Smakosze.pl Przepisy Cudowne tacos z kurczakiem - przepis na meksykańską przekąskę
Canva.com - Oleksandr Prokopenko

Cudowne tacos z kurczakiem - przepis na meksykańską przekąskę

25 marca 2022
Autor tekstu: Anna Pęcak

Przepyszne tacos prosto z Meksyku na Twoim talerzu

Burrito, tacos, guacamole, tequila – te rzeczy kojarzą nam się nierozerwalnie ze słonecznym Meksykiem. Zazwyczaj spożywamy je w meksykańskich knajpach, bowiem przygotowanie takich potraw wydaje się czasochłonne i trudne. Nic bardziej mylnego – wypróbuj nasz przepis na tacos z kurczakiem i sprawdź sama, że przyrządza się je szybko i przyjemnie.

Kuchnia meksykańska

Kuchnia meksykańska i kuchnia tex-mex (teksańsko-meksykańska) są niezwykle barwne na międzynarodową skalę. Powstały z połączenia kuchni tubylczych Indian i europejskich najeźdźców, co tworzy międzynarodową mieszankę smaków i aromatów. Kuchnia meksykańska opiera się głównie na kukurydzy, fasoli i różnych odmianach ostrych papryk.

Tacos z kurczakiem opierają się głównie na tortilii wykonanej z mąki kukurydzianej i pszennej. Dodatkowo potrzebować będziemy pomidorów, kurczaka, bulionu, czosnku, ostrej chilli, przypraw takich jak kim rzymski, sól, pieprz, tymianek, oliwy i sosu tabasco.

Z kuchnią meksykańską kojarzą nam się przede wszystkim burrito, czyli mięso z ryżem, fasolą i warzywami zawinięte w tortillę i zapieczone. Słynne są również quesadille, czyli tortille zapiekane z serem i dodatkami. Taco są również niezwykle popularne, szczególnie jako przystawki – kawałki tortilli wygięte w charakterystycznym kształcie, z mnóstwem dodatków i sera. Najbradziej charakterystyczne z nich są tacos z dodatkiem kurczaka, czy wołowiny. Istnieją również wersje z krewetkami lub wegetariańskie.

Tortille do tacos z kurczakiem znajdziemy oczywiście w sklepach, jednak można przygotować swoje placki w szybki i prosty sposób. Potrzebować będziemy jedynie 80 g mąki kukurydzianej, 80g mąki pszennej, ok. 90 ml wody, soli i łyżkę masła.

Jako dodatek do tacos z kurczakiem najbardziej pasuje guacamole bądź salsa mexicana. Do guacamole potrzebować będziemy dwóch dojrzałych owoców awokado, limonki, czerwonej cebuli, chili, pieprzu i soli. Do salsy – czerwonej cebuli i pomidorów. Jako dodatków marynowanego jalapeno, kolendry i kwaśnej śmietany.

Sposób przygotowania meksykańskich tacos

W tym artykule podam wam przepis na uniwersalne tortille, salsę, guacamolę i na konkretne tacos z kurczakiem. Tym sposobem, kiedy zapragniesz stworzyć kukurydziane placki z innymi dodatkami – wystarczy użyć tych samych przepisów!

Składniki na tortillę 80g mąką kukurydziana80g mąki pszennejsólsoda25 g masła

Składniki na kurczaka 500 g piersi z kurczakapuszka pomidorówząbek czosnkupapryczka chiliikmin rzymskioliwatabascosól, pieprzSkładniki na guacamole2 dojrzałe awokadolimonkaczerwona cebulapapryczka chiliisól, pieprz

Składniki na salsę meksykańską 2 lub 3 świeże pomidorypapryczka chiliczerwona cebulaczosneksok z połowy limonkiświeża kolendrasól i pieprz

Składniki na tortillę do tacos z kurczakiem wkładamy do miski. Zalewamy je ok. 90 ml gorącej wody i mieszamy. Po chwili ciasto ugniatamy ręką i odstawiamy na 30 minut.

Pierś z kurczaka pokroić na drobną kostkę. Posiekać czosnek i papryczkę chilii. Rozgrzać oliwę na patelni i przysmaż czosnek z chilii, dodać trochę kminu rzymskiego. Na oliwę wrzucić kawałki kurczaka i podsmażyć. Pod koniec smażenia dodać sól i pieprz.

Pomidory z puszki zblendować. Do tak przyrządzonego kurczaka dodać zblendowane pomidory, trochę wody i dusić pod przykryciem przez ok. pół godziny. Doprawić solą, pieprzem i tabasco.

Oba owoce awokado obrać, przekroić w pół, wyjąć pestkę, miąższ pokroić i skropić sokiem z limonki. Dodać drobno pokrojoną cebulę i papryczkę chilii, wymieszaj, przypraw solą i pieprzem.

Ciasto do taco wywałkować na cienkie placki, wyciąć tortille i podsmażyć na patelni bez użycia tłuszczu.

Placki wypełnić kurczakiem, dodać guacamole, kwaśną śmietanę i kolendrę. Placki złożyć w pół. Tacos z kurczakiem gotowe! Serwować można również z frytkami, ryżem, lub sałatką.

Prosty i szybki przepis na meksykańską salsę:

Posiekaj cebulę, czosnek, chili i kolendrę. Pomidory odparz ze skórki i pokrój w bardzo drobną kostkę. Połącz ze sobą wszystkie składniki i pokrop sokiem z limonki. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Jeśli chcesz odtworzyć magię wakacji w najodleglejszych zakątkach świata, zapraszam do skorzystania z naszego przepisu na pyszne tacos z kurczakiem.

Dodatkowe informacje:

Awokado są bardzo zdrowe – zawierają tłuszcze, które wspomagają walkę z cholesterolem oraz witaminy przeciwutleniające – A, C i E. Posiada również witaminę B oraz kwas foliowy.Pomidory zawierają likopen, czyli antyoksydant, który zmniejsza ryzyko zawału serca i wzmacnia odporność.

Obserwuj nas w
autor
Anna Pęcak

Autorka treści.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy