Hit nad hity, kiedyś ta zupa na rosole była zawsze w poniedziałek. Dzisiaj nikt jej nie zna
Po niedzielnym obiedzie zostało ci sporo rosołu? Nie wylewaj go, tylko poznaj przepis, dzięki któremu nic się nie zmarnuje, a ty przygotujesz zapomniane danie, którym kiedyś zajadali się wszyscy. Ta zupa po rosole szybko zyska zwolenników w twoim domu i będziesz gotować ją bardzo często. Czytaj dalej, a dowiesz się, o jakie danie chodzi.
Zapomniana zupa na rosole
Jeszcze do niedawna rosół pojawiał się w każdym polskim domu co tydzień. Zazwyczaj zupa zostawała także na drugi dzień, więc sprytne gospodynie przerabiały ją na inną. Czasami była to pomidorówka, a innym razem ryżanka. To właśnie na tę drugą poznasz przepis w dalszej części tekstu.
Dzisiaj ta zupa po rosole jest nieco zapomniana, ale ze względu na doskonały smak i właściwości rozgrzewające, warto przypomnieć, jak ją ugotować. W dodatku nic się nie zmarnuje, a domownicy będą nią zachwyceni. Przygotowanie jest bardzo łatwe, bo do rosołu wystarczy dodać tylko kilka składników.
Nie wkładaj skórek po mandarynkach do śmieci. Są cenne niczym złotoZ czego składa się zupa na rosole?
Ryżanka jest także doskonałą zupą ze względu na niski koszt przygotowania. Wystarczy, że masz rosół, ryż i kilka warzyw. Możesz wykorzystać te użyte do przygotowania tradycyjnej polskiej zupy lub dodać świeże. Potrzebnych produktów nie ma wiele, o czym przekonasz się, sprawdzając poniższą listę.
Składniki:
- 2 l rosołu
- 150 g ryżu
- 2 marchewki (z rosołu lub świeże)
- 1 por
- kilka ziemniaków
- 1 pęczek natki pietruszki
- masło
- pieprz
- sól
Ryżanka – przepis
Przygotowanie ryżanki rozpocznij od ugotowania we wrzątku ryzy według instrukcji na opakowaniu. W tym czasie rosół przelej do dużego garnka i gotuj go na średnim ogniu. Dodaj umyte i pokrojone w plastry marchewki. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę i również wsyp do zupy.
Całość gotuj, do momentu zmięknięcia warzyw. W tym czasie rozgrzej mało na patelni i zeszklij na nim drobno posiekanego pora. Dodaj go wraz z ryżem do zupy. W razie potrzeby dopraw całość pieprzem i solą. Wymieszaj, gotuj przez chwilę. Ryżankę podawaj z posiekaną natką pietruszki.
Sprawdź także zaskakujący przepis siostry Anastazji na surówkę oraz wypróbuj przepis na obiadową zapiekankę.