybrać odpowiednie ogórki do kiszenia?

Ogórki kiszone, które są puste w środku mogą być zmorą każdego prawdziwego smakosza. Aby uniknąć takiej sytuacji, powinniśmy przede wszystkim omijać szerokim łukiem warzyw z niesprawdzonych źródeł .

Zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem będą ekologiczne ogórki od sprawdzonego dostawcy. Starajmy się wybierać takie odmiany ogórków, które nie mają zbyt dużych komór nasiennych. Wiele osób za najlepszy gatunek wskazuje tzw. ogórki śremskie .

Eksperci uważają, że najlepsze ogórki do kiszenia powinny być małe, młode i jasne . Zbyt ciemna skórka warzywa, to oznaka, że podczas ich uprawy stosowano zdecydowanie zbyt wiele nawozów sztucznych. O czym jeszcze należy pamiętać kisząc ogórki?

Zasady kiszenia ogórków

Jeśli nie chcemy, żeby nasze ogórki kiszony wyszły puste, powinniśmy je ciasno upychać w słoikach. Przedtem warzywa muszą zostać dokładnie wyszorowane i namoczone przez co najmniej kilka godzin w wodzie. Dzięki takim zabiegom będziemy cieszyć się idealnie jędrnymi ogórkami.

Warto również pamiętać, że kiszenie ogórków powinno się zawsze odbywać w odpowiedniej temperaturze . Im jest ona wyższa, tym szybciej przebiega proces jej fermentacji. Jednocześnie istnieje  wtedy ryzyko, że ogórki zepsują się, zanim ten proces dobiegnie końca. Nie jest to koniec ważnych zasad, o których powinniśmy pamiętać kisząc ogórki.

źródło: pixabay

Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy