Żadne łupiny cebuli. Do barwienia jajek na pisanki używam tych owoców

Barwienie jajek na pisanki to od wielu lat tradycja Świąt Wielkanocnych. Nie tylko przepyszne dania i przekąski budują klimat Świąt, ale również wystrój, który jest bogaty w pisanki i inne różne inne elementy. Jajka można barwić z wykorzystaniem łupin cebuli. Okazuje się, że istnieją również inne, bardzo ciekawe sposoby. Przedstawiamy Wam jeden z nich.
Sposoby na barwienie jajek
W Polsce, jak i na świecie bardzo popularne jest malowanie jajek na Wielkanoc. Dzięki temu na świątecznym stole mogą pojawić się nie tylko pyszne i aromatyczne potrawy, ale również piękne ozdoby.

Jednym z najpopularniejszych sposobów na barwienie jajek na pisanki jest wykorzystanie łupin cebuli, dzięki którym powstają piękne pisanki. Innym patentem na to może być zastosowanie posiekanej czerwonej kapusty, która nada jajkom unikatowy kolor.
Jeśli chcemy otrzymać żółciutkie pisanki, to warto sięgnąć po kurkumę, która nada im blasku i z pewnością dzięki niej będą się wyróżniać wśród innych ozdób.
Tym razem mamy Wam do zaproponowania inny pomysł na pisanki przygotowane z użyciem jagód.
Nie wyrzucaj, zrób nawóz. Latem zbierzesz pełne kosze malinPisanki w jagodowym kolorze
Okazuje się, że wykorzystanie jagód do zrobienia pisanek może przynieść świetny efekt. Do ich przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- 6 jajek
- sól
- 350 g mrożonych jagód
- 1 łyżka octu
- rękawiczki ochronne
- olej roślinny do nacierania jajek
Dalsza część tekstu pod filmem.
Jak przygotować piękne pisanki na Wielkanoc?
Pisanki to podstawa wystroju Wielkanocy, który tworzy magiczny świąteczny klimat.
W pierwszej kolejności do garnka przekładamy jajka, wsypujemy łyżeczkę soli i zalewamy wodą tak, aby przykryła jajka. Gotujemy przez 10 minut.
Następnie sięgamy po mrożone jagody. Aby się nie ubrudzić, możemy założyć rękawiczki ochronne. Przekładamy jagody do miski, dodajemy ocet i mieszamy. W kolejnym kroku przekładamy do tej mieszanki jajka i pozostawiamy na około 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy je na osobny talerz i odstawiamy do wyschnięcia.

Po krótkim czasie oczyszczamy jajka z kawałków jagód za pomocą ręcznika papierowego. Następnie nacieramy je olejem, w celu nadania im połysku.
Tak przygotowane pisanki z pewnością zrobią furorę podczas Świąt Wielkanocnych.
Sprawdź przepis na pyszny deser z ciasta francuskiego i bananów. Zobacz, jak zrobić fantastyczne tiramisu w 10 minut.






































