Cukinia w zalewie musztardowej: dobry sposób na kabaczek
Cukinia w zalewie musztardowej: dla kogo?
Cukinia w zalewie musztardowej to przysmak dla wszystkich koneserów warzyw i przetworów.
Cukinia, zwana też kabaczkiem, to odmiana dyni, która trafiła do Polski z Meksyku przez Włochy, stąd jej nazwa – „zucchina” to po włosku „mała dynia”.
Cukinia jest bardzo zdrowa – zawiera dużo fosforu, wapnia, potasu i sodu, witaminy z grupy B, dużo witaminy C. Ponadto cukinia jest niskokaloryczna, wspomaga trawienie, wzmacnia układ nerwowy i odpornościowy, wzrok i pracę mózgu, może też wspomagać łagodzenie stresu.
Cukinię warto jeść! Ponieważ cukinia jest warzywem sezonowym, zrobienie kilku słoików cukinii w zalewie musztardowej to świetny sposób na to, by zabrać ze sobą smak letniego warzywa w długie i słotne miesiące jesieni i zimy.
Cukinia w zalewie musztardowej: na jaką okazję?
Cukinia w zalewie musztardowej to znakomity dodatek do jesiennych obiadów, uzupełnienie sałatek warzywnych, nada się też na kanapki, a nawet jako przekąska sama w sobie, jeśli ktoś szczególnie lubi marynowane warzywa.
Cukinia w zalewie musztardowej: trudność
Cukinia w zalewie musztardowej to przetwór łatwy do przygotowania. Wymaga tylko cierpliwości – przez kilka dni musi się macerować.
Cukinia w zalewie musztardowej: czas na przygotowanie
Cukinia w zalewie musztardowej to przetwór, którego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Pasteryzacja może jednak zająć ok. 30 minut, a do tego trzeba poczekać kilka dni od zamknięcia słoików, zanim będzie można spróbować cukinii w zalewie musztardowej po raz pierwszy.