Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Żadne łupiny cebuli. Do barwienia jajek na pisanki używam tych owoców
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 14.04.2025 18:05

Żadne łupiny cebuli. Do barwienia jajek na pisanki używam tych owoców

pisanki
fot. You Tube/Jak gotować

Barwienie jajek na pisanki to od wielu lat tradycja Świąt Wielkanocnych. Nie tylko przepyszne dania i przekąski budują klimat Świąt, ale również wystrój, który jest bogaty w pisanki i inne różne inne elementy. Jajka można barwić z wykorzystaniem łupin cebuli. Okazuje się, że istnieją również inne, bardzo ciekawe sposoby. Przedstawiamy Wam jeden z nich. 

Sposoby na barwienie jajek

W Polsce, jak i na świecie bardzo popularne jest malowanie jajek na Wielkanoc. Dzięki temu na świątecznym stole mogą pojawić się nie tylko pyszne i aromatyczne potrawy, ale również piękne ozdoby. 

Piękne i kolorowe pisanki
Fot. Canva/spukkato

Jednym z najpopularniejszych sposobów na barwienie jajek na pisanki jest wykorzystanie łupin cebuli, dzięki którym powstają piękne pisanki. Innym patentem na to może być zastosowanie posiekanej czerwonej kapusty, która nada jajkom unikatowy kolor. 

Jeśli chcemy otrzymać żółciutkie pisanki, to warto sięgnąć po kurkumę, która nada im blasku i z pewnością dzięki niej będą się wyróżniać wśród innych ozdób. 

Tym razem mamy Wam do zaproponowania inny pomysł na pisanki przygotowane z użyciem jagód

Nie wyrzucaj, zrób nawóz. Latem zbierzesz pełne kosze malin

Pisanki w jagodowym kolorze

Okazuje się, że wykorzystanie jagód do zrobienia pisanek może przynieść świetny efekt. Do ich przygotowania będziemy potrzebować następujących składników. 

Składniki:

  • 6 jajek
  • sól
  • 350 g mrożonych jagód 
  • 1 łyżka octu 
  • rękawiczki ochronne
  • olej roślinny do nacierania jajek

Dalsza część tekstu pod filmem

Jak przygotować piękne pisanki na Wielkanoc?

Pisanki to podstawa wystroju Wielkanocy, który tworzy magiczny świąteczny klimat. 

W pierwszej kolejności do garnka przekładamy jajka, wsypujemy łyżeczkę soli i zalewamy wodą tak, aby przykryła jajka. Gotujemy przez 10 minut

Następnie sięgamy po mrożone jagody. Aby się nie ubrudzić, możemy założyć rękawiczki ochronne. Przekładamy jagody do miski, dodajemy ocet i mieszamy. W kolejnym kroku przekładamy do tej mieszanki jajka i pozostawiamy na około 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy je na osobny talerz i odstawiamy do wyschnięcia. 

Zabarwione jajka na fioletowy kolor
Fot. YouTube/Jak gotować

Po krótkim czasie oczyszczamy jajka z kawałków jagód za pomocą ręcznika papierowego. Następnie nacieramy je olejem, w celu nadania im połysku. 

Tak przygotowane pisanki z pewnością zrobią furorę podczas Świąt Wielkanocnych

Sprawdź przepis na pyszny deser z ciasta francuskiego i bananów. Zobacz, jak zrobić fantastyczne tiramisu w 10 minut

Piękne pisanki w fioletowym kolorze
Fot. YouTube/Jak gotować