Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Hit nad hity, kiedyś ta zupa na rosole była zawsze w poniedziałek. Dzisiaj nikt jej nie zna
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 24.11.2024 15:45

Hit nad hity, kiedyś ta zupa na rosole była zawsze w poniedziałek. Dzisiaj nikt jej nie zna

gotujący się rosół
Fot. Shutterstock/ungvar

Po niedzielnym obiedzie zostało ci sporo rosołu? Nie wylewaj go, tylko poznaj przepis, dzięki któremu nic się nie zmarnuje, a ty przygotujesz zapomniane danie, którym kiedyś zajadali się wszyscy. Ta zupa po rosole szybko zyska zwolenników w twoim domu i będziesz gotować ją bardzo często. Czytaj dalej, a dowiesz się, o jakie danie chodzi. 

Zapomniana zupa na rosole

Jeszcze do niedawna rosół pojawiał się w każdym polskim domu co tydzień. Zazwyczaj zupa zostawała także na drugi dzień, więc sprytne gospodynie przerabiały ją na inną. Czasami była to pomidorówka, a innym razem ryżanka. To właśnie na tę drugą poznasz przepis w dalszej części tekstu.

Dzisiaj ta zupa po rosole jest nieco zapomniana, ale ze względu na doskonały smak i właściwości rozgrzewające, warto przypomnieć, jak ją ugotować. W dodatku nic się nie zmarnuje, a domownicy będą nią zachwyceni. Przygotowanie jest bardzo łatwe, bo do rosołu wystarczy dodać tylko kilka składników.

marchew.jpg
Fot. Canva/Farknot Architect
Nie wkładaj skórek po mandarynkach do śmieci. Są cenne niczym złoto

Z czego składa się zupa na rosole?

Ryżanka jest także doskonałą zupą ze względu na niski koszt przygotowania. Wystarczy, że masz rosół, ryż i kilka warzyw. Możesz wykorzystać te użyte do przygotowania tradycyjnej polskiej zupy lub dodać świeże. Potrzebnych produktów nie ma wiele, o czym przekonasz się, sprawdzając poniższą listę. 

Składniki:

  • 2 l rosołu
  • 150 g ryżu
  • 2 marchewki (z rosołu lub świeże)
  • 1 por
  • kilka ziemniaków
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • masło
  • pieprz
  • sól

Ryżanka – przepis

Przygotowanie ryżanki rozpocznij od ugotowania we wrzątku ryzy według instrukcji na opakowaniu. W tym czasie rosół przelej do dużego garnka i gotuj go na średnim ogniu. Dodaj umyte i pokrojone w plastry marchewki. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę i również wsyp do zupy. 

Całość gotuj, do momentu zmięknięcia warzyw. W tym czasie rozgrzej mało na patelni i zeszklij na nim drobno posiekanego pora. Dodaj go wraz z ryżem do zupy. W razie potrzeby dopraw całość pieprzem i solą. Wymieszaj, gotuj przez chwilę. Ryżankę podawaj z posiekaną natką pietruszki.

Sprawdź także zaskakujący przepis siostry Anastazji na surówkę oraz wypróbuj przepis na obiadową zapiekankę

ryżanka.jpg
Fot. Canva/paulbinet